COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί εκτοξεύεται και πάλι ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό; Τι γίνεται λάθος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Πότε θα εκδοθεί επίσημη οδηγία για την επαναφορά της μάσκας και για τους εμβολιαμένους, όπως έκανε το Βέλγιο;

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ελλάδας, αποτελεί δείκτη που προβληματίζει όχι μόνο τους εν Ελλάδι ειδικούς αλλά και τα διεθνή κέντρα παρακολούθησης της επιδημίας, καθώς εμφανίζεται  δυσανάλογα υψηλός σε σύγκριση  με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , ενώ, την ίδια ώρα η Ελλάδα φαίνεται ήδη να βρίσκεται στο 87% του peak των μολύνσεων , ποσοστό ιδιαίτερα ασύμβατο με τα αντίστοιχα ποσοστά,  π.χ του Βελγίου  (8%) και της Γαλλίας (22%).

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στις 140 εισαγωγές στα νοσοκομεία με 2200 μολύνσεις ημερησίως,  κατά μέσο όρο , ενώ το Βέλγιο τις τελευταίες 6 μέρες εμφανίζει  1477 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο με 23 εισαγωγές την ημέρα, και με την Γαλλία, πχ,  να βρίσκεται στις ίδιες με το Βέλγιο αναλογίες.

Στην επιδημιολογική αξιολόγηση που πραγματοποιείται από τις διεθνείς Αρχές Δημόσιας Υγείας , οι συγκεκριμένοι συγκριτικοί δείκτες  έχουν μεγάλη σημασία ως προς την αποτύπωση των μέτρων και των αναγκαίων πολιτικών διαχείρισης.

Πως η Ελλάδα, για παράδειγμα,  κρατάει από το Νοέμβριο τη πρώτη θέση στη θνητότητα και στους κατ’ αναλογία θανάτους ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού .

Μια Ελλάδα που δεν αποτελεί μεγάλο κόμβο διασταύρωσης πληθυσμών όπως οι μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης , που δεν έχει τις τεράστιες  βιομηχανίες, πχ του Βελγίου,  που αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες επιδημικών εκρήξεων,  που δεν είχε τη πληθώρα των γηροκομείων της Ευρώπης όπου καταγράφηκε το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των   θανάτων.

Υπάρχει  αποφεύξιμη θνητότητα;

Είναι ενδεικτικά τα μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε το Βέλγιο,  για την αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις καθημερινές δημόσιες δραστηριότητες .

Το Βέλγιο  με εμβολιασμένους τους οκτώ στους δέκα ενήλικες, ( και 9 στους 10 ευάλωτους που πρόκειται να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Αύγουστου),  επαναφέρει με αυστηρότητα την χρήση της μάσκας προσώπου , βάσει των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις την εντολή για χρήση μάσκας, και την αξία της τήρησης της απόστασης των δυο μέτρων, και του επαρκούς αερισμού σε εσωτερικούς χώρους.

Ετσι, με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 12 ετών, η χρήση μάσκας προσώπου παραμένει υποχρεωτική στο Βέλγιο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • όταν είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Διάταξης ·
  • σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
  • σε προσβάσιμες στο κοινό περιοχές πολιτιστικών, εορταστικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και εκδηλώσεων και εταιρειών, δημόσιων διοικήσεων ή ενώσεων
  • σε αίθουσες συνεδρίων
  • σε αμφιθέατρα
  • σε χώρους λατρείας και κτιρίων που προορίζονται για τη δημόσια πρακτική μη θρησκευτικών υπηρεσιών ·
  • σε βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες παιχνιδιών και πολυμέσων.
  • σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους, όπως εμπορικούς δρόμους, αγορές, αγορές έτους και πανηγύρια, όπως καθορίζεται από την αρμόδια τοπική αρχή ·
  • στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους σταθμούς ·
  • σε εγκαταστάσεις και χώρους όπου επιτρέπονται οι δραστηριότητες τροφοδοσίας, τόσο για τους πελάτες όσο και για το προσωπικό, εκτός εάν τρώνε, πίνουν ή κάθονται σε ένα τραπέζι.
  • σε δημόσια και μη δημόσια τμήματα δικαστηρίων και και, σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζει ο Πρόεδρος ·
  • κατά τη διάρκεια εμπορικών εκθέσεων,
  • κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι μάσκες προσώπου στο Βέλγιο πλέον μπορούν να αφαιρούνται περιστασιακά κατά την διάρκεια του χρόνου που ο κόσμος τρώει ή πίνει και όταν είναι αδύνατο να φοριέται η μάσκα  λόγω της φύσης της δραστηριότητας.

Σε εκδηλώσεις, πολιτιστικές και άλλες παραστάσεις, αθλητικούς διαγωνισμούς και προπονήσεις και συνέδρια που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους όπου το κοινό απαιτείται να παραμείνει καθισμένος, οι μάσκες προσώπου μπορούν να αφαιρεθούν μόνο για όσο διάστημα το άτομο παραμένει καθισμένο.

 

 

Βέλγιο

8% του peak και της ανοδικής πορείας

Αναφέρθηκαν 90 λοιμώξεις ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες

Πληθυσμός. 11.642.587

Οι μολύνσεις COVID-19 αυξάνονται στο Βέλγιο, με 1477 νέες μολύνσεις που αναφέρθηκαν κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Αυτό είναι το 8% του peak – του  υψηλότερου ημερήσιου μέσου όρου που σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου.

https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/belgium/

Ελλάδα

87% του peak και της ανοδικής πορείας

Αναφέρθηκαν 174 λοιμώξεις ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες

Πληθυσμός. 10,369,504 

Ο μέσος αριθμός νέων μολύνσεων που αναφέρονται καθημερινά στην Ελλάδα αυξάνεται κατά περισσότερο από 2200 τις τελευταίες 3 εβδομάδες, ποσοστό 73% του προηγούμενου peak.

Οι μολύνσεις COVID-19 αυξάνονται στην Ελλαδα , με 2674 νέες λοιμώξεις που αναφέρθηκαν κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Αυτό είναι το 87% του peak  – τον υψηλότερο ημερήσιο μέσος όρο που αναφέρεται στις 5 Απριλίου .

https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/greece/

Γαλλία

22% της κορυφής και της άνοδος

Αναφέρθηκαν 122 μολύνσεις ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες

Πληθυσμός.  65,424,848

Ο μέσος αριθμός νέων μολύνσεων που αναφέρονται καθημερινά στη Γαλλία αυξάνεται κατά περισσότερο από 9.800 τις τελευταίες 3 εβδομάδες, το 18% του προηγούμενου peak

Οι μολύνσεις COVID-19 αυξάνονται στη Γαλλία, με 11.6966νέες λοιμώξεις που αναφέρθηκαν κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Αυτό είναι το 22% του peak  – ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος που αναφέρεται στις 7 Νοεμβρίου.

https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/france/

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button