STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Του έδιναν 9 μήνες ζωής και εκείνος αποφάσισε να μετακομίσει στην Ικαρία: Τελικά έζησε για περισσότερα από 40 χρόνια

Advertisement

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Σταμάτης γιόρτασε τα 98α γενέθλιά του, ξεπερνώντας την αρχική του πρόβλεψη κατά 45 χρόνια. Ισχυρίστηκε μάλιστα με χιούμορ ότι ήταν 102 ετών όταν τελικά απεβίωσε το 2013.

Σε μια αξιοσημείωτη ιστορία που αψηφά τις πιθανότητες, ο Σταμάτης Μωραΐτης κατάφερε να «ξεγελάσει τον θάνατο» μετακομίζοντας στην Ικαρία. Μετά την καταστροφική διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα το 1976, είχε ενημερωθεί ότι του απέμεναν μόνο εννέα μήνες ζωής.

Απτόητος από τη ζοφερή πρόγνωση, πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του και να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε δημιουργήσει οικογένεια, και να επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Ικαρία. Σχεδίαζε να περάσει τους υπόλοιπους μήνες του εκεί, απολαμβάνοντας το κρασί και αγκαλιάζοντας το οικείο περιβάλλον.

Ωστόσο, κάτι ανεξήγητο συνέβη μετά την επιστροφή του στην Ικαρία. Όσο περνούσαν οι μήνες, ο Σταμάτης ένοιωθε πιο δυνατός και υγιής. Ξεπερνώντας τη δυσοίωνη προθεσμία των εννέα μηνών, συνέχισε να ζει και να ευημερεί στο νησί.

Advertisement

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Σταμάτης γιόρτασε τα 98α γενέθλιά του, ξεπερνώντας την αρχική του πρόβλεψη κατά 45 χρόνια. Ισχυρίστηκε μάλιστα με χιούμορ ότι ήταν 102 ετών όταν τελικά απεβίωσε το 2013.
Ερωτηθείς για το μυστικό της μακροζωίας του σε συνέντευξή του στο BBC, είπε: «Δεν είμαι γιατρός, αλλά νομίζω ότι το κρασί βοήθησε». Ενώ η προτίμησή του για το κρασί μπορεί να ήταν ένα ανάλαφρο σχόλιο, πίστευε πραγματικά ότι ο τρόπος ζωής και η διατροφή του νησιού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παρατεταμένη ζωή του.

Η Ικαρία, γνωστή και ως «το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», κατατάσσεται στη περιοχή με ασυνήθιστα υψηλό προσδόκιμο ζωής. Οι κάτοικοι τείνουν να ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους ανθρώπους σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Σταμάτης απέδωσε την εξαιρετική μακροζωία του σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Τόνισε τη σημασία της κατανάλωσης τοπικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, και της ζωής χωρίς άγχος. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι διαδεδομένη στις γαλάζιες ζώνες, έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική ευημερία των κατοίκων του νησιού. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει συνήθως μια ισορροπημένη πρόσληψη λαχανικών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, ενώ είναι χαμηλή σε ζάχαρη – μια συνταγή για καλή υγεία και μακροζωία.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button