COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκτενές δημοσίευμα της Daily Mail για το κίνημα της πετσέτας και την εκμετάλλευση στις Ελληνικές παραλίες: «Οι Έλληνες σταυροφόροι των ακτών έχουν κηρύξει πόλεμο με τις ξαπλώστρες»

Οι Έλληνες σταυροφόροι των ακτών έχουν κηρύξει πόλεμο με τις ξαπλώστρες στα βρετανικά τουριστικά hotspots, υποσχόμενοι να αντισταθούν στην «καταχρηστική κατάληψη» των παραλιών, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η Daily Mail.

Το λεγόμενο «Κίνημα Πετσέτας» δημιουργήθηκε στην Πάρο από απηυδισμένους κατοίκους, οι οποίοι κουράστηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των επιθετικών εταιρειών ξαπλώστρας.

Υποστηρίζουν ότι οι παράνομες επιχειρήσεις «γδύνουν» τους παραθεριστές, οι οποίοι πληρώνουν υπερβολικά για να εξασφαλίσουν μια θέση – και δεν αφήνουν πουθενά τους ντόπιους να πάνε.

Οι ακτιβιστές καταγράφηκαν τον Ιούλιο να διαδηλώνουν στις ακτές του Αιγαίου με χειροποίητα πανό που έγραφαν: «Διεκδικούμε την παραλία: Κίνημα πολιτών της Πάρου για ελεύθερες παραλίες».

Καθώς το κίνημα εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έδωσε τώρα εντολή στην αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες στις δημοφιλείς περιοχές και να πατάξει τις παράνομες επιχειρήσεις, δεσμευόμενος: «Δεν θα παραδώσουμε τις παραλίες σε κανέναν».

Η εκστρατεία ξεκίνησε με απογοητευμένους κατοίκους της Πάρου, στις Κυκλάδες, που διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν ή να κάνουν ηλιοθεραπεία καθώς κατέβαιναν οι τουρίστες.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν τον ήλιο, την άμμο και τα σουβλάκια στη νότια Ευρώπη, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Ήταν αριθμός ρεκόρ – σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια έξαρση των ευκαιριακών επιχειρήσεων που χρεώνουν για κρατήσεις ξαπλώστρας στις κορυφαίες παραλίες.

Εξωφρενικές χρεώσεις

Η ομάδα Save Paros Beaches έδειξε μια επιχείρηση να χρεώνει 60 ευρώ (51,68 λίρες) στους τουρίστες για να νοικιάσουν μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες.

Με 120 ευρώ (103,36 λίρες), οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «περιοχή VIP».

Οι ακτιβιστές έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και υπάρχουν για να τις απολαμβάνουν όλοι δωρεάν.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μισθώνουν».

Παρά τη συλλογή 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος της Πάρου δεν είχε σαφή εικόνα για το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα, σχολιάζει το βρετανικό μέσο.

Ο ίδιος δήλωσε: «Βιώνουμε μια κατάσταση όπου η ακοσμία είναι ούτως ή άλλως τόσο διαδεδομένη. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας μπορεί να ζητάει ό,τι θέλει γιατί ποτέ δεν είχε τον έλεγχο, πόσο μάλλον να του αποδίδονται συνέπειες».

Εξασφαλίζοντας μία πρώτη επιτυχία, η παραλία Santa Maria στην Πάρο είδε το κλείσιμο τριών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν μετά από έρευνα του Κτηματολογικού Γραφείου Σύρου, ανέφερε η Sun. Η κύρια πόλη της Σύρου, η Ερμούπολη, είναι η διοικητική πρωτεύουσα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το κίνημα της Πάρου μεγαλώνει

Το κίνημα της Πάρου βρήκε απήχηση στους κατοίκους όλων των Κυκλάδων, με τα μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

Τοπικό μέσο ανέφερε την Τετάρτη ότι οι πολίτες είχαν «εξεγερθεί» στη Νάξο ως απάντηση στην «παραβατική συμπεριφορά των beach bars» που εγγυώνται χώρο στην παραλία με αγορές.

Οι αναφορές ανέφεραν ότι το κίνημα είχε εμπνεύσει έναν κάτοικο της Νάξου να ιδρύσει μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» τον περασμένο μήνα.

Η Έλενα Ανδριανοπούλου, μέλος, δήλωσε: «Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική. Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη. Έχουμε γράψει μια ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφουν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι και την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και στις αρχές. Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε την καταγραφή με drone της κατάστασης στις βασικές παραλίες, προκειμένου να τη συγκρίνουμε με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουμε την παρανομία».

Back to top button