COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκλογές στην Ιταλία – Σάλος με το προκλητικό μήνυμα της Μελόνι: Τα πεπόνια και τα πονηρά υπονοούμενα! (Βίντεο)


Mε μια ανάρτηση όλο υπονοούμενα επιχειρεί η Τζόρτζια Μελόνι, να υποδεχτεί τη διαφαινόμενη επικράτηση του δεξιού συνασπισμού στις σημερινές εκλογές στην Ιταλία.

Η ακροδεξιά υποψήφια, η οποία ηγείται του κόμματος, «Aδέρφια της Ιταλίας» προχώρησε σε μια πολύ προκλητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, κρατώντας στα χέρια της δύο πεπόνια-«μελόνι» στα ιταλικά, όρος με τον οποίον αποκαλούνται και τα γυναικεία στήθη στην ιταλική αργκό.

Η Τζόρτζια Μελόνι θα ψήφιζε στις 10 το πρωί, αλλά μετέθεσε την εμφάνιση της στο εκλογικό κέντρο για τις 10 το βράδυ, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στην Ιταλία.

Μάλιστα στο σχετικό βίντεο η Μελόνι κλείνει το μάτι πονηρά και λέει
«τα είπα όλα».

@giorgiameloni_ufficiale

25 settembre: ho detto tutto.

♬ suono originale – Giorgia Meloni

Οι Ιταλοί αποφασίζουν για το μέλλον τους
Οι Ιταλοί αποφασίζουν αν θα επιλέξουν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εκλογές που παρακολουθεί στενά όλη η Ευρώπη.

Η Τζόρτζια Μελόνι στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας συμμαχώντας με δύο άλλα κόμματα στα δεξιά, ενώ σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν δικαίωμα ψήφου μέχρι τις 23:00, που κλείνουν οι κάλπες.

Μέχρι το μεσημέρι, η συμμετοχή ήταν πάνω από 19%, παρόμοι αν και ελαφρώς χαμηλότερα με τις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, και αναφέρθηκαν μεγάλες ουρές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Ρώμη.

Ο βασικός αντίπαλος της κυρίας Μελόνι-ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στην πρωτεύουσα, ενώ ο ακροδεξιός σύμμαχός της Ματέο Σαλβίνι ψήφισε στο Μιλάνο, το ίδιο και ο έταιρος σύμμαχος, Σίβλιο Μπερλουσκόνι.

Η Μελόνι υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και έχει μετριάσει την ευρωσκεπτικιστική της ρητορική, στοχεύοντας να διευρύνει το ακροατήριό της, εκλογικό και μη.

Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να ασπάζεται ένα παλιό σύνθημα που υιοθέτησαν οι φασίστες του Μπενίτο Μουσολίνι: «Θεός, πατρίδα και οικογένεια». Έχει επίσης μιλήσει εναντίον του «λόμπι των LGBT» και ζήτησε ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης για να σταματήσει η μετανάστευση, σημειώνει το BBC.

Η «τσέπη» των Ιταλών θα καθορίσει το αποτέλεσμα
Η οικονομία της Ιταλίας ανέκαμψε μετά την πανδημία του Covid-19, αλλά στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση – που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτόξευσε τις τιμές. Ενώ η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από τη Ρωσία την Ευρώπη και τη στάση της Ιταλίας, οι Ιταλοί- όπως είναι φυσικό, ανησυχούν περισσότερο για την πληρωμή των λογαριασμών τους.

Για ενάμιση χρόνο η Ιταλία διοικούνταν από μια κυβέρνηση ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι, έναν ευρέως σεβαστό πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Μελόνι ήταν από τους λίγους ηγέτες κομμάτων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε κυβερνητικό σχηματισμό, επενδύοντας στην εικόνα της άφθαρτης πολιτικού.

Δύσκολες οι προβλέψεις με το νέο εκλογικό σύστημα
Όποια συμμαχία κερδίσει την ψηφοφορία της Κυριακής θα μπορούσε να επωφεληθεί από νέους κανόνες που μείωσαν τα μεγέθη των δύο αιρετών οργάνων, του κοινοβουλίου και της γερουσίας κατά το ένα τρίτο: η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τώρα 400 έδρες και η Γερουσία 200.

Οι σχολιαστές πιστεύουν ότι το εκλογικό σύστημα και η συρρικνωμένη βουλή θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι εάν μια εκλογική συμμαχία κερδίσει το 40% των ψήφων, θα μπορούσε επίσης να ελέγξει έως και το 60% των εδρών. Εάν η δεξιά πτέρυγα πετύχαινε, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση μιας βασικής πολιτικής – καθιστώντας τον πρόεδρο άμεσα εκλεγμένο πρόσωπο, στην προκειμένη περίπτωση τη Μελόνι που είναι και η επικρατέστερη, βάσει δημοσκοπήσεων.

Back to top button