Συναγερμός έχει σημάνει από πληροφορίες για παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφος «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συνοδεύεται από άλλο πλοίο, καθώς το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 50 μίλια απόσταση.

Το ερευνητικό παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς που έχει σπεύσει στο σημείο.

Το Oruc Reis, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και σχεδόν τρεις ώρες μετά, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν οι πηγές του ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με δε κυβερνητικές πηγές, το Oruc Reis απομακρύνεται από την περιοχή.

Μάλιστα, σημειώνουν πως υπάρχει περίπτωση να έχει φτάσει στο σημείο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, οι στρατιωτικές πηγές αναφέρουν: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ»

Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από τη κρίση των Ιμίων.

διαφήμιση

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα