COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο: «Έρχονται ελλείψεις σε καύσιμα και τρομακτική αύξηση τιμών στα τρόφιμα»!

Εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, μετά από τις συνεχείς αυξήσεις στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα γράφει το Bloomberg.

Την Πέμπτη, το πετρέλαιο κατέγραψε μικρή αύξηση παραμένοντας στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού πρώτα έφτασε στα 114 δολάρια ανά βαρέλι μετά από την άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει αισθητά την παραγωγή προκειμένου να καλύψει την στενότητα που προκαλεί στην αγορά το σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άδειες οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου – Τις διαχειρίζονταν Ρώσοι

Νέα άνοδο, σχεδόν 7% καταγράφηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου, που έκλεισε στην ευρωπαϊκή αγορά στα 111 ευρώ ανά MWh. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ξεκινά την διαδικασία «γεμίσματος» του τεράστιου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου Rehden, τον οποίον εγκατέλειψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, στην προσπάθειά της να θωρακιστεί έναντι του κινδύνου διακοπής της προμήθειας αερίου από τη Μόσχα
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της εγκατάστασης που διόρισε το γερμανικό κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ να τονίζει ότι θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων στις ανατολικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Για αυξήσεις στα τρόφιμα κάνει λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δυστυχώς, πρέπει να πω ότι θα υπάρξουν πραγματικά ελλείψεις», παραδέχθηκε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL και εξήγησε ότι το ζήτημα αφορά το διυλιστήριο του Σβεντ, στο Βραδεμβούργο, το οποίο προμηθεύει την ευρύτερη ανατολική Γερμανία και είναι συνδεδεμένο με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία», ενώ ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρία Rosneft. Το συγκεκριμένο διυλιστήριο επεξεργάζεται μόνο ρωσικό πετρέλαιο και, αν δεν έχει επάρκεια, θα παράγει αναπόφευκτα λιγότερη βενζίνη.

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μελετά κάθε πιθανό σενάριο προκειμένου να αποφευχθούν τα αναμενόμενα προβλήματα, αλλά επανέλαβε την εκτίμησή του για «άλματα τιμών» σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας. Το πρόβλημα είναι, εξήγησε, ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να αντικατασταθεί από πιθανόν ακριβότερες εναλλακτικές, από άλλες χώρες. Οι απαραίτητες μετατροπές και οι αλλαγές των οδών μεταφοράς συνεπάγονται επιπλέον εργασία και κόστος, καθιστώντας ακριβότερο τον ανεφοδιασμό και τη θέρμανση, ανέφερε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ προειδοποίησε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος, όπως είπε, αυξάνεται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

«Ο Πούτιν θέλει στρατηγικά να οδηγήσει τον κόσμο στην πείνα. Προσπαθεί να μεταφέρει τη σύγκρουση στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι οι τιμές στα προϊόντα γεωργίας και κτηνοτροφίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Επειδή η βιομηχανία τροφίμων έχει προμηθευτεί ήδη νωρίτερα τα προϊόντα που της χρειάζονται, η αλλαγή των τιμών θα γίνει αισθητή στον καταναλωτή λίγο αργότερα, «αλλά μετά θα το νιώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πάνω και ο άνθρακας

Σύμφωνα με το Bloomberg, σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο άνθρακας, μετά από την επιβολή εμπάργκο από την Ένωση στη ρωσική παραγωγή, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, Βρετανία και Κίνα συμφώνησαν σε ένα σχέδιο – που δεν δημοσιοποιήθηκε – με στόχο να μειώσουν στο ελάχιστο την εξάρτηση των χωρών της Ασίας από το ρωσικό πετρέλαιο, μέσω της ανάπτυξης της «πράσινης ενέργειας».

Ωστόσο, πρόκειται για μακροπρόθεσμα πλάνα, που δεν επηρεάζουν τις κινήσεις των μεγάλων χωρών της Ασίας – όπως η Ινδία, που σπεύδει να επωφεληθεί από τις μεγάλες εκπτώσεις που παρέχει η Ρωσία, μετά από τις Δυτικές κυρώσεις, προκειμένου να διαφοροποιήσει το προφίλ των εξαγωγών της, καθώς η Ευρώπη σχεδιάζει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου το 2023.

Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα να καταλάβει το τι έρχεται και στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες!…

Back to top button