COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφιαλτική προειδοποίηση για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κρήτη – Ποιοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;


Στην εκτίμηση ότι τα ρήγματα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου δεν αποκλείεται να δώσουν έναν σεισμό μεγαλύτερο από τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου (24/07),
προέβη ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, o κ. Παπαζάχος έκανε μάλιστα λόγο για ένα φαινόμενο με διάρκεια και δεν δίστασε να προτρέψει τους κατοίκους οικισμών όπου τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές να τα εγκαταλείψουν, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο νέας σεισμικής δόνησης άνω των 5 Ρίχτερ.

«Η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού στη Θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά, «άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη», κατέστησε σαφές, σύμφωνα με το ekriti.gr, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ίσως δεν δώσει κάτι μεγαλύτερο».
«Συνήθως μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως κρατάει και τρεις – τέσσερις μήνες με σεισμούς της τάξης των 5-5,5 ρίχτερ που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήξει», πρόσθεσε.
Ο Παπαζάχος δεν παρέλειψε έτσι να συμβουλεύσει τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο θα έχει συνέχεια, αλλά μπορεί να προκύψει μεγαλύτερος σεισμός με σοβαρότερες επιπτώσεις.
«Σπίτια τα οποία εμφανώς είναι προβληματικά και τα οποία δεν παρέχουν αντισεισμική ασφάλεια δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει πάνω από 5 ρίχτερ αύριο το πρωί», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής, αφού χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχουν βλάβες με 4,8 Ρίχτερ, σημείωσε πως «από εκεί φαίνεται το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορα κτίσματα ακόμα και δημόσια και αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται».

Εξήγησε, δε, και τον λόγο που οι κάτοικοι ακόμα και του Ηρακλείου αισθάνονται τις σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα στα ψηλά κτίρια, καθώς τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι είναι σε σχετικά μικρό βάθος στον ανώτερο φλοιό της γης (πολύ επιφανειακά), ενώ τα υπόλοιπα ρήγματα νότια και δυτικά της Κρήτης είναι σε μεγαλύτερα βάθη 20 -40 χιλιόμετρα.
Και μπορεί από τη συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, όπως ξεκαθάρισε ο Παπαζάχος, να μην αναμένεται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα, ωστόσο προκαλεί από μόνη της ανησυχία για έναν ισχυρότερο σεισμό.
«Οι κάτοικοι ας διαβάσουν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να πέσουν από μια δόνηση για να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Αν ξέρουμε ότι μένουμε σε ένα σπίτι που έχει πρόβλημα καλύτερα να αποφύγουμε να το κατοικίσουμε όταν έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Εάν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι είναι “ωρολογιακή βόμβα”, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς», κατέληξε.

Back to top button