COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ο επόμενος στόχος του Ερντογάν! Άρχισαν, επιτέλους, να ενεργοποιούνται Αθήνα και σύμμαχοι! Το μισό Αιγαίο ζήτησε και επίσημα ο Τσαβούσογλου!


Καθημερινά και ευθέως απειλεί πλέον η Τουρκία την Ελλάδα με επίθεση στα νησιά του Αιγαίου. Το γεγονός ότι οι ωμές απειλές εκτοξεύονται από τα χείλη του ίδιου του Τούρκου προέδρου δεν περνά απαρατήρητο από τους συμμάχους και εταίρους της χώρας. Η ΕΕ -στην οποία στράφηκε η Άγκυρα για να καταγγείλει την Ελλάδα και να διατυπώσει την προκλητική διεκδίκησή της στο Αιγαίο- καταδικάζει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και την ίδια ώρα η Γαλλία «βγαίνει μπροστά» δηλώνοντας ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της. Αυστηρό μήνυμα και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διαμηνύει προς την Άγκυρα να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Κλιμακώνοντας τις απειλές του, ο Ταγίπ Ερντογάν από το Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου βρίσκεται για τη βαλκανική περιοδεία του, τόνισε: «Όταν η υπομονή μας εξαντληθεί, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

«Το “κλείδωμα” των αεροσκαφών μας από τα (ελληνικά) ραντάρ δεν αποτελεί καλό οιωνό», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι «μπορεί να πάμε εκεί μια νύχτα ξαφνικά».

Το «κρεσέντο» των απειλών για τουρκική εισβολή στα νησιά του Αιγαίου, με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 άρχισαν το Σαββατοκύριακο, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει:

«Έλληνες, κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο, το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Το μισό Αιγαίο «ζητά» ο Τσαβούσογλου με επιστολές σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ
Το αναθεωρητικό αφήγημα που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο «επικοινωνεί» η Άγκυρα στους διεθνείς οργανισμούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu σχετικές επιστολές εστάλησαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την 1η Σεπτεμβρίου σε 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu, η Άγκυρα «απαντά» με την κίνηση αυτή στις «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» και εξηγεί τις θέσεις της.

Η επιστολή με την υπογραφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στάλθηκε σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα για «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις». Στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και θαλάσσιες περιοχές, όπου έχουν εφαρμογή πρωτόκολλα όπως έρευνας και διάσωσης (SRR), το FIR και οι NAVTEX, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών.

Η Τουρκία εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, η επιστολή έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ η Αθήνα αποφεύγει τον διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις, καθώς επίσης να εμπλέξει την ΕΕ στα «προβλήματα του Αιγαίου».

Η Άγκυρα εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας πάνω από 1.100 φορές από τις αρχές της χρονιάς.

Η Αθήνα έχει διαψεύσει τις καταγγελίες αυτές.

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία αν υπάρξει ένοπλη επίθεση από την Τουρκία
Το γεγονός ότι οι απειλές και η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας λαμβάνονται στα σοβαρά υπ’ όψη από συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας έγινε φανερό από τις αντιδράσεις της Κομισιόν και της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά -η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Τουρκία- δήλωσε απερίφραστα κατά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια ότι εάν υπάρξει ένοπλη επίθεση στη Ελλάδα η Γαλλία θα βρίσκεται στο πλευρό της.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε» θέλησε να επαναλάβει και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ
Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Απαντώντας σε κοινή ερώτηση των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ και της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Συνεχίζοντας, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση που θέλει τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.

Όσον αφορά το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εξίσου σαφής. Όπως τόνισε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Οι γερμανικές εφημερίδες κατάλαβαν επιτέλους ότι ο Ερντογάν “πάει για πόλεμο” εναντίον της Ελλάδας

Η σύγκρουση για πολλά νησιά και κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο βράζει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εδώ και δεκαετίες, σημειώνει το γερμανικό έντυπο και προσθέτει:

Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης γιατί η Τουρκία αναζητά ξανά φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Πίσω από τη ρητορική κλιμάκωση πιθανώς κρύβονται στρατιωτικοί ελιγμοί.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα ότι τα ελληνικά πλοία βάζουν στο στόχαστρο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη ροή μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι παρά το παραπάνω δημοσίευμα, το Der Spiegel αναφέρει τακτικά πόσο “βάναυσα” (δήθεν) μεταχειρίζεται η Ελλάδα τους πρόσφυγες. Αποκορύφωμα ήταν το έωλο δημοσίευμα του ανταποκριτή του Γιώργου Χρηστίδη για το θάνατο του πεντάχρονου κοριτσιού από τη Συρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. «Ερχόμαστε ξαφνικά τη νύχτα!», γράφει η εφημερίδα Bild αναφερόμενη στις αθλιες απειλές του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού…

Με αυτά τα αιχμηρά λόγια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Σαββατοκύριακο την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν εξέφρασε το θυμό του για τους ελληνικούς στρατιωτικούς ελιγμούς την περασμένη εβδομάδα.

Τα ελληνικά στρατεύματα αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο στόχευσαν τουρκικά μαχητικά, ισχυρίστηκε ψευδέστατ και δυστυχώς αναπαράγει τις βλακείες του η γερμανική εφημερίδα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να «κοιτάξει την ιστορία» και να μην προχωρήσει περαιτέρω, γιατί θα πληρώσει «υψηλό τίμημα», είπε καμπόσος ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Bild, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των διεθνών συνθηκών που ρυθμίζουν τα σύνορα των δύο χωρών τοποθετώντας στρατό στα νησιά.

Η Ελλάδα, από την άλλη, επισημαίνει (ορθώς) τις τουρκικές απειλές που κατέστησαν αναγκαία τη στρατιωτική παρουσία στα νησιά. Η τουρκική εταιρεία εξοπλισμών Baykar παρουσίασε εδώ το νέο της μαχητικό drone Kizilelma.

Back to top button