COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έφτασε το τέλος του Ερντογάν?… Η Τουρκία σε τροχιά διχασμού & ‘εμφυλίου’! DEVA & Δύση ‘αποκαθηλώνουν’ τον ‘Σουλτάνο’!

Μπαμπατζάν και Δύση “αποκαθηλώνουν” τον Ερντογάν – “Άρωμα” εσωτερικής σύγκρουσης στην Τουρκία.
Μιλάμε για την Τουρκία στην οποία κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος παραδοσιακά, υλοποιείται με “άγριο τρόπο” και που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να φτάσει έως το εμφύλιο πόλεμο και υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για αυτό.

Ο Μπαμπατζάν δήλωσε σήμερα ότι το νέο τουρκικό κόμμα του θα δώσει προτεραιότητα στη συνταγματική αλλαγή και στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν παρουσίασε επίσημα το νέο κόμμα του με την ονομασία “Κόμμα δημοκρατίας και προόδου (DEVA) σε τελετή στην Άγκυρα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού συστήματος, του συντάγματος, των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης, του δικαστικού συστήματος, του κουρδικού προβλήματος, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.

“Μία από τις κύριες προτεραιότητές μας θα είναι η εφαρμογή ενός δημοκρατικού συντάγματος. Θα καταργήσουμε όλα τα εμπόδια πριν από τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης”, τόνισε ο ίδιος.

Ο 52χρονος πολιτικός και ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ, παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα πέρυσι, επικαλούμενος διαφορές ως προς την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής.

Η παρουσίαση του νέου κόμματος ξεκίνησε με ένα βίντεο που υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του Mustafa Kemal Atatürk, ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο Μπαμπατζάν ανέφερε ότι θα υλοποιήσει συνταγματικές αλλαγές μετά το δημοψήφισμα του 2017, που μετέβαλε τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες στην χώρα, αποδυναμώνοντας το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα.

«Θα μετατρέψουμε το κοινοβούλιο σε όργανο που θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος και θα αντιπροσωπεύει περισσότερο τη λαϊκή βούληση, ελέγχοντας αποτελεσματικότερα την εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο Μπαμπατζάν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το κόμμα του που σημαίνει “θεραπεία” στα τουρκικά, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προβληματική οικονομία της Τουρκίας, η οποία ανακάμπτει από μια νομισματική κρίση που την έφερε σε ύφεση στα τέλη του 2018 και στις αρχές του περασμένου έτους.

“Οι επενδυτές μας, οι βιομήχανοι μας δεν μπορούν να δουν μπροστά, αγωνίζονται να επιβιώσουν”, δήλωσε ο Μπαμπατζάν, ο οποίος είναι ευρέως δημοφιλής για την επιτυχή καθοδήγηση της οικονομίας της Τουρκίας κατά την πρώτη δεκαετία από το 2002.

“Η εκπαίδευση εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά μας ως το πιο σημαντικό πεδίο [που χρήζει μεταρρύθμισης]. Ο τομέας της υγείας μας δίνει ενδείξεις ταχείας επιδείνωσης”, δήλωσε.

Το κόμμα του θεωρεί την κοινωνία των πολιτών ως θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας, ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας πολλά γεγονότα στην ιστορία της Τουρκίας, τα οποία είπε ότι «άλλαξαν την έννοια του κράτους» στην κοινωνία.

Το κυβερνών κόμμα AKP κατέστησε πιο αυταρχική την κυβέρνηση στη χώρα κατά τη διάρκεια της κατάστασης που εφαρμόστηκε μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Η χώρα κατατάσσεται στην 109η από τις 126 χώρες σε δείκτη κράτους δικαίου του 2019.

Ο Μπαμπατζάν δήλωσε ότι κόμμα του θα άρει όλα τα εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, διότι η χώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Το πρόγραμμα του DEVA περιλαμβάνει επίσης σχέδια για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος.

“Έχουμε πλήρη πεποίθηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσει το κουρδικό πρόβλημα, θα ενισχύσει την οικονομία της σε πεδία που απαιτείται, θα εφαρμόσει διεθνή νομικά πρότυπα, θα επεκτείνει το πεδίο δράσης της στην εξωτερική πολιτική και θα ενισχύσει την κοινωνική της δομή” αναφέρει το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος.

Η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, η οποία αποτελεί περίπου το 15% του πληθυσμού, έχει από καιρό αντιμετωπίσει ένα ανελέητο πόλεμο απο το ΑΚΡ.

“Τα δημοκρατικά κράτη είναι υποχρεωμένα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολιτών τους σχετικά με τη μητρική τους γλώσσα”, γράφει το πρόγραμμα του DEVA σχετικά με την κουρδική γλώσσα.

“Το κόμμα, το σύνθημα του οποίου είναι “είμαστε έτοιμοι”, θα έχει στο εσωτερικό του 35 τοις εκατό γυναίκες και 20 τοις εκατό νέους και άτομα με αναπηρίες”, δήλωσε ο Μπαμπατζάν.

“Κάθε επονομαζόμενος [πολιτικός] σχηματισμός δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό πέραν της επιβεβαίωσης της ανάγκης για το ΑΚΡ”, ανέφερε ο Ερντογάν, σε μια προφανή αναφορά στο κόμμα του Μπαμπατζάν.

“Όσοι δεν έχουν λόγο και εθνική συνείδηση θα υποστούν πάντοτε την ήττα….”, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, δεν πρόκειται ποτέ με ειρηνικό τρόπο να αφήσει την εξουσία να φύγει από τα χέρια του, για αυτό και το μέλλον της χώρας αυτής με τους 200.000 πολιτικούς κρατούμενους είναι από αβέβαιο ως λίαν επικίνδυνο.

Back to top button