Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή παρά το λάβει υπόψη της τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, καθώς η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία επιζητά την ήττα της Ρωσίας.
Η Δύση, δήλωσε ο Πούτιν, θέλει να εξολοθρεύσει τη Ρωσία.
Η Δύση, ανέφερε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος, είναι έμμεσος συνεργός στα «εγκλήματα» που διαπράττει η Ουκρανία.
Ο Πούτιν ουσιαστικά με αυτή την δήλωση έρχεται να απαντήσει γιατί θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας όπως ανέφερε πριν δύο ημέρες σε εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας» την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα «δώσει μεγαλύτερη προσοχή» στην ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και στον αέρα.
Ο Ρώσος ηγέτης είχε επικαλεστεί τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι η Ρωσία χρειάζεται εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις για να εγγυηθεί την κυριαρχία της.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Ρώσος ηγέτης είχε ανακοινώσει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία Start για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να αναπτύξουν.
Στη του ομιλία, ο Πούτιν είπε ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat θα αναπτυχθούν φέτος. Ο πύραυλος με υγρά καύσιμα RS-28 Sarmat, γνωστός και ως «Satan 2», βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, με την Ρωσία να έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές στο παρελθόν.
Η τελευταία επιτυχημένη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή η δοκιμή αφορούσε στον πύραυλο Sarmat, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχει εμβέλεια που υπερβαίνει τα 11.000 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει κεφαλή βάρους 100 τόνων και σχεδιάστηκε ως διάδοχος του R-36M Voevoda ICBM.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή του Sarmat λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά ότι η δοκιμή απέτυχε. Αυτό αποκάλυψε δημοσίευμα του CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους με γνώση του θέματος. Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.
Επίσης, σε δηλώσεις που εξέδωσε το Κρεμλίνο νωρίτερα σήμερα, ο Πούτιν ανέφερε: «Με την υιοθέτηση του πυρηνικού υποβρυχίου «Emperor Alexander III» τύπου Borei-A στο ναυτικό, το μερίδιο σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα φτάσει το εκατό τοις εκατό».
Το Emperor Alexander III, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, είναι το έβδομο υποβρύχιο κλάσης Borei-A και μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Bulava.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα αναπτύξει όλα τα τμήματα των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, θα βελτιώσει την εκπαίδευση, θα προσθέσει προηγμένο εξοπλισμό, θα ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων και θα στηρίξει στρατιώτες που έχουν διακριθεί στη μάχη.
«Ένας σύγχρονος, αποτελεσματικός στρατός και ναυτικό αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, εγγύηση για τη σταθερή ανάπτυξη και το μέλλον της. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας», υπογράμμισε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα