COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμός και στα παιδιά του σχολείου! Η κυβέρνηση ‘επιστρατεύει’ τους ιδιώτες παιδιάτρους για να κάνουν τα εμβόλια, επενδύοντας στην σχέση εμπιστοσύνης, που έχουν με τους γονείς – Σύσκεψη Μητσοτάκη με Πλεύρη και παιδιάτρους και ανακοινώσεις το μεσημέρι

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις επιπτώσεις στα θέματα του κορωνοϊού, που μπορεί ν έχει το άνοιγμα των σχολείων την επομένη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Αποφασίζει, λοιπόν, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του europost.gr, να προσφύγει στην βοήθεια των 3.500 παιδιάτρων της χώρας και να τους αναθέσει να κάνουν εκείνοι τον εμβολιασμό των παιδιών, αξιοποιώντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης, που έχουν αναπτύξει με τους γονείς και την ιδιαίτερη εμπειρία τους στο θέμα των εμβολιασμών με τα υπόλοιπα εμβόλια, τα οποία κάνει κάθε παιδί μέχρι τα 12 χρόνια του.

Κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους μίλησε η συντακτική ομάδα του europost.gr υπογραμμίζουν ότι μόνον με την διενέργεια εμβολιασμών στα παιδιά της σχολικής ηλικίας μπορεί να ανακοπεί το νέο τσουνάμι κορωνοϊού, το οποίο θα προκύψει από το άνοιγμα των σχολείων, από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύεται εξαιρετικά μεταδοτική τόσο στους εφήβους, όσο και στα μικρά παιδιά.

Πιο αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 χρόνων για τη λοίμωξη covid-19 και από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους.

Το μεσημέρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και τους εκπροσώπους των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων με τη συμβολή των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμόδιων αρχών από τις αρχές του καλοκαιριού, που δόθηκε το «πράσινο φως» για τη θωράκιση των παιδιών άνω των 12 χρόνων έναντι του κορωνοϊού.

Το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους

Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων είχαν συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αυτό το θέμα, δεδομένης της καταλυτικής συμβολής τους στον εμβολιασμό γενικώς των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς.

Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε προταθεί από τους ίδιους να αναλάβουν τον ίδιο ρόλο και στην διαχείριση του νέου εμβολίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν θετικά και το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση τεχνικών θεμάτων, όπως π.χ. ο τρόπος διάθεσης των εμβολίων στους ιδιώτες παιδιάτρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μονό σκεύασμα mRNA, οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του οποίου έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια. Κι αυτό διότι πρόκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες αλλά εάν ανοιχθούν πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών.

Η πρόταση που είχε γίνει από τους παιδιάτρους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήταν να συγκεντρώνουν τα εμβολιαστικά ραντεβού ανά εβδομάδα και να λαμβάνουν από συγκεκριμένα σημεία, π.χ νοσοκομεία ή μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, τον αριθμό των αναγκαίων φιαλιδίων.

Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχει εμβολιαστεί το 9,6%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.

Back to top button