COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελλάδα: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με ισχυρές κοινωνικές αναταραχές-Οι αγρότες και οι καταλήψεις στα ΑΕΙ

Μπορεί η υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να μονοπωλεί σχεδόν την πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αλλά στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, η προσοχή είναι στραμμένη σε δύο μέτωπα, τα οποία έχουν ανοίξει και έχουν τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν πολυεπίπεδα ζητήματα: Στις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι, «συντονισμένοι» με το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με αιχμή τη Γερμανία και τη Γαλλία, απειλούν με κλιμάκωση των αντιδράσεων, ακόμα και με κλείσιμο των δρόμων.

Και στις φοιτητικές καταλήψεις πολλών τμημάτων κυρίως σε μεγάλα πανεπιστήμια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Οικονομικό, Πάντειο), οι οποίες, παρά την «τρίπλα» Πιερρακάκη για ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων, εκφράζονται φόβοι ότι θα οδηγήσουν σε απώλεια του εξαμήνου.

Πρόκειται για δύο παράλληλες εστίες αναταραχής, οι οποίες, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για την επίμονη ακρίβεια, αποτελούν τους πρώτους πραγματικούς «αντιπάλους» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μόλις επτά μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας.

Το αγροτικό μέτωπο

Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, άλλωστε, οι οποίοι λειτουργούν ως μπροστάρηδες των κινητοποιήσεων εκτός από τις συνέπειες της απότομης περιστολής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή των καλλιεργειών και του ζωϊκού τους κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, οι αγρότες καταγγέλλουν σημαντικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις αποζημιώσεων, αλλά και σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου η διοίκηση άλλαξε προ ημερών.

Με την έναρξη των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση επιδίωξε να εμφανίσει τα αγροτικά μπλόκα ως υποκινούμενα από το ΚΚΕ, λόγω των σχέσεων αρκετών συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων με το ΚΚΕ. Θέλησε, δε, να αντιδράσει δυναμικά, στέλνοντας τα ΜΑΤ να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η στάση αυτή, ωστόσο, πυροδότησε εύλογες αντιδράσεις και κατά πολλούς θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα δυναμώσει τις φετινές κινητοποιήσεις, σε σύγκριση με εκείνες των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, βουλευτές σε περιοχές με σημαντικό αγροτικό πληθυσμό μεταφέρουν στην κεντρική διοίκηση την εκτίμηση ότι όχι απλώς δεν φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια εκτόνωσης, αλλά αντιθέτως, καταγράφεται δυναμική περαιτέρω μαζικής κλιμάκωσης.

Υπό την πίεση που προκαλεί το ενδεχόμενο κλείσιμο εθνικών οδών και κόμβων, ο ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης αναγκάστηκε χθες να τείνει χείρα φιλίας προς τους διαμαρτυρόμενους, εμφανιζόμενος ανοικτός σε διάλογο.

Οι αγρότες, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να κορυφώσουν από τις αρχές της εβδομάδας τις κινητοποιήσεις. Ήδη, στη Θεσσαλία, τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της περιοχής παραμένουν μαχητικά και ενισχύονται με νέα τρακτέρ. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα, η Φθιώτιδα, η Πτολεμαΐδα, η Ζάκυνθος και η Λακωνία, οι αγρότες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, όπως συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και μπλόκα.

Το φοιτητικό μέτωπο

Με φόντο τη χθεσινή, εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών για διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για όσους μετέχουν και οργανώνουν καταλήψεις αλλά και για τις πρυτανικές αρχές που ανέχονται την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, η κυβέρνηση συνεχίζει δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο τις προσπάθειες αναχαίτισης των δεκάδων καταλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Παρά την «ντρίπλα» του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη για τη δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων διαδικτυακά, η αναταραχή συνεχίζεται, καθώς κάποιες τουλάχιστον πρυτανικές αρχές αποκλείουν ως ανέφικτη την προοπτική. Ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί μεθαύριο Δευτέρα με τους πρυτάνεις προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, αλλά τα περιθώρια για την εξεταστική περίοδο στενεύουν. Αν τελικώς η εξεταστική χαθεί, τότε θα υπάρξει εύλογο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση τόσο από φοιτητές που υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία όσο και από τους γονείς τους που επωμίζονται και το οικονομικό κόστος για τις σπουδές τους.

Back to top button