Του Πάνου Παναγιωτόπουλου
Από υποχώρηση σε υποχώρηση διολισθαίνουν Αθήνα και Λευκωσία, τόσο στα Ελληνο-Τουρκικά, όσο και στο Κυπριακό.
Ιδού τα τεκμήρια και οι αποδείξεις: Μετά τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα γεγονότα έξω από την νήσο Κάσο, ήλθε η σειρά των υποχωρήσεων στο Κυπριακό.
Εν προκειμένω, η Ελληνική κυβέρνηση πίεσε την Κυπριακή να άρει τις επιφυλάξεις της και να αποδεχθεί την συμμετοχή του Υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας και στενού συνεργάτη του Ερντογάν Χακάν Φιντάν στο δείπνο εργασίας, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα του Βελγίου .
Το ζήτημα είχε τεθεί και στο παρελθόν, αλλά η πλευρά της Κύπρου είχε προβάλει, απολύτως δικαιολογημένα, βέτο, παρά τις πιέσεις της Αθήνας.
Τώρα η Αθήνα και οι Βρυξέλλες πίεσαν περισσότερο και η Κύπρος υποχώρησε. Παρόλο που η Τουρκία δεν έκανε χιλιοστό πίσω από τις παράνομες και αδιάλλακτες θέσεις της ! Ποιες είναι αυτές;
Κατά πρώτον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητη και αυτόνομη κρατική οντότητα!Αποδέχεται μόνον την ύπαρξη “Ελληνο-Κυπριακής Διοίκησης”, που προΐσταται της ( κατά την Τουρκία) “Ελληνοκυπριακής Κοινότητας”!
Κατά δεύτερον, δεν αποδέχεται την ύπαρξη Τουρκικού στρατού κατοχής στο νησί και ομιλεί για…”ειρηνευτική δύναμη”, που βρίσκεται εκεί για να “προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από την γενοκτονία”!
Με αυτές τις θέσεις ο Φιντάν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Κύπριο ΥΠΕΞ Κων. Κόμπο, για να συζητήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Μάλιστα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ, προγραμματίζεται συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν, για την προετοιμασία των συνομιλιών κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν, που ακούγεται ότι θα γίνουν στις 23 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.
Τι δεν καταλάβατε αγαπητοί αναγνώστες;
Ελλάδα και Κύπρος ανανεώνουν το “Ευρωπαϊκό διαβατήριο” της Τουρκίας, βάζοντας στην άκρη την συνεχιζόμενη κατοχή, το casus belli ,το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, τις απειλές στην Κάσο και την καταπάτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επί των οριοθετημένων ΑΟΖ Ελλάδος- Αιγύπτου και πολλά άλλα ακόμη!
Όχι, δεν πρόκειται περί της ” πολιτικής του κατευνασμού”, αλλά περί της “στρατηγικής των υποχωρήσεων”!
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα