Έντονες αντιδράσεις των Ποντιακών σωματείων προκάλεσε η συμμετοχή του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στο παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις κατά της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Κουρτάκης, διευθυντής των Παραπολιτικών, σε άρθρο του ζητά από τον πρόεδρο της ΝΔ να τον βγάλει από το ευρωψηφοδέλτιο.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης για το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, τόνισε ότι «η ΝΔ θα δώσει τη μεγάλη μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού».

Αναλυτικότερα το πλήρες ρεπορτάζ για την υπόθεση Καιρίδη έχει ως εξής:

Ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης για το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, τόνισε ότι «η ΝΔ θα δώσει τη μεγάλη μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού».
Η τοποθέτηση αυτή του επικεφαλή του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου αδειάζει ανοικτά τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος σε παλιότερη τοποθέτησή του είχε αρνηθεί την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου 2018 ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής ήταν εισηγητής σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», κατά τη διάρκεια του οποίου είχε πει:

«Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο: Ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών. Έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία που δεν είχαμε. Ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία».

Έντονη αντίδραση των Ποντιακών Σωματείων

Έντονη ήταν η αντίδραση των ποντιακών σωματείων. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και ο γενικός γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης τονίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη ενός ακόμη αρνητή της Γενοκτονίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα».

Αυτό που σημειώνεται είναι ότι οι απόψεις των αρνητών-αναθεωρητών ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του βαθέως τουρκικού κράτους. Αυτό που ζητείται από όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας, ενώ ειδικά από τη ΝΔ ζητείται η άμεση αποκατάσταση της προσβολής και η αποπομπή του Δημήτρη Καιρίδη.
«Δηλώνουμε δε πως θα στεκόμαστε απέναντι σε κάθε αρνητή. Πεποίθηση μας είναι πως σε μία σύγχρονη δημοκρατία δεν έχει θέση σε κανένα κόμμα οποιοσδήποτε αρνείται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνεται.

«Κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες» χαρακτηρίζει τις απόψεις του Δημήτρη Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ζητώντας και αυτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση απομάκρυνση του καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και την άμεση διαγραφή του από τα μητρώα του κόμματος.

«Στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε διά της ψήφου μας σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της Γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου.

Καιρίδης: Δεν αμφισβήτησα τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο κ. Καιρίδης προσπάθησε να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του. Ο υποψήφιος της ΝΔ στο ευρωψηφοδέλτιο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι απολύτως έξω από εμένα κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των τραγικών γεγονότων της εξόντωσης και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτό δε, σε ότι με αφορά, ισχύει ακόμα παραπάνω εξαιτίας της Ποντιακής μου καταγωγής και της οικογενειακής μνήμης των διωγμών και της προσφυγιάς, με την οποία μεγάλωσα. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό μνήμης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα συμπατριωτών μας Ποντίων και μοιράζομαι βιωματικά και οικογενειακά τα τραγικά γεγονότα.

Αυτό που έθεσα, στην πανεπιστημιακή μου διάλεξη, ήταν το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτών των τραγικών γεγονότων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αμφισβήτηση της ιστορικής πραγματικότητας της Ποντιακής γενοκτονίας. Πιστεύω σταθερά ότι τα ιστορικά γεγονότα όταν κρίνονται υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων όχι μόνο διαστρεβλώνονται αλλά και αδικούνται.

»Ειδικά στη σημερινή εποχή είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε το εθνικό αίσθημα από την παγίδα των fake news και της εύκολης λάσπης, όταν μάλιστα αυτά συνδέονται καθαρά με την πολιτική διαχείριση αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πατριωτική μου ευαισθησία είναι δημοσίως καταγεγραμμένη και δεν μπορεί να βάλλεται στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

»Για του λόγου το αληθές και την πληρέστερη πληροφόρησή σας, σας επισυνάπτω ένα σύντομο απόσπασμα από την εκπομπή μου «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 της 8ης Μαρτίου 2019, όταν σε ανύποπτο χρόνο, αναφερθήκαμε διεξοδικά στη γενοκτονία των Ποντίων και προανήγγειλα ένα μεγάλο αφιέρωμα γι’ αυτήν τον προσεχή Μάιο».

Ζητούν την αποπομπή του

Ο διευθυντής των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης σε άρθρο του ζητά από τον πρόεδρο της ΝΔ να τον βγάλει από το ευρωψηφοδέλτιο. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς για την ηγεσία της ΝΔ, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Η αποπομπή αποτελεί (σχεδόν) μονόδρομο. Διαφορετικά ο κ. Μητσοτάκης σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, θα έχει κάνει ένα τεράστιο δώρο, στον πανικόβλητο Τσίπρα, που μέσω Καιριδη, θα επιδιώξει να εξισορροπήσει στη Μακεδονία την ζημιά από την συμφωνία των Πρεσπών».


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα