ΚΟΣΜΟΣ

Σαρώνει η Δεξιά στην Ιταλία: Σχηματίζει κυβέρνηση ο Δεξιός συνασπισμός με Μελόνι, Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι – Οι λαοί της Ευρώπης απορρίπτουν την κοροϊδία των Βρυξελλών και δημιουργούν το δικό τους μέλλον, επιλέγοντας ηγεσίες που δεν είναι ‘πιόνια’ του συστήματος!

Σαρωτική νίκη του συνασπισμού της Δεξιάς στην Ιταλία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κάλπης (Exit Polls), που έγιναν από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια και ανακοινώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα πάντοτε με τα Exit Polls ο συνασπισμός των κομμάτων της Δεξιάς, με πρωταγωνιστές την Τζόρτζια Μελόνι, τον Ματέο Σαλβινι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να διεκδικήσει να έχει η Ιταλία ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, σε μία εποχή όπου η Ευρώπη κλυδωνίζεται συνθέμελα από την ενεργειακή και διατροφική κρίση και τις συνέπειες του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου.

Πιο αναλυτικά, η εικόνα που υπήρχε, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, περιγράφεται ως εξής:

Οι κάλπες στην Ιταλία έκλεισαν στις 23:00 τοπική ώρα, μεσάνυχτα στην Ελλάδα, και άμεσα στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μεταδόθηκαν τα πρώτα exit polls.

Σύμφωνα με αυτά το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι, συγκεντρώνει 23,5% ενώ η Lega του Ματέο Σαλβίνι 9,6%. Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει 7,8%. Τα ποσοστά του δεξιού συνασπισμού συνολικά ανέρχονται σε 42%, έχοντας ξεκάθαρο προβάδισμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.

Το προοδευτικό μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών) συγκεντρώνει συνολικά 28,3% ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων που συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητη δύναμη συγκέντρωσε 16,4%.

Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσε το SKY TG24

Πώς διαμορφώνεται η ιταλική Βουλή σύμφωνα με το exit poll

Πώς διαμορφώνεται η ιταλική Γερουσία σύμφωνα με το exit poll

Δείτε LIVE τι μεταδίδει ο ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός SKY TG24

Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος στην Ιταλία
Οι εκλογές στην Ιταλία διεξήχθησαν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία έχει μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, οι έδρες στη Βουλή μειώθηκαν από 630 σε 400 ενώ στη Γερουσία από 315 σε 200.

Ο νόμος προβλέπει πως ένα ποσοστό περίπου 37% των βουλευτών στη Γερουσία και το Κοινοβούλιο εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές, ενώ οι υπόλοιποι με απλή αναλογική αρκεί το κόμμα να έχει ξεπεράσει το 3%. Ένα μικρό ποσοστό εδρών εξαρτάται και από την ψήφο των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Politico, απαιτούνται τα 2/3 για να σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα. Η αλλαγή του νόμου, άλλωστε, είναι και αυτή που οδήγησε στην αναζήτηση συμμαχιών και κοινής καθόδου στον εκλογικό στίβο. Την ώρα, λοιπόν, που η δεξιά έχει κατέβει σε συνασπισμό και δείχνει να κερδίζει τη «μάχη», η κεντροαριστερά δεν κατάφερε να βρει κοινό έδαφος.

Back to top button