COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Εικόνες φρίκης στη Ν. Υόρκη: Νεκροτομεία, έξω από τα νοσοκομεία! Μακελειό από τον κορωνοϊό! Πρώτη χώρα σε θανάτους παγκοσμίως οι ΗΠΑ!

Σε επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊόυ έχουν αναδειχθεί οι ΗΠΑ, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά εκείνον της Ιταλίας και να «σκαρφαλώνει» στις πάνω από 19.500. Την ίδια στιγμή, «μαύρο ρεκόρ» σημειώνεται και στον αριθμό των κρουσμάτων που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο.

Στην «Ουχάν» των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 783 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 8.627.

Νέα Υόρκη: Νεκροτομεία έξω από νοσοκομεία – «Άργησαν οι ΗΠΑ να πάρουν μέτρα» λέει Ελληνίδα λοιμωξιολόγος

Σε σκηνικό εμπόλεμης ζώνης παραπέμπει η κατάσταση στη Νέα Υόρκη, με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να παρομοιάζει όσα διαδραματίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι παλμοί χτυπούν ακόμη πιο δυνατά στο θέαμα που αντικρίζει κανείς μέσα και έξω από κεντρικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Σχεδόν σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο της πολιτείας, στον εξωτερικό χώρο, στήνονται νεκροτομεία, γεγονός που μαρτυρά την απόλυτη φρίκη.

Σε αυτές τις ανατριχιαστικές σκηνές αναφέρεται η Ελληνίδα λοιμωξιολόγος, Αντωνία Καλοκάθη, που ζει στη Νέα Υόρκη.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που κυριαρχεί στα ιατρικά κέντρα της πόλης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ολιγωρία της έγκαιρης λήψης μέτρων προστασίας από την αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας δε ότι αρχικά προβαλλόταν μια άρνηση.

«Έπρεπε να είχαμε λάβει νωρίτερα μέτρα. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και στα διαγνωστικά τεστ», δηλώνει ενώ αναφερόμενη στη στρατηγική του Άντριου Κουόμο επισημαίνει ότι έχει προβεί σε σωστές κινήσεις, δείχνοντας κατανόηση, ηγεσία, εξασφαλίζοντας εφόδια, φέρνοντας προσωπικό και όλα αυτά με ανθρώπινο πρόσωπο.

«Ελλάδα, η χώρα έκπληξη»

Η κ. Κολοκάθη μιλώντας για την Ελλάδα, χρησιμοποιεί επαινετικό λόγο, όσον αφορά στη στάση που έχει επιδείξει απέναντι στην πανδημία. «Είναι μια χώρα – έκπληξη μετά την πολυετή εικόνα της οικονομικής κρίσης», επισήμανε η λοιμωξιολόγος και εξήρε το έργο του υπουργείου υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα.

«Εαν παρατηρήσουμε το Βελγιο, όπου ο πληθυσμός είναι παρόμοιος με την Ελλάδα, η καμπύλη ανεβαίνει, στην Ελλάδα όμως τα κρούσματα ειναι πολύ λιγότερα», προσέθεσε.

Πότε αναμένεται κορύφωση στη Νέα Υόρκη – Δραματική έλλειψη κλινών

Το καμπανάκι κρούει η κ. Κολοκάθη για τον απολογισμό των επόμενων ημερών.

Εκθετικά αυξητική καμπύλη προβλέπεται, συγκεκριμένα, να καταγραφεί, σύμφωνα με την ερευνήτρια και σύμβουλο λοιμωξιολογίας, από τις 15 έως και τις 25 Απριλίου.

Η κ. Κολοκάθη εστιάζει στην τεράστια ανάγκη που υπάρχει για χιλιάδες ακόμη κλίνες στα νοσοκομεία, αφού λόγω του τόσο υψηλού αριθμού κρουσμάτων δεν επαρκούν και γι’αυτόν ακριβώς το λόγο στήνονται προσωρινά νοσοκομεία όπως και πλωτά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, το πλωτό νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη κατέφθασε ώστε να αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία και να μεταφερθούν εκεί ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας της Νέας Υόρκης δίνει καθημερινά τεστ αντοχής. Στους πολίτες συστήνεται να μένουν στο σπίτι και να μην επισκέπτονται τα ιατρικά κέντρα στην περίπτωση που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Η νόσος δεν κάνει εξαιρέσεις καθώς σε αυτήν υπέκυψαν και γιατροί. Μάλιστα συγκλονίζει το γεγονός ότι 64χρονος γιατρός που κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Στα θύματα της πανδημίας και Έλληνες που ζουν στη Νέα Υόρκη, ενώ την ίδια ώρα η νόσος έχει μολύνει και ομογενείς γιατρούς.

«Θα χρειαστούν μήνες για να εγκριθεί φάρμακο»

Από τα λεγόμενα της κ.Κολοκάθη αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ όπως και στην Ευρωπη δεν υπάρχει επίσημη έγκριση για φάρμακα κατά του Covid-19, οπότε χρειάζονται εμπεριστατωμένες μελέτες.

«Θα περάσουν μήνες για να βγει το φάρμακο, ενώ για το εμβόλιο απαιτούνται 12-18 μήνες» ξεκαθαρίζει.

Στις ΗΠΑ οι θεραπείες βασίζονται σε ένα κοκτέιλ φαρμάκων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η υδροχλωροκίνη.

Στη Νέα Υόρκη η διασπορά του φονικού ιού διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η πόλη είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ ο κόσμος ζει και δουλεύει μέσα στον συνωστισμό.

Ακόμη, σοβαρή εστία μόλυνσης αποτέλεσαν τα μέσα συγκοινωνίας, στα οποία οι εικόνες τον περασμένο μήνα εξηγούσαν τις δραματικές επιπτώσεις του συνωστισμού.

Ο «πυρετός» στη Νέα Υόρκη ανέβηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον κόσμο – όπως επισημαίνει η κ. Κολοκάθη – να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει τις μετακινήσεις.

«Προσοχή στη χρήση μασκών»

Αναφορικά με τη χρήση μασκών, συζήτηση στην οποία παρατηρείται διχογνωμία, η άποψη της λοιμωξιολόγου είναι ότι μάσκες θα πρέπει να φορά κανείς σε κλειστούς χώρους ώστε να αποφεύγεται η λήψη σταγονιδίων.

Ωστόσο απαιτείται προσοχή ως τον χειρισμό της μάσκας, δηλαδή πλύσιμο χεριών πριν και μετά τη χρήση της.

Η ελπίδα, πάντως, να εξαλειφθεί ο ιός το καλοκαίρι ξεθωριάζει καθώς, όπως αναφέρει η κ. Κολοκάθη, ο κορωνοϊός παρόλο που ενδέχεται να εξασθενίσει τους θερινούς μήνες, θα επανεμφανιστεί με πιο επιθετικό τρόπο το φθινόπωρο.

Back to top button