ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν του έδιναν άσυλο και πήγε να ανατινάξει ολόκληρο νοσοκομείο – Βίντεο σοκ από την έκρηξη στο Λίβερπουλ

Το πόρισμα των ερευνών της για την έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε ταξί το οποίο βρισκόταν έξω από νοσοκομείο στο Λίβερπουλ, τον Νοέμβριο του 2021, δημοσιοποίησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τα βορειοδυτικά της Βρετανίας.

O εκρηκτικός μηχανισμός που είχε κατασκευάσει ο 32χρονος Εμάντ Αλ Σουελμίν πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκε κατά λάθος νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε ο Ιρακινός άνδρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστεί ο οδηγός του ταξί στο οποίο επέβαινε.

Βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail καταγράφει την έκρηξη του οχήματος έξω από το νοσοκομείο και, λίγες στιγμές αργότερα, τον οδηγό ταξί Ντέιβιντ Πέρι να διαφεύγει από το φλεγόμενο όχημα.

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν οι Αρχές, ο 32χρονος ήταν εξοργισμένος με τη βρετανική κυβέρνηση επειδή οι αιτήσεις ασύλου του είχαν απορριφθεί.

Η αίσθηση ότι είχε αδικηθεί, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας είχαν ως αποτέλεσμα να αποφασίσει να πραγματοποιήσει την επίθεση, αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας Counter Terrorism Policing North West, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Άντι Μικς, οι Αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρόθεση του Αλ Σουελμίν ήταν να μπει στο νοσοκομείο και να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, όμως μάλλον η αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε. Δεν βρέθηκαν στοιχεία για εμπλοκή άλλου ατόμου στην επίθεση.

Η έκρηξη, την οποία κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του νοσοκομείου, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το παρμπρίζ και κομμάτια από τα σπασμένα τζάμια να φτάσουν σε ένα δέντρο, 16 μέτρα μακριά. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στα παράθυρα του νοσοκομείου Liverpool Women’s Hospital.

Ο Αλ Σουελμίν, που είχε γεννηθεί στο Ιράκ, είχε καταβάλει πολλές προσπάθειες να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο των προσπάθειών του του να πείσει τους αρμόδιους να του χορηγήσουν άσυλο, είχε «ασπαστεί τον χριστιανισμό», αν και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον οι προθέσεις του ήταν ειλικρινείς.

Μια έκθεση από την υπηρεσία ασύλου που δημοσίευσε πέρυσι το BBC, ανέφερε ότι ο ισχυρισμός του πως ήταν Σύρος πρόσφυγας είχε πολλά κενά.

Ο Αλ Σουελμίν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, με visa που εξασφάλισε στο Άμπου Ντάμπι με την αιτιολογία ότι ήθελε να ταξιδέψει για διακοπές και για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα του «Britain’s Got Talent» στο Μπέλφαστ.

Ο 32χρονος είπε ψέματα ότι ήταν Σύρος κατά τη συνέντευξή του με υπαλλήλους της βρετανικής υπηρεσίας ασύλου και το αίτημά του απορρίφθηκε.

Το 2015, όταν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια έφεσης για τη συγκεκριμένη απόφαση, ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει χριστιανός και βαφτίστηκε την ίδια χρονιά στον Καθεδρικό Ναό του Λίβερπουλ.

Το 2017 προώθησε επιστολές υποστήριξης από μέλη της ενορίας του στην υπηρεσία ασύλου, ζητώντας να του δοθεί μια νέα ευκαιρία.

Τον Ιανουάριο του 2020 απορρίφθηκε ένα ακόμη αίτημα ασύλου του με την αιτιολογία ότι δεν είχε αποδεχθεί πραγματικά την χριστιανική πίστη και απέρριπτε άλλους ανθρώπους.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι αυτές οι αρνητικές εξελίξεις στην προσπάθειά του να παραμείνει στη χώρα συνέπεσαν με την επιδείνωση της ψυχολογικής του υγείας. Λίγο καιρό μετά νοίκιασε ένα διαμέρισμα κοντά στο νοσοκομείο με σκοπό να κατασκευάσει εκεί τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Μέσα στο διαμέρισμα οι Αρχές ανακάλυψαν διάφορες χημικές ουσίες, μπολ ανάμειξης και ένα κινητό τηλέφωνο με οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών.

Back to top button