Με ένα πριόνι στο χέρι και τον χάρτη των ΗΠΑ στο εξώφυλλο, ο Economist επιτίθεται σφοδρά στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα δασμολογική του πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει ως το «πιο βαθύ, επιβλαβές και περιττό λάθος» των τελευταίων δεκαετιών. Οι αποφάσεις του προκαλούν διεθνές σοκ και απειλούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνη τροχιά.
Με μία από τις πιο αιχμηρές παρεμβάσεις του, το περιοδικό Economist εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κατακεραυνώνοντας τις νέες δασμολογικές του ανακοινώσεις. Ο τίτλος του άρθρου στη διαδικτυακή του έκδοση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Οι ανόητοι δασμοί του Τραμπ θα προκαλέσουν οικονομικό όλεθρο».
Το εξώφυλλο του περιοδικού είναι ιδιαίτερα συμβολικό: απεικονίζει τον Τραμπ να κόβει τον χάρτη των ΗΠΑ με πριόνι, ως ένδειξη της απομόνωσης που προκαλεί η πολιτική του και, κατ’ επέκταση, της αυτοκαταστροφής που αυτή συνεπάγεται.
Ο Economist δεν μασάει τα λόγια του: «Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι είναι πιο ανησυχητικό – το γεγονός ότι ο “ηγέτης του ελεύθερου κόσμου” αγνοεί τα βασικά της οικονομίας ή ότι ενεργεί βάσει αυτών των ψευδαισθήσεων». Η ανακοίνωση των νέων δασμών χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ρήξη στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Τραμπ: Επιβάλλει σαρωτικούς δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους
Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς-μαμούθ: 34% στην Κίνα, 27% στην Ινδία, 24% στην Ιαπωνία και 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Πεκίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης, με το συνολικό δασμολογικό βάρος απέναντι στην Κίνα να φτάνει στο εντυπωσιακό 65%. Αντίθετα, Καναδάς και Μεξικό εξαιρούνται, όπως και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα που ήδη υπάγονται σε δασμό 25%.
Ο Economist επισημαίνει ότι το συνολικό δασμολογικό επίπεδο των ΗΠΑ αγγίζει πια τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, θυμίζοντας περισσότερο τον 19ο αιώνα, παρά μια σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Donald Trump has committed the most profound, harmful and unnecessary economic error in the modern era. Almost everything he said—on history, economics and the technicalities of trade—was utterly deluded https://t.co/AU4XjT1mpT pic.twitter.com/2a8G4JP3Et
— The Economist (@TheEconomist) April 3, 2025
Παραχάραξη της ιστορίας και επικίνδυνες αυταπάτες
Το άρθρο κατηγορεί ευθέως τον Τραμπ για παραποίηση της ιστορικής αλήθειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος υμνεί την εποχή των υψηλών δασμών του 19ου αιώνα και κατηγορεί τη μείωση των δασμών για τη Μεγάλη Ύφεση, παραβλέποντας τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι δασμοί συνέβαλαν στην επιδείνωσή της.
Επιπλέον, η άποψή του ότι οι δασμοί μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα χαρακτηρίζεται απλουστευτική και λανθασμένη. Το έλλειμμα είναι προϊόν του χαμηλού ποσοστού αποταμίευσης των Αμερικανών, όχι της εμπορικής πολιτικής. Η ιδέα ισοσκελισμένου εμπορίου με κάθε χώρα χωριστά απορρίπτεται ως πρακτικά ανέφικτη.
Στο στόχαστρο οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις
Η επιβολή των δασμών βασίζεται, σύμφωνα με το περιοδικό, σε αυθαίρετα κριτήρια. Το κόστος τελικά πέφτει στις πλάτες των Αμερικανών καταναλωτών και πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η Nike αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς η μετοχή της σημείωσε πτώση λόγω αυξημένων δασμών σε εργοστάσια της στο Βιετνάμ.
Διεθνείς επιπτώσεις και προκλήσεις
Οι εμπορικές εντάσεις απειλούν να αποσυντονίσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Ο Economist καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνεται να επιταχύνει τις επενδυτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις εμπορικές της σχέσεις, αξιοποιώντας συμφωνίες όπως η CPTPP.
Η ανοησία δεν πρέπει να θριαμβεύσει
Το άρθρο κλείνει με έναν ισχυρό συμβολισμό: «Το να υψώνεις τείχη είναι εύκολο και γρήγορο. Η ενσωμάτωση είναι πάντα επίπονη και χρονοβόρα. Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να αφήσει την καταστροφική ανοησία του Τραμπ να επικρατήσει». Η εμπορική πολιτική του πρώην προέδρου αντιμετωπίζεται όχι απλώς ως σφάλμα, αλλά ως κίνδυνος με διεθνείς προεκτάσεις και σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια σταθερότητα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα