Έκτακτος συναγερμός έχει σημάνει στις ελβετικές αρχές μετά την εκδήλωση ενός σπάνιου και εξαιρετικά επικίνδυνου φυσικού φαινομένου στην καρδιά των Άλπεων.
Ελβετικές Άλπεις: Παγετώνας καταρρέει και καταπλακώνει χωριό-Κίνδυνος πλημμύρας από τη λίμνη που δημιουργήθηκε
Η αποκόλληση του παγετώνα Μπιρχ προκάλεσε μεγάλη κατολίσθηση πάγου και βράχων, η οποία κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το χωριό Μπλάτεν, στο καντόνι Βαλέ. Η καταστροφή οδήγησε σε άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Το φαινόμενο συνοδεύτηκε από τη δημιουργία τεχνητής λίμνης, η οποία σχηματίστηκε λόγω του φράγματος που προκλήθηκε από τους όγκους πάγου, λάσπης και βράχων που εμπόδισαν τη ροή του ποταμού Λόντζα στην κοιλάδα Λέτσενταλ. Ο Αντουάν Ζακόντ, μέλος της υπηρεσίας πολιτικής και στρατιωτικής προστασίας του Βαλέ, επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας στην κοιλάδα που βρίσκεται πιο χαμηλά, περιγράφοντας την κατάσταση με έντονη ανησυχία.
Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα της κατάστασης, ενώ ήδη προληπτικά έχουν απομακρυνθεί 16 κάτοικοι από δύο γειτονικά χωριά. Υπάρχει ετοιμότητα για ενδεχόμενη περαιτέρω εκκένωση, ανάλογα με την εξέλιξη της στάθμης της λίμνης.
Η εικόνα της καταστροφής είναι δραματική. Ο Ραφαέλ Μαγιοράζ, υπεύθυνος διαχείρισης φυσικών καταστροφών του καντονιού, περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Τα συσσωρευμένα υλικά σχηματίζουν ένα τεράστιο όγκο, ενώ η λίμνη συνεχίζει να αυξάνεται». Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει απεικονίζουν τη μάζα πάγου και βράχων να κατακρημνίζεται με μεγάλη ταχύτητα, διασχίζοντας το χωριό και φτάνοντας στην απέναντι πλαγιά.
Η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με το 90% του χωριού Μπλάτεν να έχει ισοπεδωθεί, ενώ ένας 64χρονος κάτοικος αγνοείται, καθώς βρισκόταν στην περιοχή κατά τη στιγμή της κατολίσθησης. Οι ελπίδες για τον εντοπισμό του μειώνονται σταδιακά.
Ελβετικές Άλπεις: Παγετώνας καταρρέει και καταπλακώνει χωριό-Κίνδυνος πλημμύρας από τη λίμνη που δημιουργήθηκε
Το φαινόμενο δεν προκάλεσε πλήρη έκπληξη στους ειδικούς, καθώς είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις στην ορεινή περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Ο Μαγιοράζ τόνισε πως περίπου τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων έπεσαν ξαφνικά πάνω στον παγετώνα, πυροδοτώντας την αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στην καταστροφή, παρά τις προσπάθειες επιτήρησης.
Η κατάρρευση του παγετώνα επαναφέρει στο επίκεντρο το θέμα της ευαλωτότητας των Άλπεων έναντι της κλιματικής κρίσης. Παρότι οι επιστήμονες δεν συνδέουν ακόμη άμεσα το γεγονός με την κλιματική αλλαγή, η εικόνα ενός παγετώνα που υποχωρεί βίαια και προκαλεί θανατηφόρες συνέπειες αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές, καθώς γεωλόγοι και μηχανικοί πολιτικής προστασίας παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά της τεχνητής λίμνης. Δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί αν η λίμνη θα παραμείνει σταθερή ή αν θα υπάρξει κατάρρευση που θα προκαλέσει πλημμύρες. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν μέτρα προετοιμασίας για το ενδεχόμενο του δυσμενέστερου σεναρίου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα