COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Έφτασε στην Ελλάδα ο πρόξενος Ανδρουλάκης από τη Μαριούπολη – Η μαρτυρία του από την Κόλαση στην Ουκρανία: «Χτυπιούνται άμαχοι τυφλά και ανεξέλεγκτα!» (φωτο και βίντεο)


Στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο Ελευθερίος Βενιζέλος, έφτασε, το απόγευμα, ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης. Στο αεροδρόμιο περίμεναν τον πρόξενο η οικογένειά του, η σύζυγός του με τον επτά μηνών γιο τους και ο πατέρας του.

Συγκλονιστικές ήταν οι δηλώσεις του πρόξενου με την άφιξή του στην Αθήνα. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν», είπε στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, μετά την «Οδύσσεια» που πέρασε, ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος εστίασε στις αδικαιολόγητες επιθέσεις που έχουν στοιχίσει ζωές αμάχων, ενώ κατέστησε αναγκαία την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Περιέγραψε την κόλαση που είδε στην κατεστραμμένη, πια, Μαριούπολη, ενώ μίλησε για τα πυρά που πλήττουν ανεξέλεγκτα αμάχους.

Εμφανής ήταν η συναισθηματική φόρτιση στη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη σχέση του με τη Ρωσία και τον πολιτισμό της για να καταδείξει ότι ο πόλεμος δεν έχει σχέση με τη γενικότερη ρωσική παιδεία που εκείνος γνώρισε.

Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας όπως και τις δύο οικογένειες που τον φιλοξένησαν στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Επαινώντας τη συνολικότερη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξκωτερικών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αυτό είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ξέρουμε».

«Η Μαριούπολη είναι το Λένινγκραντ, το Αλέπο»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη σημείωσε ότι ασχολείται με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. «Σκεφτόμουν τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς»…

«Δεν δικαιολογούνται αυτά που συμβαίνουν. Είναι μια τραγωδία. Να γίνει ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Χτυπώνται ανεξέλεγκτα άμαχοι».

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, είπε πως είδε πολλά, πως έχει καταστραφεί ενώ την παρομοίασε με το Λένινγκραντ, τη Γκερνίκα, το Γκρόζνι, το Αλέπο.

«Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω» είπε συγκινημένος.

Στο τέλος των δηλώσεών του, ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός με την αναφορά στον γιο του: «Θέλω να μπορώ να απαντήσω όταν με ρωτήσει τι έκανα στον πόλεμο».

Κατσανιώτης: Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας

Προτού προβεί σε δηλώσεις ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, είπε ότι ο Έλληνας πρόξενος ξεπέρασε τον εαυτό του.

«Καταλαβαίνουμε ότι έγιναν έξι επιτυχημένες αποστολές εκκένωσης, εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους αμάχους και μετά τη λήξη του πολέμου.

Τα μηνύματα της οικογενείας του Έλληνα πρόξενου

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη, σας ευχαριστώ όλους» το μήνυμα χαράς και ανακούφισης της γυναίκας του κ. Ανδρουλάκη, η οποία κρατούσε αγκαλιά τον γιο τους.

Ο πατέρας του πρόξενου βρισκόταν στο πλευρό της συζύγου του γιου του και εμφανώς συγκινημένος έστειλε κι εκείνος ευχαριστήριο μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση «Νόστος 6», για την εκκένωση τεσσάρων Ελλήνων πολιτών και έξι ομογενών από την Ουκρανία, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Μανώλη Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη για τη γενναιότητα που επέδειξε και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για τον δημόσιο λόγο του.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες.

Back to top button