COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Έκρηξη» κορωνοϊού με 3.739 νέα κρούσματα και 29 θανάτους σήμερα! 356 οι διασωληνωμένοι ασθενείς – Πρόβλεψη σοκ για 5.000 νέα κρούσματα την ημέρα από τον Σαρηγιάννη αν δεν παρθούν άμεσα νέα μέτρα! Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη Delta Plus!

Σε 3.739 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 29 θάνατοι, ενώ 356 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόβλεψη σοκ για 5.000 νέα κρούσματα την ημέρα!
Να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και μάλιστα γρήγορα παρότρυνε τους νέους ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον απόηχο των τεσσάρων θανάτων νέων ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, όντες ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε: «Η πανδημία ακόμα κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», είπε επισημαίνοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα νούμερα αυτά δεν θα προκύψουν, γιατί στο ενδιάμεσο διάστημα θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότεροι θάνατοι, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε», προειδοποίησε ο καθηγητής που σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι από 25 Οκτωβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη Delta Plus

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά τη μετάλλαξη Δέλτα+ (Delta Plus ή ΑΥ.4.2.), η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη.

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Αλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η Δέλτα+ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Αλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήταν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική. Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Λίγα κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

Back to top button