Έκτακτη σύσκεψη συγκλήθηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου από τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, με αφορμή την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Άγιο Όρος.
Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος: Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών – Τι προτείνουν για την ασφάλεια μοναχών και επισκεπτών
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν κορυφαίοι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσά τους ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας.
Μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και επιστημονικών δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα και συστάσεις:
-
Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται γεωγραφικά στο ίδιο σεισμογόνο πεδίο όπου είχε ξεκινήσει η σεισμική ακολουθία από τον Ιούνιο του 2024. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι έχουν ενεργοποιηθεί άλλες, γειτονικές ρηξιγενείς ζώνες. Από την αρχή του φαινομένου έως και σήμερα, έχουν σημειωθεί 8 σεισμοί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ ο ισχυρότερος καταγράφηκε σήμερα και ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
-
Ισχυρή σύσταση για προληπτικά μέτρα ασφαλείας απευθύνει η Επιτροπή προς τους μοναχούς και τους επισκέπτες του Αγίου Όρους: συνιστάται να αποφεύγεται η είσοδος και η παραμονή σε κτίρια που ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές. Παράλληλα, κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, καλούνται να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές, αποφεύγοντας περιοχές με απότομες ή επικίνδυνες μορφολογικές κλίσεις.
Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος: Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών – Τι προτείνουν για την ασφάλεια μοναχών και επισκεπτών
-
Διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου: η Επιτροπή είναι έτοιμη να επανέλθει με νέα σύσκεψη, εφόσον το απαιτήσουν οι εξελίξεις ή προκύψουν νέα δεδομένα.
Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αντισεισμική προστασία, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στους επίσημους ιστοτόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η κατάσταση παραμένει υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση, ενώ οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα