COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται μεγάλες αλλαγές- Πόσο θα πληρώνουν πλέον με το “ελάχιστο πλαφόν”

Για τα εισοδήματα του 2024 θα ισχύσει -εκτός και αν υπάρξει απόφαση για επίσπευση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό του 2025 θα αποτυπώσει την επιβάρυνση που θα προκύψει από την εμφάνιση μεγαλύτερης φορολογητέας ύλης. Αυτοί που καταρχήν μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν εισόδημα κατώτερο από το αντίστοιχο αυτού που εισπράττει τον κατώτερο μισθό.

Σήμερα, οι ετήσιες απολαβές όποιου εισπράττει τον κατώτατο μισθό ανέρχονται στα 10.920 ευρώ, ενώ από το 2024, το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέβει στην περιοχή των 11340 ευρώ περίπου (σ.σ ο νέος κατώτατος μισθός θα οριστεί τον Απρίλιο).

Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα; Ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας -όχι αυτός που συμπληρώνει το εισόδημά του με ένα “μπλοκάκι”- θα αντιμετωπίζει ένα κατώτατο όριο δηλωθέντος εισοδήματος ίσο με αυτό που προκύπτει από τον κατώτατο μισθό. Είναι αυτό που εξηγεί τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών: δεν μπορεί ο επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον υπάλληλό του. Να υποχρεώσει το κράτος έναν επαγγελματία να είναι κερδοφόρος σε όλο του τον εργασιακό βίο δεν μπορεί. Γι’ αυτό και το κατώτερο όριο θα είναι “μαχητό”.

Δηλαδή, ο επαγγελματίας θα φέρει το βάρος της απόδειξης των γεγονότων που οδήγησαν στις ζημιές. Ουσιαστικά, το ελάχιστο όριο θα αποτελέσει ένα “φόβητρο” για να πάψουν τα ακραία φαινόμενα που καταγράφονται σήμερα, επαγγελματίες με 10ετίες εμπειρίας να εμφανίζονται ότι διαβιούν με 4.000-5.000 ευρώ τον χρόνο.

Με τις σημερινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να… υπενθυμίσει ότι το σχέδιο του 2025 περιλαμβάνει και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τριετίας. Έτσι, θα προκύψει ένα πρώτο όφελος 130-200 ευρώ τον χρόνο ισοσκελίζοντας μέρος της επιβάρυνσης που θα προκύψει από την “υποχρεωτική” αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος.

Το πώς θα λειτουργήσει το ελάχιστο όριο, αποτυπώνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Επαγγελματίας δηλώνει σήμερα καθαρά κέρδη 5.500 ευρώ αφού τα έσοδά του είναι 12.000 ευρώ και τα έξοδά του 6.500 ευρώ. Ο φόρος που αναλογεί σε αυτά τα 5.500 ευρώ είναι 495 ευρώ συν 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος. Με την ενεργοποίηση του πλαφόν των 11.340 ευρώ (αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι το όριο για το 2024) ο φόρος ανεβαίνει κατά 141% στα 1.195 ευρώ. Δηλαδή, προκύπτει μια επιβάρυνση περίπου 700 ευρώ. Και αυτή όμως, σε βάθος τριετίας, θα αρχίσει να εξαφανίζεται από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

2. Επαγγελματίας, δηλώνει σήμερα καθαρά κέρδη 15.000 ευρώ. Ο φόρος του διαμορφώνεται στα 2000 ευρώ συν 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος. Αυτός ο επαγγελματίας, από το 2025 θα αρχίσει να ωφελείται λόγω της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Συμπέρασμα: Το νέο σύστημα αναμένεται να θίξει αυτούς που δηλώνουν πολύ χαμηλά κέρδη ή ζημιές. Θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουν ότι “δεν είναι ελέφαντες”, εκτιμάται όμως ότι σημαντικός αριθμός επαγγελματιών θα προσαρμόσει τα κέρδη του στα νέα δεδομένα περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή ακριβώς για να μην μπλέξει με τον έλεγχο. Οι έχοντες υψηλότερα κέρδη από το ελάχιστο πλαφόν, δεν θα είναι εκτός ραντάρ. Θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, φροντίζοντας όλα τα τιμολόγιά τους να είναι ηλεκτρονικά, οι καταβολές να γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και οι επαγγελματικές δαπάνες να εμφανίζονται στα My data. Αυτό το νέο πλαίσιο μπορεί επίσης να πιέσει για την αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος και κατά συνέπεια του φόρου.

Δεν θα υπάρχει ελάχιστο όριο για κάποιον που χρησιμοποιεί το ελεύθερο επάγγελμα για να συμπληρώσει το εισόδημά του (π.χ μπλοκάκι). Σε αυτή την περίπτωση θα συνεκτιμώνται και τα υπόλοιπα εισοδήματα. Έτσι, αν κάποιος κόβει ένα παραστατικό τον χρόνο (π.χ για μια συναυλία, ή μια θεατρική παράσταση, ή μια έρευνα κλπ) ενώ είναι μισθωτός, δεν θα υπόκειται στον κανόνα του ελάχιστου εσόδου. Όσο γι’ αυτόν που θα έχει κάνει μια επένδυση στη δουλειά του, η οποία θα γκρεμίζει σε μια συγκεκριμένη χρονιά την κερδοφορία, θα μπορεί με την παρουσίαση των παραστατικών, να ξεφεύγει από τον κανόνα του ελάχιστου ορίου.

Back to top button