COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Δύσκολες ώρες για την οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – «φιλέτο» της Αθηναϊκής Ριβιέρας, των 20 στρεμμάτων, στο Λαγονήσι, που ‘άρπαξε’ ο Προκοπίου! Ο ρόλος του Μουσείου Μπενάκη

Η προχθεσινή ημέρα είχε σίγουρα μια «πικρή γεύση» για τα μέλη της οικογένειας Τίγκα που μετά από μια περιπετειώδη αντιπαράθεση με τις τράπεζες για χρέη του παρελθόντος, είδαν να χάνουν το θεωρούμενο «πετράδι του στέμματος» της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τους.

Και τούτο καθώς η (πρώην) ιδιοκτησία τους στο Λαγονήσι, η οποία ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της Starlet Κτηματική, αποτελούσε ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Που παρά τα σημάδια εγκατάλειψης και τη φθορά του χρόνου κατάφερε να πιάσει τίμημα ρεκόρ για τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κάτι που δεν φαντάζει παράξενο δεδομένου ότι ως νέος ιδιοκτήτης φέρεται ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι δεν διστάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν θέσει στο στόχαστρό του ένα ακίνητο…

Ειδικότερα, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό είχε οριστεί με δικαστική απόφαση στα 14.650.000 ευρώ, το τελικό τίμημα ήταν αυξημένο κατά 15.918.359 ευρώ, φτάνοντας στα 30.568.359 ευρώ.

Πρόκειται για το κτήμα των 20 στρεμμάτων με το ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν κάποτε το ακριβότερο προς πώληση στην Ελλάδα, καθώς προ οκταετίας η οικογένεια Τίγκα φερόταν ότι ζητούσε τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ. Αν και λανσαρίστηκε από διεθνή μεσιτικά γραφεία προς…κατάλληλους μνηστήρες, τελικά δεν πουλήθηκε. Και σα να μην έφτανε αυτό, ενεπλάκη στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Έτσι βγήκε χθες στο σφυρί με τιμή 14,65 εκατ. ευρώ, κάτι που προφανώς θεωρήθηκε ευκαιρία από τον πανίσχυρο εφοπλιστή.

Η «αθόρυβη» παρουσία και ο ΝΟΒ
Η παρουσία της οικογένειας Τίγκα χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα τόσο όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο όμως και σε επίπεδο προσωπικής ζωής.

Παρά την ισχυρή οικονομική επιφάνεια, ο Ευγένιος Τίγκας και η σύζυγός του Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα δεν συχνάζουν σε κοσμικές εκδηλώσεις, παρά μόνο στις απολύτως απαραίτητες. Διαμένουν επί πολλά χρόνια σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Βουλιαγμένης και η μόνη επαφή με τη δημοσιότητα οφείλεται είτε σε κάποια επιχειρηματική συμφωνία, είτε στο ρόλο της κας Τίγκα ως προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, θέση την οποία διατηρεί εδώ και μια δεκαπενταετία. Πρόσφατα μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, επανεξελέγη πανηγυρικά με ποσοστό 66% και 284 ψήφους έναντι 118 ψήφων του ανθυποψηφίου της.

Το «φιλέτο» της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Τώρα, βέβαια, τα φώτα στρέφονται πάνω τους λόγω του πλειστηριασμού για το εμβληματικό ακίνητο που άλλαξε χέρια.

Το παραθαλάσσιο κτήμα των 20 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, -λίγο πριν από το συγκρότημα «Grand Resort Lagonissi»-, είναι από τα ελάχιστα τόσο μεγάλα στην περιοχή και βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.

Μέσα στο κτήμα υπάρχει ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που άρχισε να χτίζεται το 1995, συνολικής επιφάνειας άνω των 2.000 τ.μ., αποτελούμενο από την κύρια κατοικία και δύο ακόμη ανεξάρτητους ξενώνες.

Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο), άρτιο και οικοδομήσιμο, μαζί με τρία ανεξάρτητα ημιτελή κτίρια. Το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 115,21 τ.μ. και ισόγειο 150 τ.μ., το δεύτερο κτίριο από ισόγειο όροφο 912 τ.μ. και υπόγειο 331,50 τ.μ., και το τρίτο από ισόγειο όροφο 650,10 τ.μ. (με υπόγειο 92 τ.μ.) και ισόγειο 686,16 τ.μ.

Το δεύτερο και το τρίτο κτίριο είναι σχεδόν ενιαία, ενώ το πρώτο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ακόμη, αποπερατωμένο είναι μόνο ένα τμήμα του τρίτου κτιρίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ημιτελή κατάσταση, και συγκεκριμένα στο στάδιο των επιχρισμάτων.

Οι κατασχέσεις και η δικαστική προσφυγή
Η πρώτη κατάσχεση έγινε το 2017 και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2020, ενώ το 2008 είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης κατά της Starlet Κτηματική και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για ασφάλεια ποσού 23.040.000 ευρώ.

Το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 10 Μαρτίου 2021, με τιμή πρώτης προσφοράς 10,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου 2021 κατατέθηκε ανακοπή από τη Starlet Κτηματική, με αίτημα διόρθωσης της τιμής, υποστηρίζοντας ότι η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστήριζε ότι η αξία του κατασχεθέντος ακινήτου ήταν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη ως στοιχεία σύγκρισης ακόμη και τις υπό κατασκευή βίλες του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «από την παράθεση των συγκριτικών στοιχείων προκύπτει ότι μεταξύ αυτών έχει περιληφθεί και ακίνητο που βρίσκεται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ήτοι σε διαφορετικό σημείο από αυτό που βρίσκεται το κρινόμενο και διαφορετικών προδιαγραφών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό στοιχείο, ενώ οι λοιπές τιμές εξικνούμενες σε ποσά της τάξεως των 21.500 ευρώ ανά τ.μ., περίπου, δεν πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζουν ζητούμενες τιμές πώλησης, ούτε πιθανολογήθηκε η πραγματοποίηση δικαιοπραξίας με τις τιμές αυτές, καθώς αναφέρονται σε εξειδικευμένα πολυτελή και υπερπολυτελή ακίνητα που βρίσκονται στο συγκρότημα του Αστέρα, στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης, στη Σαρωνίδα, όπου επικρατούν άλλες τιμές».

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε τελικά εν μέρει δεκτή την ανακοπή και διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο συνεκτίμησε διάφορα στοιχεία και δεδομένα, όπως ότι «βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα σε υψόμετρο σε σχέση με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται άμεση πρόσβαση σε αυτή, έχοντας όμως ανεμπόδιστη θέα», καθώς και το γεγονός ότι είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, καθώς πλέον οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και εξυπηρέτησης του ναυταθλητισμού. Επομένως, το ακίνητο λόγω προγενέστερης αδειοδότησης «έχει επ’ αόριστον δυνατότητα αποπεράτωσης».

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται μνεία «στην εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου σε σημείο αποκλειστικής πρόσβασης προς τη θάλασσα, στην εξασφάλιση νομιμότητας μεγάλων επιφανειών κατοικίας σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται πλέον οιαδήποτε νέα ανάπτυξη όμοιας χρήσης, στην επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία επιτρέπει τη λειτουργική αυτονόμηση των τριών κτιρίων, στην εύκολη πρόσβαση του ακινήτου με εγγύτητα στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, αλλά και στο γεγονός ότι το ίδιο ακίνητο απευθύνεται, κυρίως, σε επενδυτές εξωτερικού και, συνεπώς, δύναται να διατεθεί εκτός εγχωρίου αγοράς». Κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε…

Ο νέος πλειστηριασμός με αυτή την τιμή προγραμματίστηκε για τις 23 Ιουλίου αλλά τη Δευτέρα 14 Ιουνίου πέρασε σε αναστολή. Έτσι, φτάσαμε στο χθεσινό σφυρί που οδήγησε στην οριστική απώλεια αυτού του μοναδικού ακινήτου για την οικογένεια Τίγκα.

Η μεγάλη περιουσία και οι εταιρείες
Η οικογένεια Τίγκα εκτιμάται ότι κατέχει μεγάλη ακίνητη περιουσία στα νότια προάστια, ενώ τουλάχιστον κατά το παρελθόν είχε διακριτική παρουσία και στον τομέα της ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2013-14 είχε βγάλει προς πώληση εκτός από το παραπάνω ακίνητο στο Λαγονήσι και μια έπαυλη 750 τ.μ. στη Σαρωνίδα, κατασκευής του 1980, με τεράστια πισίνα, μεγάλο κήπο, μέχρι και μικρή ιδιωτική παραλία, για την οποία ζητούσε 25 εκατ. ευρώ.

Η δραστηριότητα της στο real estate αναπτύσσεται μέσω διαφόρων εταιρειών, όπως η Starlet Κτηματική, η Καβούρι Α.Ε. και η Pluto Κτηματική. Με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία (για χρήσεις προ τετραετίας-πενταετίας), εμφανίζονται με σημαντικό ενεργητικό (22,6 εκατ. η Starlet, 34,46 εκατ. η Καβούρι Α.Ε.), αλλά και με υψηλές υποχρεώσεις και δάνεια, όπως 33,7 εκατ. για την Καβούρι και 22,1 εκατ. για τη Starlet, καθώς και με ζημιές που τουλάχιστον για τις δύο εταιρείες ξεπερνούσαν τα 4,3 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες διοικητικές αλλαγές σε αυτές τις εταιρείες. Συγκεκριμένα, στη Starlet Κτηματική πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Ευγένιος Τίγκας και αντιπρόεδρος η Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα, αλλά στη θέση του μέλους του Δ.Σ. τον Ιωάννη Τίγκα διαδέχθηκε στις 15 Ιουλίου 2021 ο κ. Γεώργιος Τίγκας, υιός του ζεύγους. Επίσης, στην Καβούρι Α.Ε. η σκυτάλη έχει περάσει στη νέα γενιά της οικογένειας. Έτσι ενώ και σε αυτήν επικεφαλής ήταν μέχρι πέρυσι ο Ευγένιος Τίγκας και η Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα, από τις 5 Αυγούστου 2021 ανέλαβε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεοφάνη Τίγκα, αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Τίγκα και μέλος τον Δημήτριο Τίγκα, ενώ εξελέγησαν και δύο αναπληρωματικά μέλη, η Κλεονίκη Τίγκα και ο Ευφρόσυνος-Αντώνιος Γεωργιάδης.

Το «Voula Project»
Η οικογένεια Τίγκα έχει εμπλακεί και στην υπόθεση μιας άλλης δημοφιλούς έκτασης που κουβαλάει τη δική της ιστορία. Πρόκειται για τα Κτήματα Κόνιαρη στη Βούλα, στην περιοχή «Εφοπλιστικά», μια έκταση 71 στρεμμάτων που κληροδοτήθηκε το 1963 στο Μουσείο Μπενάκη.

Τα κτήματα Κόνιαρη στη Βούλα

Το 2008, το Μουσείο προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώλησή τους και πλειοδότης αναδείχθηκε ο Ευγένιος Τίγκας με τίμημα ύψους 101 εκατ. ευρώ. Όπως προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού, ο επιχειρηματίας έδωσε ως προκαταβολή 30 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο η χώρα εισερχόταν στην οικονομική κρίση, ο κ. Τίγκας υπαναχώρησε, προσφεύγοντας στο Πρωτοδικείο για να πάρει πίσω τα 30 εκατ. ευρώ. Έκτοτε ξεκίνησε μια σκληρή διαμάχη με το Μουσείο Μπενάκη, που μετά την πρωτόδικη απόφαση μεταφέρθηκε στις αίθουσες του Εφετείου, για να φτάσει τελικά στον Αρειο Πάγο.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που εκδόθηκε την άνοιξη του 2019, δικαίωσε τον επιχειρηματία, επιδικάζοντάς του 51 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο και τους τόκους.

H Στέλλα Λαζάρου Τίγκα

Το Μουσείο Μπενάκη, όμως, δεν είχε τα κεφάλαια για να ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση. Γεγονός που, κατά πολλούς, αποτέλεσε τον βασικό λόγο που οδηγήθηκε το 2020 σε νέο διαγωνισμό για το «φιλέτο» των 71 στρεμμάτων. Σε αυτό τον διαγωνισμό επικράτησε το σχήμα Hines-Henderson Park, προσφέροντας τίμημα περί τα 50 εκατ. ευρώ, με στόχο να προχωρήσει σε επένδυση 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 400 πολυτελών κατοικιών.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που επιθυμεί την αξιοποίηση της έκτασης για λογαριασμό του.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος δικαστικής αντιπαράθεσης, ενώ στο μεταξύ η κοινοπραξία Hines-Henderson Park περιόρισε το «Voula Project» στα 136 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 250-300 κατοικιών.

Το έργο τον Αύγουστο του 2021 έλαβε και το πράσινο φως της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η διαμάχη μεταξύ δήμου και επενδυτών μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την κατάθεση από τον δήμο αίτησης ακύρωσης της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα έχουν θετική έκβαση.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το εάν και κατά πόσο το Μουσείο Μπενάκη έχει προχωρήσει στην πληρωμή της οφειλής προς την οικογένεια Τίγκα.

Back to top button