COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Δύσκολες ώρες για τον εφοπλιστή Γιάννη Μαυρή: Στο σφυρί ακίνητο – φιλέτο του εφοπλιστή στην Εκάλη! Οι υποθήκες, οι κατασχέσεις και τα ακριβά ακίνητα της οικογένειας (φωτο)


Σε απόσταση αναπνοής από την εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας του εφοπλιστή Γιάννη Μαυρή επί της οδού Ρόδων, που θεωρείται από τους ακριβότερους δρόμους της Εκάλης, βρίσκεται ένα οικόπεδο-«φιλέτο», το οποίο αναμένεται να βγει στο σφυρί, στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός αφορά αδόμητο οικόπεδο, έκτασης 1.178,26 τ.μ., επί της οδού Ρόδων 49, του οποίου η ψιλή κυριότητα ανήκει στη Δήμητρα (Ντίμη) Μαυρή, κόρη του γνωστού εφοπλιστή και το δικαίωμα της επικαρπίας στην μητέρα της Πηνελόπη Λιγνού.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 μέτρων από τη Λεωφόρο Θησέως (προέκταση της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και της Λεωφόρου Κηφισίας) σε περιοχή που περιγράφεται στην έκθεση του πλειστηριασμού ως «αμιγούς κατοικίας, η οποία είναι δομημένη με μονοκατοικίες πολυτελούς κατασκευής με διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο (κήπο), ενώ αρκετές από αυτές διαθέτουν και πισίνα».

Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου του Δήμου Εκάλης, άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ δεδομένου ότι η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης έγινε προ της ισχύος του Νόμου 1337/83 δεν υπόκειται σε υποχρέωση εισφοράς σε γη και χρήμα. Όπως προαναφέρθηκε είναι αδόμητο, αλλά περιφραγμένο με χαμηλό τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και έχει μεταλλική πόρτα εισόδου.

Το πρώτο σφυρί και το δικαστήριο
Το συγκεκριμένο οικόπεδο κατασχέθηκε προ διετίας για χρέη ύψους 450.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και είχε προγραμματιστεί να βγει για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό στις 4 Μαρτίου 2020, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.116.000 ευρώ (669.600 ευρώ για το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας και 446.400 ευρώ για το δικαίωμα της επικαρπίας).

Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2020 οι κυρίες Π. Λιγνού και Δ. Μαυρή άσκησαν ανακοπή ζητώντας να υπάρξει διόρθωση της τιμής εκκίνησης υποστηρίζοντας ότι η εμπορική αξία του ακινήτου κατά το χρόνο της κατάσχεσης και εντεύθεν ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.840.000 ευρώ (1.051.560 ευρώ για την επικαρπία και 788.440 ευρώ για την ψιλή κυριότητα).

Στο εκτενές σκεπτικό της δικαστικής απόφασης τονίζεται ότι «η ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αδόμητων οικοπέδων, με παρόμοια με το εκτιμώμενο χαρακτηριστικά, κυμαίνονται από 3.500 €/τ.μ./δομ. τ.μ έως 3.950 €/δομ. τ.μ. ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά εκάστου προς πώληση ακινήτου, με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυτών τα 3.600 €/δομ. τ.μ.». Παράλληλα σημειώνεται ότι «εντοπίσθηκαν ζητούμενες αξίες πέραν του ανωτέρω εύρους, οι οποίες όμως δεν λήφθηκαν υπόψη διότι εκτιμήθηκαν ως ακραίες».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η προσαρμοσμένη εκτιμώμενη αγοραία αξία, ανέρχεται σε 3.903,57 €/δομ. τ.μ., για το εκτιμώμενο οικόπεδο, για την 26η Ιανουαρίου 2020» και ότι «η συνολική αγοραία αξία (market price) του εκτιμώμενου οικοπέδου ανέρχεται στρογγυλοποιημένη σε 1.770.000 ευρώ».

Οι ανακόπτουσες προσκόμισαν και μία χωρίς ημερομηνία εκτίμηση Μεσίτη Ακινήτων που εκτιμά ότι το ανωτέρω ακίνητο θα μπορούσε να πωληθεί στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.

Με βάση όλα τα παραπάνω το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και όρισε τη νέα συνολική τιμή πρώτης προσφοράς σε 1.400.000 ευρώ, εκ των οποίων 840.000 ευρώ για την ψιλή κυριότητα και 560.000 ευρώ για την επικαρπία.

Με αυτή την τιμή εκκίνησης θα γίνει ο πλειστηριασμός στις 12 Ιανουαρίου 2022, με επισπεύδουσα την Intrum, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Sunrise I NPL Finance Designated Activity Company” στην οποία έχουν μεταβιβαστεί δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι υποθήκες, οι κατασχέσεις και τα ακριβά ακίνητα
Η συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία περιήλθε στις Δήμητρα Μαυρή και Πηνελόπη Λιγνού τον Απρίλιο του 2008. Την ίδια περίοδο ξεκινούν οι προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Marfin Εγνατία Τράπεζας για ποσό 2.870.000 ευρώ και στη συνέχεια, υπέρ της ΔΟΥ Μυτιλήνης, για 202.876,01 ευρώ, υπέρ της ΔΟΥ Δ Αθηνών για 584.323,09 ευρώ, ενώ ακολούθησαν κατασχέσεις από ΔΟΥ, ιδιώτη και την Τράπεζα Πειραιώς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Ντίμη Μαυρή, όσο και η μητέρα της Πηνελόπη Λιγνού-Μαυρή έδιναν συχνά το «παρών» σε κοσμικές εκδηλώσεις, ενώ η βίλα της οικογένειας, ακριβώς δίπλα από το οικόπεδο που θα βγει στο σφυρί, έχει φιλοξενηθεί στις στήλες των εφημερίδων.

Τουλάχιστον κατά το παρελθόν ήταν γνωστό το ενδιαφέρον της εφοπλιστικής οικογένειας για τα ακριβά ακίνητα, καθώς όπως ανέφεραν πληροφορίες της εποχής, εκτός από τα «φιλέτα» της Εκάλης, το 2010 είχαν αποκτήσει ένα πολυτελέστατο «pied- a- terre» στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου.

Back to top button