COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΔΕ: Αποκλεισμοί a priori δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον

Σε … ενδοοικογενειακό καβγά μετατρέπεται η επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τις δύο μεγαλύτερες ενώσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης να εκφράζουν τη μεταξύ τους διαφωνία μέσω ανακοινώσεων.
Μετά την αντίθεση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να οριστεί δικατικικός και όχι εισαγγελικός λειτουργός για τη θέση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά, επισημαίνοντας: «Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαατών και Εισαγγελέων Ελλάδος έχει ως εξής: «Με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σταθερή θέση της Ένωσης, η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του Δικαστικού Σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.
Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας. Θεωρούμε επίσης εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία. Τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ενόψει του ορισμού της νεας ηγεσίας του ανώτατου δικαστηρίου από το υπουργικό συμβούλιο, υποστήριξε πως «η τυχόν προτίμηση της από το Σύνταγμα διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τα μέλη του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών αλλά και το εισαγγελικό γόητρο, καθώς η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί τη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε Εισαγγελικού λειτουργού και ιδίως των αξίων για την πλήρωσή της Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου».

Back to top button