COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικόνα κατάρρευσης στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού – Πανικός στις αγορές

Εικόνα κατάρρευσης εμφάνισαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια υπό το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού που πλέον «χτυπά» και στην καρδιά της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη έξαρση να σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία.

Το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street ήταν ενδεικτικό της κατάστασης, καθώς ο πανικός ήταν διάχυτος μεταξύ των επενδυτών.

Η επιδημία έχει αρχίσει να προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία που απειλείται με επιβράδυνση, ενώ το ενδεχόμενο να κηρυχθεί παγκόσμια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τρομάζει ακόμα περισσότερο τις αγορές, λόγω αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το οικονομικό αντίδοτο σε μια τέτοια περίπτωση.

Στη Wall Street, ισχυρές απώλειες κατέγραψε ο Dow Jones, τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο ετών, κλείνοντας με πτώση 3,56% ή 1031 μονάδες στις 27.961, ο  ευρύτερος δείκτης S&P σημείωσε πτώση 3,26% στις 3.228 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,71% στις 9.221 μονάδες.

Βουτιά άνω του 3% στο Τόκιο

Ισχυρή πτώση καταγράφουν σήμερα και οι μετοχές στο Τόκιο καθώς οι φόβοι για μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού αυξάνονται ώρα με την ώρα.

Με απώλειες άνω του 1% κινείται ο κινεζικός Shanghai Composite, ενώ πτώση 1,60% καταγράφεται στον ASX200 στην Αυστραλία.

Στον αντίποδα άνοδο 1,15% σημειώνεται στον νοτιοκορεατικό Kospi.

Αξελ Βέμπερ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα καταγράψει τεράστια πτώση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από το νέο κορωνοϊό έκρουσε ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, Άξελ Βέμπερ, ζητώντας να ληφθούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα.

«Θα υπάρξει ένα αρκετά σημαντικό αντίκτυπο, που θα ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο, και αυτό είναι το σημείο όπου η δημοσιονομική απάντηση, η παροχή στις επιχειρήσεις κάποιων φοροαπαλλαγών, κάποια χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης,  θα είναι πολύ σημαντικές για την ενίσχυση των επιχειρήσεων «δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής G-20 στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έμπειρου τραπεζίτη, η παγκόσμια ανάπτυξη θα καταγράψει τεράστια πτώση, από 3,5% σε 0,5%, και η Κίνα θα σημειώσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο. Αυτό δεν έχει συμβεί τουλάχιστον από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ωστόσο, ο Βέμπερ διευκρίνισε ότι οι κινεζικές και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ασία έχουν περιθώρια ελιγμών πέραν της προσαρμογής των επιτοκίων. «Έχουν ένα αρκετά σφιχτό σύστημα ελέγχων στις επενδυτικές ποσοστώσεις και θα μπορούσαν να το απελευθερώσουν προσωρινά και να προσπαθήσουν να συνεχιστούν οι επενδύσεις», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το περιθώριο ελιγμών έρχεται υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι «καινοτόμα», ενώ πρέπει να αναληφθεί υψηλότερος κίνδυνος σε μια επεκτατική νομισματική πολιτική.

Δραματική έκκληση Γκουτέρες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως

Δραματική έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις των χωρών, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19 απηύθηνε, στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας, εκτός τις ανθρωπιστικής διάστασης, που είναι η βασική, τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του ΠΟΥ να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.

«Όλες οι χώρες — καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου — πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε ο Γκουτέρες έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους.

«Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η έκκληση του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε.

Back to top button