COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που «καίγεται» η Ελλάδα! Γιατί ο Κασσελάκη στήνει κάλπες; – Που ποντάρει και από τι κινδυνεύει;

Με μια προσεκτικά σχεδιασμένη εμφάνιση, όρθιος διαρκώς και με έναν πύρινο λόγο, ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε ξανά φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας την πρώτη ημέρα του 4ου Συνεδρίου του.

Ο πρόεδρος του κόμματος σήκωσε το γάντι που του είχε πετάξει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και έδωσε ραντεβού στη βάση του κόμματος για όποιον τον αμφισβητεί, εξαγγέλλοντας τετραπλές εσωκομματικές κάλπες: για πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή, για Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών.

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε κλείνοντας μέσα σε χειροκροτήματα την 43 σελίδων ομιλία του, που διήρκεσε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στον αιφνιδιασμό Τσίπρα με την αγαπημένη του τακτική της πρόκλησης, του blietzkrieg και της κατά μέτωπον επίθεσης. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν επρόκειτο για «συναισθηματική έξαρση», αλλά για επεξεργασμένη στρατηγική με πολλαπλά πολιτικά και τακτικιστικά στοιχεία.

Τι πέτυχε ο Κασσελάκης

Αιφνιδίασε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Τα περιθώρια των 15 ημερών είναι ασφυκτικά για να ξεδιπλωθεί μια προεκλογική εκστρατεία απέναντι στον ίδιο, που κατέχει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Διέπραξε μια (προσχεδιασμένη;) πολιτική «πατροκτονία» έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Θέλησε να δείξει ότι δεν ήταν «φυτευτός» πρόεδρος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα είναι αναλώσιμος και υπό προθεσμία. Άλλωστε, είναι μια τακτική που είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου έναντι του Ανδρέα Παπανδρέου (την περίοδο του Ωνασείου) αλλά και έναντι του Κώστα Σημίτη, που του είχε δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έναντι του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος τον είχε προτείνει για διάδοχό του.
Αν καταφέρει να επανεκλεγεί από τη βάση θα καταφέρει δύο πράγματα: Πρώτον, το αυτονόητο, δεν θα αμφισβητηθεί τουλάχιστον ως τις εθνικές εκλογές, και, δεύτερον, θα έχει απαλλαγεί από τη «ρετσινιά» ότι στηρίχθηκε στις πλάτες Τσίπρα.
Φάνηκε ότι διαθέτει συμμαχίες μέσα στο κόμμα, όπως με τον Νίκο Παππά, αλλά και σε επίπεδο συνέδρων.
Στο νου του είχε πριν από την παρέμβαση Τσίπρα, όπως έγραφε το iefimerida.gr, να προχωρήσει σε αλλαγή των κορυφαίων οργάνων, ώστε να έχει τα χέρια του λυμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να δημιουργήσει. Τώρα, η παρέμβαση Τσίπρα τον απελευθέρωσε ώστε να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο κόμμα, το οποίο θα είναι πλέον ελεγχόμενο από τον ίδιο πλήρως, εάν επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να δείξει πυγμή ώστε να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, το οποίο στις δημοσκοπήσεις παραπαίει.
Επικοινωνιακά, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι βρίσκεται στο στοιχείο του: Επαφή με τον κόσμο, «αμερικανικού τύπου» ομιλία, άρτια προετοιμασμένη τεχνικά, την οποία διάβαζε από auto cue με μικρόφωνο και ακουστικό στο αυτί, βηματίζοντας πέρα-δώθε, με θεατρικές κινήσεις αλλά και πολλούς χειροκροτητές μέσα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο.

Τι ρισκάρει ο Κασσελάκης;

Φυσικά, ο Στέφανος Κασσελάκης ρισκάρει κιόλας με το colpo grosso που επιχειρεί.

Μπορεί να θέτει ως χρονικό όριο αμφισβήτησης τις εθνικές εκλογές, ωστόσο ξέρει ότι οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμο στάδιο. Με την ομιλία του θέλησε να καταδείξει ότι διαθέτει σχέδιο για τη χώρα. Αν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σταθεροποιηθεί δημοσκοπικά, πολλώ δε μάλλον αν στις ευρωεκλογές διαψεύσει τις προβλέψεις για τα ποσοστά του κόμματος, έχει να ελπίζει και να κερδίσει. Αν, ωστόσο, πέσει σε μονοψήφια ποσοστά, οι τριγμοί θα είναι έντονοι.
Αν από την άλλη, ο Κασσελάκης ηττηθεί από κάποιον αντίπαλο, το ερώτημα μεταφέρεται πλέον στον διάδοχό του: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει καλύτερα ή χειρότερα στις ευρωεκλογές;
Ακόμη, η αδιανόητη εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μόλις μήνες πριν στηθούν οι ευρωπαϊκές κάλπες, μόνο καλό δεν κάνει σε ένα καθημαγμένο εκλογικά και δημοσκοπικά κόμμα. Το blame game που θα ακολουθήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, λίγους αφορά. Η τύχη του κόμματος, ωστόσο, και η εν γένει πορεία της Κεντροαριστεράς αφορούν πολύ περισσότερους, ιδίως μάλιστα ενόσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ καλπάζουν δημοσκοπικά και πολιτικά.
Το ποιος/ποιοι και αν βρεθούν απέναντί του θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο η πρώτη παρτίδα φαίνεται να έχει έναν νικητή, τον Στέφανο Κασσελάκη, και έναν ηττημένο, τον Αλέξη Τσίπρα, την κίνηση του οποίου δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν «αυτοκαταστροφική».

Back to top button