ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εικόνες που ραγίζουν καρδιές στις ακτές της Σκωτίας – Που οφείλεται ο μαζικός εκβρασμός φαλαινών; – Η εξήγηση ειδικού

Advertisement

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι 77 φάλαινες ξεβράστηκαν στο νησί Sanday στην Σκωτία. Δώδεκα από τα θηλαστικά έμειναν για λίγο ζωντανά, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα 55 φάλαινες είχαν ξεβραστεί στις ακτές της νήσου της Lewis στις Εβρίδες

«Το περιστατικό στο νησί Sanday έχει τόσους πολλούς παραλληλισμούς με αυτό που συνέβη πριν από ένα χρόνο, όσον αφορά τον αριθμό των εμπλεκόμενων ζώων και τη συμπεριφορά τους», λέει στον Guardian o Δρ Άντριου Μπράουνλοου, διευθυντής του Σκωτσέζικου Συστήματος Εκβρασμού Θαλάσσιων Ζώων (SMASS) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Στο παρελθόν οι μαζικοί θάνατοι θηλαστικών, που ξεβράζονται στις ακτές είχαν αποδοθεί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στις ασθένειες και στις ηλιακές καταιγίδες που διαταράσσουν το φυσικό σύστημα πλοήγησης των φαλαινών και τις εξαπατούν, ώστε να κολυμπήσουν στην ακτή.

Από την πλευρά του ο Μπράουνλοου προτείνει ότι οι εκβρασμοί στη Σκωτία οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Αφενός η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων φέρνει νέα θηράματα για να τραφούν οι φάλαινες-πιλότοι και άλλα κητώδη. Αφετέρου οι φάλαινες-πιλότοι εκμεταλλεύονταιτα θερμότερα νερά για να γεννήσουν εκεί. Ωστόσο, γεννώντας σε ακτές με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένες εκτίθενται σε κίνδυνο.

«Στον περσινό εκβρασμό μεγάλος αριθμός ζώων ήταν έγκυες ή σε διαδικασία γέννας. Επομένως, χρησιμοποιούν αυτά τα νερά για να γεννήσουν», λέει ο Μπράουνλοου.

«Το πρόβλημα είναι ότι στα νερά αυτά επικρατεί φασαρία, αυτό αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα, τα οποία έχουν τη νοοτροπία αγέλης και τρομάζουν εύκολα», τονίζει.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button