Του Αλκιβιάδη Χανιώτη
Μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, του οποίου η εύρυθμη λειτουργία αποτελεί το υπόβαθρο για την καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.
Και αυτό γιατί το, περιβόητο πλέον, μοντέλο της “πράσινης μετάβασης”, το οποίο ακολούθησε μέχρι σήμερα η Ευρώπη καταρρέει, με αποφασιστικό και καθοριστικό καταλύτη την μεγάλη στροφή των ΗΠΑ προς τα ορυκτά καύσιμα, που συντελείται με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ!
Η χώρα μας, όμως, με ευθύνες κυρίως των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, έσπευσε να δεσμευθεί στην Ευρώπη για μια ταχύτατη μετάβαση στις λεγόμενες “πράσινες” πηγές ενέργειας, εγκαταλείποντας τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη, που διαθέτει και αρνούμενη να αξιοποιήσει τα ( υποθαλάσσια, κυρίως) κοιτάσματα υδρογονανθράκων ,που έχει, στρεφόμενη προς τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.
Βεβαίως δεν έκαναν όλες οι χώρες στην Ευρώπη το ίδιο!
Για παράδειγμα η Πολωνία πήρε μέχρι το 2040 μεταβατική περίοδο προσαρμογής! Άλλες χώρες επέμειναν στην επέκταση των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Καμμία ,όμως, δεν ” πυροβόλησε τα πόδια της” όπως έκανε η Ελλάδα!
Μα, ο λιγνίτης αφήνει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και ρυπαίνει το περιβάλλον και τον αέρα, που αναπνέουμε, θα αντιτείνουν κάποιοι.
Η απάντηση είναι ότι η σύγχρονη προηγμένη τεχνολογία έχει δώσει τις απόλυτες δυνατότητες για να λειτουργούν λιγνιτικά εργοστάσια, με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα.
Παράδειγμα: Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου “Πτολεμαΐδα 5 “,που εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα, όταν το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης έχει πρόβλημα.
Αυτό το εργοστάσιο χρησιμοποιεί λιγνίτη!
Απέρριψε, λοιπόν, η κυβέρνηση όλα αυτά ( γιατί άραγε;) και στράφηκε μονομερώς προς τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.
Χορός δισεκατομμυρίων στήθηκε εκεί!
Με ” ποταμούς” χρημάτων ,από την Ευρώπη, αλλά και από τα δημόσια ταμεία.
Λίγες μεγάλες εταιρείες πήραν τις άδειες και τις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις .Οι πολλές και μικρομεσαίες εταιρείες βρήκαν τις πόρτες κλειστές.
Ξαφνικά εκατοντάδες βουνοκορφές στην Ελλάδα έγιναν παρανάλωμα του πυρός και στην θέση των δασών “φυτεύθηκαν” ανεμογεννήτριες!
Τα πιο εύφορα χωράφια( βλέπε π.χ. τα 2.500 στρέμματα στην περιοχή Μπαμπινι της Αιτωλοακαρνανίας)αγοράστηκαν με 1000 € το στρέμμα από ξένες εταιρείες και γέμισαν φωτοβολταϊκά!
Έτσι μετά τα δάση, που ( όλως “συμπτωματικώς”) κάηκαν, καταστράφηκε και ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής!
Για να μην αναφερθούμε και στα ευτράπελα των αρμόδιων, που λέγονται κατά καιρούς για τις αιφνιδιαστικές διακοπές ρεύματος, του στυλ ότι ” δεν φύσηξαν οι αέρηδες, τι να κάνουμε;”
Συμπέρασμα: Με την εκλογή Τραμπ ήλθε η ώρα που ” θα ξυρίσουμε τον γαμπρό” και στον τομέα της ενέργειας και να δούμε ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας.
Να ξαναδούμε τα ορυκτά καύσιμα με σύγχρονους τρόπους αξιοποίησης, που σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.
Και θα γίνει με τα “μεγάλα συμφέροντα”;
Αυτά να τα απεμπλέξει η κυβέρνηση γιατί είναι δική της η ευθύνη για την εσφαλμένη πορεία της ενεργειακής πολιτικής. Αλλά οι υπόλοιποι σε τι φταίμε;
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα