COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ελληνοτουρκικά: Γκάφα του Μητσοτάκη η αναφορά σε «θαλάσσιες ζώνες»; Ή προετοιμασία της κοινής γνώμης για υποχωρήσεις στην άσκηση του νομίμου δικαιώματος της Ελλάδος για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια;

Ένα από τα πιο «ευαίσθητα» σημεία της τηλεμαχίας (debate) των πολιτικών Αρχηγών, που τελείωσε πριν από λίγο, ήταν αναμφίβολα τα Εθνικά Θέματα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις σχετικές απαντήσεις που έδωσε δεν απέφυγε να επαναλάβει κάτι, το οποίο το έχει ξαναπεί και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων! Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και στην προοπτική της έναρξης συνομιλιών μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας, τόνισε ότι το μόνο θέμα, που υπάρχει προς ρύθμιση είναι εκείνο του καθορισμού των «θαλασσίων ζωνών»! Αντί να ξεκαθαρίσει ότι τα μόνα θέματα, που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο των Ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων είναι μόνον η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Θα μας πείτε, ποιά η διαφορά της μιας τοποθέτησης από την άλλη; Η διαφορά είναι μεγάλη και η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, εάν δεν αποτελεί επαναλαμβανόμενη γκάφα, τότε είναι προετοιμασία της κοινής γνώμης για μεγάλες υποχωρήσεις, έναντι της Τουρκίας, στα Εθνικά Θέματα! Και αυτό γιατί, «η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες» δεν περιλαμβάνει μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά εξ ορισμού και με βάση την επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα!

Με άλλα λόγια, όταν ένας Πρωθυπουργός λέει «θα συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες» αφήνει ανοικτό το θέμα της διαπραγμάτευσης και για την άσκηση στην πράξη του νομίμου και αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδος για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια! Αλλά αυτό το δικαίωμα η Ελλάδα μπορεί να το ασκήσει μονομερώς και δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε γείτονά της, από τη στιγμή, που μας το παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης όπως διαμορφώθηκε από τη Διεθνή Συνθήκη του Montego Bay.

Back to top button