ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκτίμηση σοκ για τη Σαντορίνη από τον ΓΓ του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου: «Τα χειρότερα μάλλον έρχονται…»!

Advertisement

Η σεισμική δραστηριότητα που ταρακουνά τη Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων δεν έχει τελειώσει και ο μεγαλύτερος σεισμός ίσως έρχεται, προειδοποίησε ο Ρεμί Μποσού, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) μιλώντας στο CNN.

Ο σεισμολόγος είπε ότι θα χρειαστούν «μέρες, ή ίσως, εβδομάδες» για την αξιολόγηση των ασυνήθιστων σεισμικών δονήσεων, αλλά επεσήμανε ότι η σειρά των σεισμών συνήθως συμβαίνει κατά τη συσσώρευση ενέργειας για έναν μεγαλύτερο σεισμό.

Η Σαντορίνη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί υπό τον φόβο των Ρίχτερ.

Ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι στιγμής καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης (5/2) με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ και ήταν ο πρώτος πάνω από 5 Ρίχτερ από τότε που άρχισαν οι δονήσεις στο τρίγωνο Σαντορίνης, Αμοργού, Ανάφης την περασμένη εβδομάδα.

Advertisement

Μια σειρά μικρών σεισμών συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερο σεισμό

Η Σαντορίνη βρίσκεται κοντά στα όρια των τεράστιων αφρικανικών και ευρασιατικών τεκτονικών πλακών, γι’ αυτό και παρουσιάζει συχνά σεισμική δραστηριότητα, αλλά οι συνεχείς και μακροχρόνιες δονήσεις είναι σπάνιες.

Ο Μποσού περιέγραψε την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι γνωστή ως «σμήνος σεισμών» ως «πολύ ασυνήθιστη».

Κανονικά, λέει, «αυτό που παρατηρείται είναι ένας μεγάλος σεισμός που ακολουθείται από μετασεισμούς που μειώνονται με το χρόνο σε μέγεθος και συχνότητα. Εδώ, παρατηρούμε ένα πολύ διαφορετικό φαινόμενο. Βλέπουμε ότι το μέγεθος αυξανόταν με τον καιρό και ο ρυθμός αυξανόταν, επομένως αυτή δεν είναι τυπική συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά στο CNN.

Εκατοντάδες δονήσεις που πλήττουν τη Σαντορίνη κάθε λίγα λεπτά εδώ και μέρες, είχαν μέγεθος περίπου 3 Ρίχτερ και θεωρούνται «ελαφροί» σεισμοί. Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ θεωρείται «μέτριος», κατά το CNN. Ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ, οι οποίοι θεωρούνται «ελαφροί».

Advertisement

Σύμφωνα με τον ΓΓ του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) μια τέτοια συμπεριφορά τυπικά ισοδυναμεί με δραστηριότητα «προσεισμική», σεισμική δραστηριότητα δηλαδή που εμφανίζεται πριν από το κύριο σοκ της ακολουθίας, που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος σεισμός πιθανόν δεν έχει γίνει ακόμα.

«Γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα», είπε ο Μποσού, επισημαίνοντας τις οργανωμένες εκκενώσεις και την ετοιμότητα των σωστικών δυνάμεων.

«Πρέπει να περιμένουμε»

Όπως αναφέρει το CNN, οι σεισμοί δεν βρίσκονται κάτω από το νησί της Σαντορίνης, αλλά μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Γίνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και 20-25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με τον Ρεμί Μποσού.

Σε εκείνη την απόσταση γίνονται αισθητοί στη Σαντορίνη. «Φυσικά, όταν έχεις τόσο μεγάλο αριθμό σεισμών αισθητούς από τον πληθυσμό, αυτό προκαλεί άγχος», είπε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι στην περιοχή ανησυχούν πολύ… Και είναι λογικό γιατί κανείς δεν μπορεί να πει πώς εξελίσσεται».

«Πρέπει να περιμένουμε ημέρες, ή ίσως, εβδομάδες, για να αξιολογήσουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί».

Advertisement

Μαζικές αναχωρήσεις

Αν και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περίοδο αιχμής, το νησί της Σαντορίνης είναι ένα δημοφιλές τουριστικό hotspot, προσελκύοντας περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Φιλοξενεί επίσης περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους.

Περίπου 11.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει το νησί μέχρι στιγμής λόγω των σεισμών.

«Θα φύγουμε γιατί φοβάμαι, γίνονται συνεχώς σεισμοί, πρέπει να φύγουμε για τα παιδιά, για να ηρεμήσουν τα παιδιά», είπε στο Reuters ο 38χρονος Μπένι Ουκλάλα ο οποίος εργάζεται στη Σαντορίνη.

Ο Ευτύχιος Διαμαντόπουλος, ένας 63χρονος καπετάνιος τουριστικού σκάφους, ανησυχεί λιγότερο. «Γιατί να φύγουμε;» ρώτησε. «Αν συμβεί κάτι, συνέβη».


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button