COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Δραματικές εξελίξεις: Τι θα γίνει εάν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία; Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα;

Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς θέρμανση ή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εάν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν ληφθεί μέτρα για να μη συμβεί αυτό. Το ερώτημα που μένει να αιωρείται είναι σε ποια τιμή θα φτάσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, αν «μιλήσουν» τα κανόνια.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, καταναλωτές και κυβερνήσεις υπέστησαν ισχυρό σοκ, βλέποντας την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται στα 166 ευρώ. Το ντόμινο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν βίαιο, με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο να καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή: 235,38 ευρώ. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο τα φορτία LNG βοήθησαν στο να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια η τιμή του φυσικού αερίου γύρω στα 70 ευρώ, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να υποχωρεί, αλλά να παραμένει πάνω από τα 220 ευρώ.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μετατόπισε, όμως, το ενδιαφέρον από τις τιμές, στην επάρκεια, δηλαδή στο κατά πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα με ενεργειακό κραχ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και αναπτύχθηκαν σενάρια στη βάση είτε «θερμού» επεισοδίου είτε επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και αντιποίνων εκ μέρους της. Επί της ουσίας, αναλύθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις εάν οι Ρώσοι κλείσουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ή αν τα δίκτυα των αγωγών υποστούν ζημιές από ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση.

«Ουδέποτε έχει υπάρξει ως τώρα προσομοίωση πλήρους διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία» σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι και οι Ρώσοι -που είδαν αύξηση στα έσοδά τους κατά 52% τους προηγούμενους μήνες- θα βγουν χαμένοι από μια κλιμάκωση της κρίσης.

Καθοριστικός παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα ΔΕΝ προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο ξεκινά από τη Νότια Ρωσία, περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα, διέρχεται από την Τουρκία και μέσω Βουλγαρίας φτάνει στο Σιδηρόκαστρο. Ακόμα κι έτσι, η Αθήνα γνωρίζει ότι πρέπει να στηρίξει τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται 100% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Το πλάνο προβλέπει την αύξηση των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται πλοία με LNG. Επιπλέον, λόγω της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Αλγερία, έχουν ενημερωθεί οι αλγερινές Αρχές προκειμένου να έχουν stand by πλοία με LNG. Αντιθέτως, πιο δύσκολη χαρακτηρίζεται η περίπτωση της Αιγύπτου, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμβαση της ΔΕΠΑ.

Το ίδιο πλάνο προβλέπει τη μετατροπή 2 μονάδων φυσικού αερίου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, όπως επίσης την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.

Back to top button