COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Αττικής καταλήγει στην παραλία της Ψάθας

Από Αλεποχώρι μέχρι την παραλία της Ψάθας, χιλιάδες λουόμενοι αψηφούν τον κίνδυνο αδιαφορώντας για τις απαγορευτικές σημάνσει – Τι αναφέρουν σε καταγγελία τους πολίτες

 

Την ώρα που η Τροχαία Αττικής κρίνει άκρως επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων εξαιτίας κατολισθήσεων στον παραλιακό δρόμο, από Αλεποχώρι μέχρι την παραλία της Ψάθας, χιλιάδες λουόμενοι αψηφούν τον κίνδυνο αδιαφορώντας για τις απαγορευτικές σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο με θέμα “Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις” που εξέδωσε η Τροχαία ο ενδοθαλάσσιος δρόμος προς την παραλία της Ψάθας θα έπρεπε να παραμείνει κλειστός για το χρονικό διάστημα από 12/06/2023 έως 11/07/2023. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας είχε αναλάβει μάλιστα να τον κλείσει με μετακινούμενα εμπόδια όμως, όπως αναφέρει στο protothema.gr ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, εκεί που οι υπηρεσίες του τα τοποθετούσαν εκεί πήγαιναν κάποιοι και τα έβγαζαν το βράδυ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να στείλουν καταγγελία υπογεγραμμένη από τους ίδιους προς τον Πρωθυπουργό, το υπ. ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Δήμαρχο Μάνδρας με στόχο να επισημάνουν τα προβλήματα και κυρίως την επικινδυνότητα του δρόμου.

Στην καταγγελία τους οι πολίτες μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

«Η παραλία Ψάθας συνδέεται με το Αλεποχώρι με ένα ενδοθαλάσσιο δρόμο εδώ και χρόνια επί του οποίου είναι συχνές οι κατακρημνίσεις βράχων από τους παράπλευρους πανύψηλους ορεινούς όγκους.

Η Περιφέρεια; Το ΥΠΕΧΩΔΕ; Ο Δήμος; Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει αναρτήσει στην αρχή και το πέρας αυτού του δρόμου πινακίδες που απαγορεύουν την δίοδο λόγω κατολισθήσεων. Είχαν τοποθετηθεί επί τόπου και ευκόλως μετακινούμενα εμπόδια.

Φυσικά οι δεκάδες χιλιάδες των λουομένων που προσέρχονται καθημερινά για μπάνιο διέρχονται κανονικά χρόνια τώρα και κάποιος κατά καιρούς (απορίας άξιον σε απαγορευμένο δρόμο) επισκευάζει μερικούς από τους θανατηφόρους λάκκους που ανοίγει η θάλασσα.

-Αν συμβεί κύριοι υπεύθυνοι ένα ατύχημα θανατηφόρο ή μη, τι θα απαντήσετε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να περνάνε από κει και να εκτίθεται σε κίνδυνο;

-Ότι φταίνε αυτοί επειδή δε σεβάστηκαν τις πινακίδες;

-Τους δώσατε εναλλακτική και δεν την ακολούθησαν;

-Αυτές οι ψευτοπινακίδες πιστεύεται ότι σας απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη;

Και γιατί δεν πάτε να τοποθετήσετε αμετακίνητα εμπόδια και να κλείσετε αμετάκλητα αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο; Μήπως γιατί φοβόσαστε το πολιτικό κόστος από την παρεμπόδιση των λουομένων ή μήπως φοβάστε να παραβλάψετε τις εισπράξεις των ημετέρων επαγγελματιών».

Απάντηση του Δήμου

Το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου έχει μέγιστο μήκος 1.250 μέτρα και είναι φτιαγμένος στην προέκταση παρακείμενου ορεινού όγκου με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας όσο επικίνδυνος ήταν ο δρόμος της “Κακιάς Σκάλας” για την Κορινθία το ίδιος είναι και ο συγκεκριμένος δρόμους για τους οδηγούς:

«Εμείς ως Δήμος αυτόν το δρόμο τον κλείνουμε συνέχεια με μετακινούμενα εμπόδια, ωστόσο πηγαίνουν συνεχώς κάποιοι και τα τραβάνε και τον ανοίγουν ξανά. Αυτό συμβαίνει γιατί η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική μας απαγορεύουν να τοποθετήσουμε κάτι πιο μόνιμο ως εμπόδιο γιατί στην περίπτωση που συμβεί κάτι στην παραλία να πρέπει εύκολα φύγει ο κόσμος», αναφέρει ο δήμαρχος και προσθέτει :

“Πρόκειται για έναν δρόμο που θεωρείται “ορφανός” έχει φτιαχτεί κάπου την δεκαετία του 90’ και μέχρι σήμερα δεν μπορεί κανένας να πει με σιγουριά αν ανήκει στον Δήμο μας ή στην Περιφέρεια. Για μας ως Δήμος είναι αδύνατον να σκεφτούμε πως θα αναλάβουμε κάποια έργα. Είναι αδύνατον μιλάμε πως θα ξεπεράσει τα 30 με 40 εκατ ευρώ, γι αυτό κι έχω απευθυνθεί στην Περιφέρεια. Έχουμε κάνει κάποιες μελέτες που τις έχουμε στείλει και στο υπουργείο Υποδομών και στην Περιφέρεια αλλά μέχρι εκεί”.

Ο δρόμος αποτελεί «πονοκέφαλο» εδώ και χρόνια για τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλία και την Περιφέρεια όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση :

«Τις ταμπέλες στην είσοδο και από τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας εμείς τις τοποθετήσαμε με κόκκινα και μεγάλα γράμματα, ωστόσο πήγαιναν κάποιοι και τις έριχναν κάτω. Πήγαινα και τις σήκωνα εγώ ο ίδιος μόνο τον φύλακα δεν έχω κάνει. Εμείς και τώρα με απόφαση της Τροχαίας τον είχαμε κλείσει τον δρόμο από 12/06 μέχρι 11/07 άλλα το βράδυ πήγαιναν κάποιοι και έβγαζαν τα εμπόδια. Εμείς τον κλείναμε κι άλλοι τον άνοιγαν. Έχω κάνει ό,τι γίνεται, δεν μπορώ να βάλω μηχανήματα να σκάψω τον δρόμο ώστε να τον κάνω απροσπέλαστο γιατί η μια υπηρεσία συγκρούεται με την άλλη. Εκτός από τις κατολισθήσεις το πρόβλημα για μένα είναι και η φωτιά, όπου εκεί δεν ξέρω τι θα γίνει».

Αναλυτικά η καταγγελία των κατοίκων:

«Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών της έχετε σκεφτεί τι θα απαντήσετε αν κάποια στιγμή του καταπλακώσουν οι βράχοι;

Αναφερόμαστε σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ομορφότερη και μεγαλύτερη παραλία της Δυτικής Αττικής την Ψάθα Βιλίων.

Αντιπαρερχόμεθα το ότι επί σειρά ετών δεν έχει αξιοποιηθεί μ ένα αξιοπρεπές σχέδιο πόλεως και έχει εγκαταλειφθεί στις ορέξεις και την εκμετάλλευση των μονίμως αυθαιρετούντων με το πρόσχημα οικολογικών μελετών (προστασία βατράχων) ενώ τα βαθύτερα αίτια είναι ή τα συμφέροντα και ή εξυπηρέτηση των ολίγων εκμεταλλευτών της.

Αλλά ας δεχτούμε ότι χρειάζονται και οι βάτραχοι προστασία. Οι πολίτες; δεν χρειάζονται και οι πολίτες προστασία;

Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι.

Η παραλία Ψάθας συνδέεται με το Αλεποχώρι με ένα ενδοθαλάσσιο δρόμο εδώ και χρόνια επί του οποίου είναι συχνές οι κατακρημνίσεις βράχων από τους παράπλευρους πανύψηλους ορεινούς όγκους.

Η Περιφέρεια; Το ΥΠΕΧΩΔΕ; Ο Δήμος; Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει αναρτήσει στην αρχή και το πέρας αυτού του δρόμου πινακίδες που απαγορεύουν την δίοδο λόγω κατολισθήσεων. Είχαν τοποθετηθεί επί τόπου και ευκόλως μετακινούμενα εμπόδια.

Φυσικά οι δεκάδες χιλιάδες των λουομένων που προσέρχονται καθημερινά για μπάνιο διέρχονται κανονικά χρόνια τώρα και κάποιος κατά καιρούς (απορίας άξιον σε απαγορευμένο δρόμο) επισκευάζει μερικούς από τους θανατηφόρους λάκκους που ανοίγει η θάλασσα.

Αν συμβεί κύριοι υπεύθυνοι ένα ατύχημα θανατηφόρο ή μη, τι θα απαντήσετε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να περνάνε από κει και να εκτίθεται σε κίνδυνο;

Ότι φταίνε αυτοί επειδή δε σεβάστηκαν τις πινακίδες;

Τους δώσατε εναλλακτική και δεν την ακολούθησαν;

Αυτές οι ψευτοπινακίδες πιστεύεται ότι σας απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη;

Και γιατί δεν πάτε να τοποθετήσετε αμετακίνητα εμπόδια και να κλείσετε αμετάκλητα αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο; Μήπως γιατί φοβόσαστε το πολιτικό κόστος από την παρεμπόδιση των λουομένων ή μήπως φοβάστε να περαβλάψετε τις εισπράξεις των ημετέρων επαγγελματιών.

Πολύ φοβόμαστε ότι η ζωή των πολιτών σας ενδιαφέρει πολύ λιγότερο από την ζωή των βατράχων. Αν συμβεί το μοιραίο φτάνει εσείς να έχετε ένα ψευτοάλοθι ότι είχατε βάλει πινακίδα και να διαχύσατε τις ευθύνες.

Μήπως και στα Τέμπη κάτι ανάλογο δεν ψάχνετε να κάνετε; Στην συγκεκριμένη περίπτωση μια χαρά θα ισχυρισθείτε ότι οι πολίτες από μόνοι τους έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά (λες και είχαν εναλλακτική). Δεν νομίζουμε ότι πρέπει να πούμε περισσότερα. Απλά θα θέλαμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων και δημοσίως υπεύθυνα και καθαρά αν κάποια μέρα οι βράχοι καταπλακώσουν τους πολίτες ποιος θα φταίει;».

Advertisement

Back to top button