Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 03:31
Αρχική ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ Η Ελλάδα ανοί...

Η Ελλάδα ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της στον τουρισμό, αλλά με χιλιάδες κινδύνους για τη δημόσια υγεία! Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση για το κακό σενάριο;

Της σύνταξης του europost.gr

Η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα της αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα με τις χώρες για τις οποίες ανοίγουν οι πύλες της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από σήμερα 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

1. Επισκέπτες:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+*. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν Ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

*Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

2. Πτήσεις:

Από σήμερα 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

3. Χερσαία σημεία εισόδου:

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

4. Θαλάσσιες πύλες εισόδου:
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Είναι θωρακισμένη η χώρα απέναντι στον κορωνοϊό;

Ο αρμόδιος υπ. Βασίλης Κικίλιας κάνει λόγο για ‘θωράκιση της χώρας’ και κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις ως ο ‘δημοφιλέστερος υπουργός!’. Ας δούμε, όμως, τα σχετικά μέτρα πρόληψης:

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Νέες αεροπορικές οδηγίες (Notams), ισχύουν έως 15 Ιουλίου 2020

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις νέες αεροπορικές οδηγίες (Notams) που ισχύουν έως τις 15 Ιουλίου 2020.

Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία.

Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εξαιρέσεις πτήσεων:

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Εξαιρέσεις για τρίτες χώρες:

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση για το κακό σενάριο;

Κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς των ειδικών λοιμωξιολόγων, το άνοιγμα των συνόρων για τον ξένο τουρισμό, που αναμφίβολα τον έχει άμεση ανάγκη η Ελληνική Οικονομία, θα φέρει στη χώρα, τουλάχιστον, μέχρι και 10 χιλιάδες ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού! Οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν ανάμεσά μας στα τουριστικά μέρη και θα αναπτύξουν συναναστροφές και με τους τοπικούς πληθυσμούς.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί και ο κοινός νούς από την κατάσταση που θα δημιουργηθεί κυρίως στις τουριστικές περιοχές, τις επόμενες εβδομάδες, θα προκύψουν πολλοί κίνδυνοι για την επιστροφή του φονικού κορωνοϊού στην Ελλάδα και για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι!

Από πού κι ως πού όμως είναι πραγματικά θωρακισμένη η υγεία του Ελληνικού πληθυσμού, από τη στιγμή, που θα αρχίσουν να μπαίνουν στη χώρα εκατομμύρια τουρίστες προερχόμενοι από εκατοντάδες κράτη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο σε επίπεδο κορωνοϊού;

Μπορεί με τα δειγματοληπτικά τεστ να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για την προστασία του Ελληνικού πληθυσμού; Η απάντηση είναι ‘Όχι’ και δεν προέρχεται από δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από ειδικούς επιστήμονες – λοιμωξιολόγους. Οι ίδιοι επιστημονικοί κύκλοι τονίζουν ότι η μόνη ασφαλής διαδικασία είναι ο τουρίστας που πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα, μια εβδομάδα πριν μπεί στο αεροπλάνο, να υποβάλλεται στο μοριακό τεστ, ώστε με την είσοδό του στο αεροσκάφος να έχει μαζί του και το χαρτί ότι είναι καθαρός από κορωνοϊό. Για να μπορεί, στη συνέχεια, να απολαύσει ξέγνοιαστος τις διακοπές του στην Ελλάδα, σε απολύτως ασφαλές περιβάλλον χωρίς κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό στους τοπικούς πληθυσμούς ή να νοσήσει ο ίδιος από διάφορες συναναστροφές.

Συμπέρασμα: Με το γενικευμένο άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους τουρίστες, η Ελλάδα αρχίζει μια νέα πλεύση, σε βαθύτερα αχαρτογράφητα νερά, όπου είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος για μια σφοδρότερη επιστροφή του ιού με τεράστια ζημιά στη δημόσια υγεία των τοπικών πληθυσμών, αλλά και με συνέπειες, που δεν είναι δυνατόν να σταθμιστούν από τώρα, για την Οικονομία και την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων