COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ που «προφήτευε» τα πάντα – «Επιθέσεις με χρήση μαχαιριών, επιθέσεις σε αθλητικές αποστολές, σε παίχτες και παράγοντες ομάδων…»

Στο φως η αποκαλυπτική έκθεση της Αστυνομίας που περιέχει ανάλυση για τους Κροάτες χούλιγκαν και «προφητεύει» όλα όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για την αναφορά που συνέταξε πριν τον αγώνα η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Pre-Match Report), στην οποία αναλύεται το προφίλ και η ταυτότητα των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό με το προσωνύμιο «Bad Blue Boys».

Οι αξιωματικοί γράφουν ότι θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ευρώπης (κατηγορίας Risk) τόσο για το σωματικό, όσο και για τον φωνητικό εκφοβισμό που προκαλούν, ενώ στις τάξεις τους συμμετέχουν άτομα με τον ευρύ χαρακτηρισμό «σκινχεντ», πράγμα που επιβεβαιώνει τη φασιστική και τη ρατσιστική τους διάθεση.

Η έκθεση κάνει λόγο για οπαδούς που είναι γνωστοί για την εγκληματική τους συμπεριφορά, όπως για επιθέσεις με μαχαίρια, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ, ενώ δεν παραλείπεται η αναφορά στην «αδελφοποίηση» με οπαδούς του Παναθηναϊκού:

«Συσχετίζοντας τους αιώνιους αντιπάλους της χώρας μας και βάσει των αδελφοποιήσεων των χωρών Κροατίας και Σερβίας, δεν είναι λίγες οι φόρες που έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας κατά τις μετακινήσεις οπαδών μεταξύ των αδελφοποιημένων ομάδων (Ολυμπιακός- Ερυθρός Αστέρας Σερβίας, Παναθηναϊκός – Ντιναμό Ζάγκρεμπ Κροατίας). Συνήθως φοράνε σκουρόχρωμα ρούχα και μερικές φορές έχουν τα διακριτικά του συνδέσμου τους (Bad Blue Boys)».

Αίσθηση προκαλεί η σημείωση ότι οι Κροάτες χούλιγκαν γνωρίζουν τις αστυνομικές πρακτικές γιατί έχουν συμμετάσχει σε αρκετά επεισόδια στο εξωτερικό. Όσο για τη μετακίνησή τους στην Αθήνα είχε «προφητικά» αναφερθεί ότι «προκειμένου να αποφύγουν τυχόν αστυνομικούς ελέγχους, αρκετοί αναμένεται να μετακινηθούν προς την Αθήνα, με mini vans και οχήματα, μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας».

«Είναι επικίνδυνοι σκινχεντ»

Αναλυτικά τα επίμαχα αποσπάσματα της αστυνομικής έκθεσης:

«Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό αποκαλούνται με το προσωνύμιο (Bad Blue Boys), μασκότ των οπαδών είναι η απεικόνιση ενός μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους το «I love Dinamo». Η οργάνωση των Β.Β.Β χρονολογείται από την 17/05/1986 στο Σπλίτ Κροατίας, με την στρατολόγηση μελών από διάφορες περιοχές του Ζάγκρεμπ.

Θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ευρώπης (κατηγορίας RISK) τόσο για τον σωματικό, όσο και για τον φωνητικό εκφοβισμό που προκαλούν, ενώ στις τάξεις τους συμμετέχουν και άτομα με τον ευρύ χαρακτηρισμό «σκινχεντ», πράγμα που επιβεβαιώνει την φασιστική και την ρατσιστική τους διάθεση.

Η ομάδα των Β.Β.Β από τα χρόνια της ίδρυσης της φέρεται να έχει δυναμική δράση τόσο στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό, όσο και σε θέματα γεω-πολιτικού ακόμη και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της χώρας τους. Η γενικότερη εικόνα των οπαδών σε εντός και εκτός αγώνες χαρακτηρίζεται από ακραίες και βίαιες συμπεριφορές όπως, εκτεταμένη χρήση κροτίδων και βεγγαλικών, επιθέσεις με χρήση μαχαιριών, επιθέσεις σε αθλητικές αποστολές, σε παίχτες και παράγοντες ομάδων, επιθέσεις με πέτρες, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ κατά πραγμάτων και προσώπων, βανδαλισμούς, επιθέσεις και τραυματισμούς Αστυνομικών δυνάμεων, χρήση σωματικής βίας και άλλα, πράξεις που αδιαμφισβήτητα ενισχύουν την εγκληματική τους συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστική η εκδήλωση του φανατισμού των οπαδών της, με τον μανιώδη ενθουσιασμό που τους διακατέχει και την άκριτη αφοσίωση στην ομάδα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να δρουν αμοραλιστικά, ενισχύοντας την βία, τον φόβο και την πόλωση εντός και εκτός γηπέδου.
Επίσης, οι οπαδοί της Ντιναμό, διακατέχονται έντονα από το στοιχείο του εθνικισμού υποστηρίζοντας έντονα την εθνική τους ταυτότητα ως ύψιστο ιδανικό, με αποτέλεσμα να αναρτούν συχνά εντός των γηπέδων διάφορα εθνικά σύμβολα (π.χ. κροατικές σημαίες) με αποτέλεσμα να ξεσπούν επεισόδια με σαφή πολιτικό περιεχόμενο.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν μια σειρά επεισοδίων βίαιων και μη, που ξεκίνησε το 1991. Έχει οδηγήσει στην δημιουργία έξι (6) ανεξάρτητων κρατών, φέροντας όμως και πολλές καταστροφές, πτώση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και έξαρση των εθνικιστικών παθών. Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση των γειτονικών χωρών μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και η γενικότερη εικόνα που είχε δημιουργηθεί, με τους μεν οπαδούς της Ντιναμό να μάχονται για την ανεξαρτησία της Κροατίας, και τους δε Σέρβους να αγωνίζονται για την «εθνοκάθαρση» της χώρας τους, γρήγορα μεταφέρθηκε και στον αθλητικό τομέα και δει στον ποδοσφαιρικό χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία εκτεταμένων επεισοδίων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Ως εκ τούτου, οι μακροχρόνιες διαμάχες και το άσβεστο μίσος των οπαδών των δύο χωρών, διατηρείται αμείωτο έως τις μέρες μας δημιουργώντας συνεχώς εντάσεις και τονώνοντας την βία σε όλα τα Βαλκάνια. Κύριοι και χρόνιοι μισητοί αντίπαλοι των οργανωμένων Κροατών οπαδών (Β.Β.Β), είναι οι Σέρβοι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας του Ερυθρού Αστέρα ονόματι «Delije». Επισημαίνεται ότι, οι «Delije» διατηρούν αδελφική σχέση με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας του Ολυμπιακού της χώρας μας, ενώ οι «Β.Β.Β» είναι αδελφοποιημένοι και αλληλοϋποστηρίζονται τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε Ευρωπαϊκό με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού της χώρας μας.
Από την πλευρά των οργανωμένων οπαδών υποστηρίζεται η άποψη ότι, η συνεργασία και οι αδελφοποιήσεις των Ελληνικών συλλόγων με ξένους, δεν σχετίζονται με περιστατικά βίας, παραμόνο με την δημιουργία δημόσιων σχέσεων, την ανταλλαγή ιδεών και συνθημάτων, με εκατέρωθεν ταξίδια των οπαδών σε σημαντικούς για τους συλλόγους τους αγώνες αλλά και με την ανάρτηση πανό εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την συμπαράσταση της η μια ομάδα προς την άλλη. Από την άλλη, συσχετίζοντας τους αιώνιους αντιπάλους της χώρας μας και βάσει των αδελφοποιήσεων των χωρών Κροατίας και Σερβίας, δεν είναι λίγες οι φόρες που έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας κατά τις μετακινήσεις οπαδών μεταξύ των αδελφοποιημένων ομάδων (Ολυμπιακός- Ερυθρός Αστέρας Σερβίας, Παναθηναϊκός – Ντιναμό Ζάγκρεμπ Κροατίας). Συνήθως φοράνε σκουρόχρωμα ρούχα και μερικές φορές έχουν τα διακριτικά του συνδέσμου τους (Bad Blue Boys). Αρκετές φορές συγκρούονται με τους αντίπαλους οπαδούς.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, χρησιμοποιούν πτυσσόμενα γκλοπς, αυτοσχέδια ρόπαλα, φωτοβολίδες και άλλα πυροτεχνουργικές συσκευές αλλά και οποιαδήποτε άλλο αντικείμενο πρόσφορο για επίθεση, όπως καρέκλες, τασάκια κλπ. Συνήθως κάνουν χρήση φωτοβολίδων και πυροτεχνουργικών συσκευών, τόσο στο γήπεδο, όσο και στην αστική περιοχή.

Οι Blue Bad Boys, έχουν συμμετάσχει σε αρκετά επεισόδια στο εξωτερικό και γνωρίζουν τις Αστυνομικές πρακτικές. Κάποιες φορές με πράξεις τους, προσπαθούν να προκαλέσουν την Αστυνομία, προκείμενου να ξεκινήσουν επεισόδια.

Back to top button