COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

«Ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε!!!»: Άρθρο-παρέμβαση του Αντιπτεράρχου (Ι) εα. Κ. Ιατρίδη για το europost.gr

Το τελευταίο διάστημα ακούμε καθημερινά  από διάφορους αναλυτές , δημοσιογράφους και πολιτικούς να αναφέρονται συνεχώς στην κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, ότι η Τουρκία αποδυναμώνεται, και συνδέουν μάλιστα  αυτή την αποδυνάμωση, με τη μείωση του κινδύνου της απειλής από πλευράς Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι έναν επικίνδυνο εφησυχασμό στον Ελληνικό λαό. Συνδέουν δηλαδή την οικονομική κατάσταση με τα επίπεδα απειλής.

Επίσης τους τελευταίους μήνες γίνεται  συζήτηση και για την υγεία του Προέδρου της Τουρκίας και για το πολιτικό μέλλον της γειτονικής χώρας. Και φυσικά όλοι προβληματιζόμαστε , αν η επόμενη ημέρα για την Τουρκία θα φέρει αλλαγές και στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Αν δηλαδή η Τουρκία θα είναι περισσότερο η λιγότερο προκλητική και επιθετική.

Θεωρώ  ότι οι συζητήσεις αυτές  κατά την εκτίμησή μου  γίνονται σε λάθος βάση, διότι:

— Η οικονομία δεν είναι αυτή που προσδιορίζει,  αν η Τουρκία θα είναι λιγότερο ή περισσότερο επιθετική, αλλά ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό της στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ερντογάν μας έχει δείξει ότι θέλει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης , να μεγαλώσει την Τουρκία ,  να αυξήσει τα σύνορά της και να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και ο ίδιος ηγέτης όλου του Μουσουλμανικού κόσμου. Και αυτό ανεξάρτητα , με ισχυρή ή ανίσχυρη οικονομία, με πολιτικούς Κεμαλιστές ή Ερντογανιστές, με περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης.

Να μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι το 1974 και το 1996 η Τουρκία είχε μια παρόμοια οικονομική κρίση , η λίρα κατέρρεε,   αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Ετσεβίτ να εισβάλει στην Κύπρο και την Τσιλέρ  να δημιουργήσει  την κρίση στα Ίμια. Και το 2001 η Τουρκία είχε χρεωκοπήσει αλλά και πάλι δεν άλλαξε η συμπεριφορά της. Επίσης το 2013 το ΑΕΠ της Τουρκίας έφθασε στα 950 δις. δολάρια( ισχυρή οικονομία) , τώρα έχει 750 δις. δολάρια , και αυτό πάλι δεν μείωσε τα επίπεδα απειλής . Να μην έχουμε αυταπάτες!!

Είναι τεράστιο λάθος  να πιστεύουμε ότι η κάκιστη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι της επιθετικότητάς της. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβεί. Αυτό που θα την αποτρέψει είναι η ισχύς μας , τα οπλικά μας συστήματα , η ενίσχυση της Αμυντικής μας  Βιομηχανίας , η οποία έχει απαξιωθεί και βέβαια η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε χρήση της ισχύος όταν χρειαστεί.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα ( RAFAL, BELHARA, κορβέτες,  και πιθανώς αργότερα F-35) είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση , μας εξασφαλίζουν μια υπεροχή έναντι της Τουρκίας , αλλά για παίξουν το ρόλο τους , θα πρέπει να συνοδεύονται και από την αντίστοιχη πολιτική βούληση, την οποία δυστυχώς δεν βλέπουμε σήμερα!!

Η Αποτροπή άλλωστε δεν είναι να έχεις μόνο σύγχρονα οπλικά συστήματα , αλλά και την πρόθεση και την αποφασιστικότητα  να τα χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που ο αντίπαλος συνεχίσει να προκαλεί. Και βέβαια αυτή την πρόθεση να τη δείχνεις στέλνοντας μήνυμα αποτροπής( κόστος – όφελος) !  Αυτό λέει η Στρατηγική.

—-  Πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό  ότι  Ο Ερντογάν εκφράζει τη σταθερή και διαχρονική ιδεολογία του βαθέως τουρκικού κράτους, τον αναθεωρητισμό και τον  επεκτατισμό. Μιας ιδεολογίας, η οποία έχει έναν άγραφο κανόνα: Το σύγχρονο Τουρκικό κράτος , η νέα Τουρκία όπως την αποκαλεί, πρέπει να έχει μηδενικά προβλήματα με τα γειτονικά κράτη, αλλά  να βλέπει ως εχθρούς τους Έλληνες και τους Κυπρίους. Τον ανθελληνισμό καλλιέργησε ο Ερντογάν τόσα χρόνια! Και μετά τον Ερντογάν αυτή θα είναι η γραμμή, όποιος και αν έρθει στην εξουσία.  Διότι δεν είναι προσωπική ή κομματική. Είναι κρατική(Μεγάλος Εθνικός Όρκος του Κεμάλ-Βιβλίο Νταβούτογλου το Στρατηγικό Βάθος).

Ο Ερντογάν έχει καλλιεργήσει μια νοοτροπία, έχει στήσει ένα κράτος στα μέτρα τα δικά του, έχει ισλαμοποιήσει την Τουρκία για να την ελέγχει μέσω του ισλάμ, και ελέγχει όλον τον Διοικητικό μηχανισμό (ΕΔ, Σώματα Ασφαλείας, Δικαιοσύνη και Δημόσιο τομέα). Έχει ταυτιστεί με την εξουσία και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του παροπλισμένο ή εκτός εξουσίας. Επομένως είναι δύσκολο να αφήσει την εξουσία μέσω εκλογών όταν κινδυνεύει να τις χάσει.

Άλλωστε οι αυταρχικοί ηγέτες , όπως ο Ερντογάν , όταν πιέζονται στο εσωτερικό τους , είτε λόγω οικονομίας ,είτε λόγω αμφισβήτησής τους , οδηγούνται σε δικτατορικά μονοπάτια : ή κάνουν εκλογές με νοθεία για να τις κερδίσουν ,  ή δεν κάνουν , προκαλώντας  μια πολεμική κρίση και κηρύσσουν την χώρα τους σε κατάσταση ανάγκης , οπότε αναβάλλουν τις εκλογές. Αυτό ενδέχεται να κάνει και ο Ερντογάν  , προκειμένου να εκτονώσει την εσωτερική κρίση, να  επιλέξει μια πιο επιθετική πολιτική με ρήξεις εντυπώσεων με τη χώρα μας και την Κύπρο, ελπίζοντας σε μια συσπείρωση του κοινού του. Οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι!

Ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία δεν πρόκειται να υπάρξει και αυτό πρέπει η Πολιτική Ηγεσία της χώρας να το εμπεδώσει και να αλλάξει πολιτική. Αντί   να προτιμά τη γραμμή διαλλακτικότητας και κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία , η οποία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από αυτά που παρανόμως διεκδικεί, να προχωρήσει άμεσα σε μια γεωπολιτική αντεπίθεσή .

Πρέπει  αποβάλει τα φοβικά της σύνδρομα . Δεν γίνεται μετά από τη σύναψη των τόσο σημαντικών Αμυντικών συμφωνιών και συμμαχιών να εμφανιζόμαστε εγκλωβισμένοι στο δίλλημα « Δεν προκαλώ για να μην χρεωθώ θερμό επεισόδιο, όπως επιθυμεί η Τουρκία» , κάτι που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε περιπέτεια ,  όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι η συγκυρία την ευνοεί , ώστε να κάνει το πρώτο βήμα!

Αν θέλουμε να σταματήσουμε την Τουρκική προκλητικότητα ,πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις Αμυντικές μας συμμαχίες(Γαλλία, ΗΑΕ και ΗΠΑ)  διευρύνοντας την επικράτειά μας με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ, να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ  με την Αίγυπτο και την Κύπρο,  να ενισχύσουμε τα νησιά μας με πυραυλικά συστήματα , να προμηθευτούμε άμεσα,  Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη με δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, μεταφορικά Αεροσκάφη ,  anti-drone συστήματα και οπωσδήποτε τα SCALP NAVAL για τις φρεγάτες BELLHARA.

Και βέβαια αν η χώρα μας θέλει να έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου , πρέπει να εξορύξει το φυσικό αέριο . Τα κοιτάσματα που βρίσκονται νότια της Κρήτης , όπως είπε και ο καθηγητής Φώσκολος,  είναι τα αντίστοιχα του Περσικού κόλπου . Ακατανόητο γιατί παραιτηθήκαμε!!!!( δήλωση κ. Δένδια και κ. Πρωθυπουργού)

Ο Τσαβούσογλου είπε κάτι πολύ σημαντικό : «για να είσαι ισχυρός στο τραπέζι πρέπει να είσαι ισχυρός και στο πεδίο. Και για να είσαι ισχυρός στο πεδίο πρέπει να έχεις  ισχυρή και ανεξάρτητη Αμυντική Βιομηχανία»

Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη και ας το κάνουμε πράξη! Δεν είναι κακό να μαθαίνεις από τον εχθρό σου!!!

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ

Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας

Αμυντικός Αναλυτής

Back to top button