COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελπίδες από το εμβόλιο της Pfizer! Η αρχή του τέλους για τον κορωνοϊό ή μήπως, το τέλος της αρχής, λόγω μεταλλάξεων του ιού; Ολόκληρος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα!

Η Pfizer Inc ανακοίνωσε την Δευτέρα, 09.11.2020, ότι το πειραματικό της εμβόλιο είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από τη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα.

Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τόσο μεγάλη νίκη που ίσως η μέρα αυτή να περάσει στην ιστορία ως η αρχή του τέλους για τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορωνοϊός.

Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένουν ότι θα καταθέσουν αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στις αμερικανικές αρχές εντός του μήνα, με όλο τον πλανήτη να μιλά για μια σπουδαία ανακάλυψη.

Μήπως είναι το τέλος, της αρχής του κορωνοϊού, από τυχόν μεταλλάξεις, που απειλούν την αποτελεσματικότητα των υπό παρασκευή εμβολίων;
Έξι χώρες, ανάμεσά τους η Δανία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Μέχρι στιγμής έξι χώρες –η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ- έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν», εξήγησε σε ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε την Τετάρτη τη θανάτωση του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους από τα ζώα αυτά.

Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται “cluster 5”, προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19. “Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν”, σχολίασε ο ΠΟΥ.

“Ωστόσο αυτό το στέλεχος, που ονομάζεται “cluster 5”, παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως”, προσθέτει ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι “οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές”. Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ότι το στέλεχος που συνδέεται με τα βιζόν και έχει εντοπιστεί και σε 12 ανθρώπους, παρουσιάζει “μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα”.

Ο ΠΟΥ ζητεί να πραγματοποιηθούν νέες επιστημονικές και εργαστηριακές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και να γίνει κατανοητό ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει το στέλεχος αυτό στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά της covid-19. “Αν και πιστεύουμε ότι ο ιός συνδέεται αρχικά με τις νυχτερίδες, η προέλευση του ιού και ο ή οι ξενιστές του SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί”, υπενθυμίζει ο ΠΟΥ.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο της Pfizer;
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια.

Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το εμβόλιο;
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την Covid-19.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά την μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας.
Τα δυο εργαστήρια έκαναν τις ανακοινώσεις μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3.
Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.
Επτά ημέρες αφού χορηγήθηκε η δεύτερη δόση και 28 ημέρες αφού είχε χορηγηθεί η πρώτη δόση το εμβόλιο κατάφερε να προστατεύσει τους ασθενείς.

Αγώνας δρόμου για να ηττηθεί ο κορωνοϊός!
Τα στοιχεία θα πρέπει να εξετασθούν από ανεξάρτητους ειδικούς και να δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση. Η Pfizer δηλώνει ότι αυτό θα γίνει όταν θα έχει αποτελέσματα από το σύνολο της κλινικής δοκιμής.

Για να κερδίσουν χρόνο, οι εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου πριν υπάρξουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του. Περιμένουν ότι θα έχουν την δυνατότητα παραγωγής έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2020 για την προστασία 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι προβλέπει ότι θα έχει ικανότητα παραγωγής 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου το 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στην Ελλάδα;
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε πως το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%.

Ο καθηγητής επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις.

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο καθώς και για το ενδεχόμενο, εκτός από το να μας προστατεύει, να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορωνοϊό.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να έχει μία συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 100 εκατομμύρια αν χρειαστεί αμέσως μετά». Ένας ρεαλιστικός στόχος για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου είναι «όχι μέσα στο 2020, καθώς θα υπάρχουν μόνο 50 εκατομμύρια δόσεις, επομένως μάλλον αυτές θα πάνε προς τις ΗΠΑ ίσως και στη Γερμανία αρχικά, όπου βρίσκονται οι δύο εταιρείες. Στις αρχές της χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις και στη χώρα μας».

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

Back to top button