COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικόνες που κόβουν την Ανάσα: Η συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης σαρκοφάγου με ανέγγιχτη μούμια σε ύφασμα και περιτριγυρισμένη από θησαυρούς και χρυσό στην Αίγυπτο (βίντεο)

Μια σαρκοφάγος που περιείχε έναν Αιγύπτιο αρχιερέα άνοιξε ζωντανά στην τηλεόραση, για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια δίωρης εκπομπής του καναλιού Discovery Channel.
Η εκπομπή «Expedition Unknown: Egypt Live» μεταδόθηκε ζωντανά από την ανασκαφή στην νεκρόπολη της Μίνια, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νείλου, νότια του Καΐρου και των πυραμίδων της Γκίζας.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα δίκτυο κατακόρυφων διαδρομών στην περιοχή που οδηγεί σε σήραγγες και τάφους που περιείχαν 40 μούμιες, οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν σε μέλη της ευγενούς ελίτ.

Μετά την εξερεύνηση άλλων τάφων (στους οποίους βρήκαν αντικείμενα όπως αγάλματα, φυλαχτά, βάζα που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση οργάνων και άλλες μούμιες, συμπεριλαμβανομένης μίας με έναν σκελετό), κατάφεραν να φτάσουν σε έναν θάλαμο που περιείχε μια περίπλοκα λαξευμένη σαρκοφάγο. Και χρειάστηκε η δύναμη 7 ατόμων για να ανοίξει.

View this post on Instagram

The mummy revealed. What a stunner. The world’s first look at a 2,500 year-old burial of a high-priest of the Egyptian god Thoth. To viewers around the world who joined us tonight LIVE – thanks for being a part of the team. @discovery #ExpeditionUnknown #EgyptLIVE

A post shared by Josh Gates (@gatesygram) on


Αλλά οι προσπάθειες των αρχαιολόγων αποζημιώθηκαν: μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ανέγγιχτη μούμια τυλιγμένη σε λινό ύφασμα και περιτριγυρισμένη από θησαυρό, συμπεριλαμβανομένου χρυσού.
https://twitter.com/bigfanofllamas/status/1115051894353870848
«Δεν μπορώ να το πιστέψω, αυτό είναι απίστευτο!» αναφώνησε ο Ζαχί Χαβάς, αρχαιολόγος της Αιγύπτου και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, που ανέλαβε την αποστολή μαζί με τον Αμερικανό εξερευνητή και παρουσιαστή της εκπομπής, Τζος Γκέιτς.

Ένας εκπρόσωπος του Discovery είχε δηλώσει στο παρελθόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής δήλωσε πως η μούμια εντός της σαρκοφάγου ήταν αυτή του αρχιερέα του Θωθ, του αρχαίου αιγυπτιακού θεού της σοφίας και της μαγείας, και χρονολογείται στην 26η δυναστεία της Αρχαίας Αιγύπτου – την τελευταία φυσική δυναστεία που κυβέρνησε μέχρι το 525 π.Χ.

«Προς το τέλος της αρχαίας Αιγύπτου, η εξουσία ήταν πραγματικά με τους αρχιερείς και μπορείτε να το δείτε αυτό στη συγκεκριμένη σαρκοφάγο… Σχεδόν το καταλαβαίνεις πως πρόκειται για βασιλική ταφή», είπε ο Γκέιτς.
Το Κάιρο προσπαθεί να προωθήσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο την αναζωογόνηση του τουρισμού, ο οποίος επλήγη μετά την εξέγερση του 2011 κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για πιθανή οικονομική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού καναλιού και του αιγυπτιακού κράτους για άδεια να κινηματογραφηθεί και να ανοιχτεί η σαρκοφάγος, ο εκπρόσωπος του Discovery αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Είναι τελικά ένα τηλεοπτικό θέαμα – αλλά θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν τις αρχαιότητες και είναι μια καλή ευκαιρία προώθησης του τουρισμού, αν γίνει σωστά», δήλωσε μια Αιγύπτια αρχαιολόγος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ωστόσο, ρώτησε: «Αν δίνονται χρήματα από ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο στο υπουργείο για να δείξουν αρχαιότητες, πού θα καταλήξουν αυτά τα χρήματα; Θα πάει στα πορτοφόλια του κράτους ή θα καταλήξει αλλού; Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πού πηγαίνουν τα χρήματα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button