COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές εξελίξεις: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οδηγεί την Ευρώπη στο απόλυτο χάος! Η Ευρώπη ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται γύρω μας!

Εννέα μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας την τιμή του φυσικού αερίου και η Ευρωπαϊκή Ενωση για μια ακόμη φορά αρνείται να βρει μια αποτελεσματική λύση που θα περιόριζε την κερδοσκοπία και θα συγκρατούσε τις τις τιμές.

Με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παίζει το παιχνίδι των Γερμανών και ουσιαστικά να μπλοκάρει την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, οδηγεί την Ευρώπη σε οικονομικό στραγγαλισμό. Και ενώ τον Οκτώβριο στην Σύνοδο Κορυφής κάποιοι πίστεψαν πως η επικεφαλής της Ε.Ε. έβαλε νερό στο κρασί της, δεν χρειάστηκε παρά μόνο ένας μήνας για να αποδειχθεί ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κορόιδεψε τα κράτη μέλη, προτείνοντας ένα πλαφόν τόσο υψηλό που αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί περισσότερα.

Συντασσόμενη απόλυτα με τη γραμμή του Βερολίνου και των «δορυφόρων» του, βάζει στον… πάγο οτιδήποτε μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Οι «κουτοπονηριές» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το μέτρο του πλαφόν, έχει διχάσει τις χώρες, που έχουν χωριστεί σε δύο μπλοκ. Στο ένα στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πολωνία, συντάσσονται 15 συνολικά χώρες, το οποίο υποστηρίζει ότι με την επιβολή του πλαφόν θα αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ταλαιπωρούν την αγορά και θα αμβλυνθεί το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τις επιδοτήσεις των τιμών.

Το άλλο μπλοκ, στο οποίο κυριαρχούν η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρεί ότι το πλαφόν θα προκαλέσει κίνδυνο ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες που καταναλώνουν υγροποιημένο αέριο, όπως οι ασιατικές.

Την περασμένη Τρίτη, αφού είχε μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου και μετά από την προειδοποίηση από τις χώρες του πρώτου μπλοκ ότι δεν θα ψήφιζαν τα άλλα μέτρα του πακέτου που προωθούσε, η Επιτροπή ανακοίνωσε μία πρόταση για ένα πλαφόν, η ενεργοποίηση του οποίου, όμως, ουσιαστικά θα ήταν αδύνατη καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ( TTF) να διατηρηθεί στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων – ενώ σήμερα είναι κοντά στα 120 ευρώ – και επιπλέον η τιμή του LNG να ήταν μικρότερη κατά τουλάχιστον 58 ευρώ επί 10 ημέρες στην ίδια περίοδο.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τις χώρες που εδώ και μήνες καταβάλλουν προσπάθειες για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να τονίζει ότι δεν συνιστά πλαφόν και ότι είναι ρεαλιστικό να καθοριστεί αυτό σε ένα εύρος τιμών από 150 έως 200 ευρώ, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της Ισπανίας και της Πολωνίας τη χαρακτήρισαν αστείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πρόταση της Κομισιόν, το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές τότε είχαν ξεπεράσει τα 275 ευρώ για μία εβδομάδα, καταδεικνύοντας έτσι την αντίφαση σε σχέση με τον στόχο της.

Οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν, όπως αναμενόταν, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη, στο οποίο έγινε εκτεταμένη συζήτηση και αποφασίσθηκε να μετατεθεί η απόφαση για το επόμενο Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος μετά τη συνεδρίαση ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία συναίνεση γύρω από μία νέα πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο. Δεν έδωσε, ωστόσο, κάποια πρόγευση σε ποια βάση θα στηριζόταν η νέα πρόταση, σημειώνοντας ότι θα χρειασθεί πολύ δουλειά έως τις 13 Δεκεμβρίου για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να παρουσιάσει νέα πρόταση. Το βασικό επιχείρημά της ήταν ότι η Κομισιόν έλαβε υπόψη το αίτημα της Συνόδου Κορυφής να εξετάσει μία λύση που θα περιορίζει τις τιμές χωρίς να δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια των προμηθειών.

Back to top button