COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντι Ράμα: Ο Αλβανός πρωθυπουργός που δεν μπορεί να αποδεχθεί την ελληνική καταγωγή του




Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση επί ελληνικού εδάφους, μια συγκέντρωση που έχει σηκώσει αρκετή σκόνη για το timing.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλβανός Πρωθυπουργός βρίσκεται στο κέντρο της δημοσιότητας, αφού υπάρχει και το προηγούμενο με την υπόθεση Μπελέρη που παραλίγο να προκαλέσει θέμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Χορηγούμενο

Αλήθεια όμως ποιος είναι ο Έντι Ράμα, ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας;

Γεννημένος ως Έντβιν Ράμα στις 4 Ιουλίου του 1964 στα Τίρανα της Αλβανίας, και είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά του Kristaq και της Ανέτα Ράμα.

Ο πατέρας του ήταν ένας πολύ γνωστός γλύπτης που γεννήθηκε στο Δυρράχιο και έφτιαξε πολλά αγάλματα κατά την κομμουνιστική εποχή στην Αλβανία μεταξύ άλλων και πολλά του άλλοτε κομμουνιστικού ηγέτη της χώρας, του Ενβέρ Χότζα.

Χορηγούμενο

Ο προπάππος του, ονόματι επίσης Kristaq Rama, ήταν διανοούμενος που υποστήριζε την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Η ελληνική καταγωγή που δεν «αποδέχεται» ο Ράμα

Ο Ράμα έχει ελληνική καταγωγή αν σκεφτεί κανείς πως οι πρόγονοι του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονται από το νοτιοανατολικό χωριό Dardhë, κοντά στην Κορυτσά.

Η μητέρα του, Ανέτα Ράμα ήταν πτυχιούχος ιατρικής με καταγωγή από τα μειονοτικά χωριά κοντά στη Χιμάρα και ανιψιά του Σπύρου Κολέκα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου κατά την κομμουνιστική Αλβανία.

Μάλιστα, ο παππούς του είχε σημαντικό ρόλο σε εκείνη την περίοδο της κομμουνιστικής Αλβανίας ως σημαντικό γρανάζι του καθεστώτος έχοντας έναν ρόλο που ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρος.

Χορηγούμενο

Από την πλευρά του ο Ράμα ποτέ δεν αποδεχόταν την ελληνική καταγωγή της οικογένειας του τονίζοντας πως η καταγωγή του προέρχεται από τη Βόρεια Αλβανία.

Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, άρχισε να ζωγραφίζει νωρίς στην παιδική του ηλικία. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, το ταλέντο του έγινε αντιληπτό από δύο σημαντικούς Αλβανούς ζωγράφους της εποχής, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να ασχοληθεί και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το ταλέντο του.

Παρακολούθησε και αποφοίτησε από το Καλλιτεχνικό Λύκειο Jordan Misja, ενώ ως έφηβος ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το μπάσκετ ως μέλος της ομάδας της Ντιναμό Τιράνων φτάνοντας μάλιστα μέχρι την εθνική ομάδα της χώρας.

Χορηγούμενο

Μετά την αποφοίτηση του από την Ακαδημία Τεχνών στα Τίρανα άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και η πολιτικοποίηση του οργανώνοντας ανοιχτές φοιτητικές συναντήσεις, μπαίνοντας στο στόχαστρο του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, ο Ράμα ήταν από τους πρωταγωνιστές όλων εκείνων των κινημάτων που ζητούσαν την μετάβαση της χώρας από τον σκληρό κομμουνισμό στη δημοκρατία.

Μάλιστα, συμμετείχε και στη δημιουργία του νεοσύστατου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, αλλά αποχώρησε μετά από διαφωνίες με τον αρχηγό και από τότε αντίπαλό του Σαλί Μπερίσα.

Το 1994, ο Ράμα μετακόμισε στη Γαλλία και προσπάθησε να ξεκινήσει μια καριέρα ως ζωγράφος.


Παρότι εκτός χώρας το όνομα του παρέμενε σημαντικό για την Αλβανία, όταν επέστρεψε το 1997 ο Ράμα έγινε στόχος επίθεσης με τους υπεύθυνους να μην καταδικάζονται ποτέ με τις φήμες να κάνουν λόγο πως πίσω από την επίθεση κρυβόταν ο Σαλί Μπερίσα.

Η πολιτική καριέρα

Το 1998 ο Έντι Ράμα διορίζεται Υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού. Εκεί αρχίζει και γίνεται διάσημος. Η γαλλική του κουλτούρα, ο εναλλακτικός τρόπος που κινείται, ακόμα και το ξεχωριστό στυλ ντυσίματος με ρούχα που δεν ταίριαζαν σε έναν άνθρωπο με θεσμικό ρόλο συμβάλλει ώστε να αποκτήσει ένα μεγάλο κοινό που τον στηρίζει.

Το 2000 κατεβαίνει υποψήφιος Δήμαρχος Τιράνων και κερδίζει τις εκλογές. Η δημοτικότητα φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη η οποία αυξάνεται ακόμα περισσότερο μετά την πολιτική του με το γκρέμισμα πολλών αυθαίρετων στην αλβανική πρωτεύουσα με την κατασκευή πολύχρωμων κτιρίων δίνοντας μια νέα πνοή στα Τίρανα μετατρέποντας την από μια παλιά σοβιετικού στυλ πόλη σε μια καινούργια δυτικού προτύπου πρωτεύουσα.

Το 2004 βραβεύεται με το Παγκόσμιο Βραβείο Δημάρχου με την επιτροπή να εξηγεί τον λόγο βράβευσης: «Ο Έντι Ράμα είναι ο άνθρωπος που άλλαξε μια ολόκληρη πόλη. Τώρα υπάρχει μια νέα πόλη, πολύχρωμη, χαρούμενη, με νέες και βελτιωμένες υποδομές και πολιτιστική ζωή».


Φυτεύει χιλιάδες νέα δέντρα, ενώ αναδιαμορφώνει την κεντρική πλατεία Σκεντερμπέου. Το έργο του δεν σταματάει εκεί, αφού εκσυγχρονίζει την τοπική αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας τους δήμους και δίνοντάς τους, για πρώτη φορά, πραγματική εξουσία ως προς την ζωή των δημοτών τους. Μετά από τρεις πετυχημένες θητείες χάνει τον Δήμο σε μια εκλογική διαδικασία που αμφισβητήθηκε έντονα για νοθεία.

Το 2005 κερδίζει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αρχίζει την ανανέωση στο κόμμα. Εμπνευσμένος από τις προοδευτικές πολιτικές του «New Labour» του Tony Blair και του «Third Way» του Anthony Giddens, ζητάει μια «τρίτη κατεύθυνση πέρα από την παραδοσιακή δεξιά και αριστερά».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιλέγει μια σκληρή διαμάχη με την κυβέρνηση, μποϊκοτάροντας τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις για μήνες και πραγματοποιώντας απεργία πείνας.


Η έντονη πολιτική συζήτηση γύρω από τις εκλογές του 2009 έχει επισημανθεί ως ένας λόγος για την αποτυχημένη προσπάθεια της Αλβανίας να αποκτήσει επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Το 2013 ήρθε η μεγάλη ώρα. Κερδίζει τις εθνικές εκλογές και γίνεται ο νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας. Η κυβέρνηση επένδυσε πολλά στον εκσυγχρονισμό, την εκπαίδευση και τη βελτίωση της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την διαφθορά στις τάξεις της.

Διεθνώς, ο Ράμα ακολουθεί μια πολιτική ιστορικής συμφιλίωσης μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, με την Αλβανία να αποτελεί την μοναδική χώρα στα Βαλκάνια όπου η ρωσική επιρροή είναι σχεδόν ανύπαρκτη με τον Ράμα να καταγγείλει συνεχώς την αυξανόμενη ρωσική παρέμβαση στην περιοχή ως αποσταθεροποιητική.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Για τον Ράμα η Τουρκία αποτελεί ένας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος και από το 2013 έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Μάιο του 2016, ο Ράμα παρευρέθηκε στον γάμο της κόρης του Ερντογάν και στην προεδρική ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, με τον Ερντογάν να ανταποδίδει εκφράζοντας την στήριξή του στον Ράμα στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αλβανίας.

Η σχέση αυτή μάλιστα έχει προκαλέσει και αντιφάσεις αφού από τη μία η Αλβανία διατηρεί μια φιλοευρωπαϊκή στάση η οποία όμως δεν συνάδει με τις πολιτικές του Ερντογάν.

Παρόλα αυτά ο Ράμα περιγράφει τον Ερντογάν ως «φίλο της Αλβανίας και στρατηγικό σύμμαχο». Κατόπιν αιτήματός του, έκλεισε τα σχολεία που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο έφτασε στο σημείο να περιγράψει ως «τρομοκρατική οργάνωση».




Back to top button