Η μεγάλη καθυστέρηση στη δέσμευση του καταγραφικού των συνομιλιών μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού τη μοιραία νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι είχαν τη ζωή τους, εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Μόλις 21 μήνες μετά το τραγικό γεγονός, ο Εφέτης Ανακριτής αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάσχεση του συγκεκριμένου υλικού, ως μέρος της διερεύνησης για το τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα. Η καθυστέρηση αυτή γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, δεδομένα των σοβαρών καταγγελιών για πιθανή αλλοίωση του υλικού και το ανεξήγητο κενό 11 λεπτών στις ηχογραφήσεις.
Το θέμα προκαλεί εύλογες αντιδράσεις, καθώς η δέσμευση ενός τόσο κρίσιμου στοιχείου για την αποβολή των συνθηκών της τραγωδίας που έπρεπε να γίνει άμεσα. Οι αργοπορίες και οι φήμες για πιθανή παρέμβαση στο υλικό υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της διαδικασίας και εγείρουν ζητήματα διαφάνειας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελευθερία», ο Ανακριτής μαζί με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας και του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, κατάσχεσε το καταγραφικό από τον Σ.Σ. Λάρισας. Το υλικό περιλαμβάνει όλες τις συνομιλίες μεταξύ του Σταθμάρχη και των μηχανοδηγών.
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού για το κενό των 11 λεπτών στις συνομιλίες (από τις 22:56:54 έως και τις 23:07:24) έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση για «αλλοίωση αποδεικτικού υλικού», ζητώντας τον έλεγχο των ηχητικών. Μάλιστα στη μήνυση αναφερόταν ότι «από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία (μηνύσεις επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας/πολυτραυματιών) τα οποία έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη δικογραφία του εξεταζόμενου κύριου εγκλήματος και ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, καταδεικνύεται ότι ενώ η επιβατική αμαξοστοιχία σταμάτησε λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή της από τον σταθμό Λάρισας με σκοπό ο μηχανοδηγός να λάβει νέες εντολές από τον Σταθμάρχη, το ίδιο χρονικό αυτό σημείο, παρουσιάζεται «ανεξήγητη» 11λεπτη «σιωπή» στα ηχητικά αρχεία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΦΩΝΟΥ και επομένως και στην απομαγνητοφώνηση αυτών, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το σύνολο των προηγούμενων και επόμενων συνομιλιών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα ανά δευτερόλεπτα. Τη «σιωπή» αυτή την είχαμε ήδη επισημάνει, εγγράφως, στον κ. Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, ήδη, διά της από 21/9/23 αιτήσεώς μας, αιτούμενοι τον έλεγχο των ψηφιακών ηχητικών αρχείων».
Η οικογένεια προσθέτει στη μήνυση ότι «ο μηχανοδηγός σταμάτησε όταν αντιλήφθηκε ότι αλλάζει ξαφνικά γραμμή (από την άνοδο στην κάθοδο) και προφανέστατα σταμάτησε προκειμένου να ενημερώσει τον Σταθμάρχη Λάρισας και να λάβει σαφείς εντολές. Η συνομιλία όμως αυτή έχει εξαφανιστεί από τα ηχητικά ψηφιακά αρχεία που παραδόθηκαν με τον τρόπο που παραδόθηκαν και προσκομίστηκαν στην ποινική δικογραφία. Με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο, κάποιοι προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες στον άτυχο μηχανοδηγό».
Σημειώνεται ότι μετά από έφοδο της αστυνομίας στα κτίρια του ΟΣΕ στην Αθήνα κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι και κατά την εξέταση των αρχείων, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε κενό ανάμεσα στις συνομιλίες.
Μετά από τη μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού, τα αρχεία αποστάλθηκαν εκ νέου για έλεγχο και πλέον θα αποσταλεί και το κατασχεθέν καταγραφικό υλικό προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αρχεία συμπίπτουν με αυτά των σκληρών δίσκων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα