COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε η ώρα «μηδέν»?… Με στόχο το Καστελόριζο, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις!

Της σύνταξης του europost.gr


 
Όλα δείχνουν ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις, που έχουν γίνει από το europost.gr από τις αρχές του 2019 -δυστυχώς- τείνουν να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Η Τουρκία ακολουθεί βήμα προς βήμα, μια έντονα επιθετική, στρατηγική προκλήσεων προς της Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς και την εκδήλωση θερμού επεισοδίου σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας μας τους αμέσως επόμενους μήνες.

Δεν πρόκειται πλέον για λόγια, ούτε για τις συνήθεις παραβιάσεις και παραβάσεις σε αέρα και θάλασσα: Η Τουρκία αμφισβητεί στην πράξη την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου, άρα και ΑΟΖ και είναι έτοιμη να επιβάλει το παράνομο αυτό καθεστώς στην πράξη, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον!

Μετά την σύναψη της συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Άγκυρας και του πρωθυπουργού-ανδρεικέλου της Λιβύης Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία «σβήνει» από τον χάρτη την υφαλοκρηπίδα της μεγαλονήσου Κρήτης, ο Ερντογάν προχωρεί ταχύτατα, στο επόμενο, καλά μελετημένο βήμα του!

Όπως γράφουμε, εδώ και πολύ καιρό στο europost.gr, μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η αμφισβήτηση της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελορίζου).Και αυτό γιατί, ο Ερντογάν γνωρίζει καλά πως αν επιβάλει αυτό το παράνομο καθεστώς, τότε η Τουρκική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ θα μπεί σφήνα ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, κλέβοντας πολλές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα κυριαρχίας στην θάλασσα και από τις δύο χώρες!

Υπό το πρίσμα αυτό είναι απολύτως εύγλωττη η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την περίπτωση του Καστελορίζου, από την στιγμή που στο περιεχόμενό της αναπτύσσεται όλο το νομικό κατασκεύασμα, πάνω στο οποίο η Τουρκία επιχειρεί να οικοδομήσει το καθεστώς της παράνομης κυριαρχίας και διεκδίκησής της!

Πιό συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Αξόι, ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Όπως αναφέρει η Άγκυρα, «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις, πέρα από κάθε λογική, φέροντας ως παράδειγμα «το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιμένει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη οριοθετεί τμήμα δυτικών συνόρων, περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.
Πλησιάζουμε την ώρα «μηδέν»?…

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο δεν αποτελεί την κορύφωση της Τουρκικής προκλητικότητας. Αξιόπιστες πηγές του europost.gr εντός και εκτός Ελλάδος, προβλέπουν ότι πλησιάζουμε στο σημείο «μηδέν» στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όπου ο Ερντογάν θα επιχειρήσει με στρατιωτικά ή άλλα μέσα, να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, και να υποχρεώσει την  Ελλάδα να τα αποδεχθεί! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για προοπτική ετών, αλλά για γεγονότα, που πρέπει να αναμένουμε τους αμέσως επόμενους μήνες!

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος αντιμετωπίζει αυτή την προοπτική και πως ενημερώνει και προετοιμάζει κατάλληλα και την κοινή γνώμη?…

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα είναι μπροστά μας και η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών!…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button