COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έντονη ανησυχία από τον ΙΣΑ για την εξάπλωση του κορωνοϊού: Ζητούν να κλείσουν άμεσα σχολεία και πανεπιστήμια όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα – Αναλυτικά οι προτάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας

Την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) που συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.

Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό.

Τι προτείνει ο ΙΣΑ για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του κορωνοϊού.

2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.

3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου.

«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.

Και η ΠΟΕΔΗΝ ζητά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι «δεν βοηθάει, ούτε ο πανικός, αλλά ούτε ο εφησυχασμός. Σε εγρήγορση με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Προσθέτει ότι «τα όσα έγιναν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή. Ένα περιστατικό που δεν θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού με βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον προσδιορισμό ύποπτων κρουσμάτων, έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, που ήρθαν σε επαφή χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, αφού ήταν μη εντοπισμένο ύποπτο κρούσμα».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επισημάνει ότι το υγειονομικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία εντοπισμένα ύποπτα κρούσματα. «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εμφανισθεί κρούσμα και να αντιμετωπιστεί ως σύνηθες περιστατικό, όπως συνέβη με το εν λόγω περιστατικό στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου», τονίζει. Γι’ αυτό ζητά να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας και να γίνεται καλύτερη διαλογή ασθενών στην είσοδο των νοσοκομείων, για να εντοπίζονται ύποπτα κρούσματα και να ακολουθούν την ειδική διαδικασία που προβλέπεται.

«Με το πρώτο σοβαρό περιστατικό αναδέχθηκε για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα λειτουργίας των 100 κλειστών κλινών ΜΕΘ» και η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων με διαδικασίες εξπρές. Η Ομοσπονδία ζητά άμεση ενίσχυση των μέτρων προστασίας (υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια κ.ά.), επανεξέταση από τον ΕΟΔΥ των οδηγιών στα νοσοκομεία για το ποια περιστατικά θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Εκπαίδευση και πρόληψη για τον κορωνοϊό ζητούν εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, ζήτησε από την διοίκηση, ενημέρωση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων / ειδικοτήτων για το θέμα, με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πιθανών ή και των ταυτοποιημένων περιστατικών.

Στο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων για προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.), η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια.

Ζητά επίσης, την άμεση ενίσχυση της επιτροπής λοιμώξεων, την ανάπτυξη όλων των κενών κλινών, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την άμεση χωροθέτηση ιατρείων – κλινών για απομόνωση υπόπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με κοροναϊό σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου που σήμερα είναι αδρανής.

Επιπλέον, το Σωματείο ζητά ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε ύποπτα περιστατικά, ειδικά στη γενική εφημερία, να μην έρχονται στα μεγάλα νοσοκομεία. «Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα. Δίνουμε με αυταπάρνηση τον αγώνα κάνοντας το καθήκον μας. Θα επισημαίνουμε διαρκώς λάθη και ελλείψεις. Δεν πρόκειται όμως, να συγκαλύψουμε προβλήματα», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, καταλήγοντας ότι «η «επιχειρησιακή ετοιμότητα» προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας».

Back to top button