COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΟΔΥ: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς στην Ελλάδα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνα Παπαευγγέλου, αναφέρει ότι τα κρούσματα κοκκύτη και ιλαράς έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά στην Ελλάδα.

Από την αρχή του έτους, έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα ιλαράς και 46 κοκκύτης. Ένα βρέφος έχει απεβιώσει λόγω κοκκύτη, ενώ παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων αυτών λόγω εμβολιαστικών κενών.

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα ανεμβολίαστων ή με ατελή εμβολιασμό παιδιών, ειδικά μετά την πανδημία του COVID-19, κατά την οποία ορισμένα παιδιά έχασαν εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε ανεμβολίαστα παιδιά, αλλά σε ενήλικες που είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Για την αντιμετώπιση της έξαρσης της ιλαράς, συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ιδίως εάν είναι επαγγελματίες υγείας. Επίσης, συνιστάται ο έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης για τους ταξιδιώτες εκτός Ελλάδος λόγω της παγκόσμιας έξαρσης της ιλαράς.

Ως προς την κοκκύτη, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με τα περισσότερα να αφορούν σε παιδιά και εφήβους.

 

Για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κοκκύτη ο ΕΟΔΥ συστήνει τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βρεφών από την ηλικία των 2 μηνών σύμφωνα με το ΕΠΕ. Ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματική προστασία των μικρών ευάλωτων βρεφών έχει ο εμβολιασμός όλων των εγκύων μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδα κύησης. Δυστυχώς στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη των εγκύων είναι ιδιαίτερα χαμηλή και συνεπώς προτείνεται στη περίπτωση που η λεχωίδα δεν έχει εμβολιαστεί κατά τη κύηση να εμβολιάζεται αμέσως μετά τον τοκετό και πριν λάβει εξιτήριο από το μαιευτήριο. Παράλληλα προτείνεται ο εμβολιασμός όλων των μελών του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του νεογνού. Έτσι δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για το μικρό βρέφος μέχρι να προστατευτεί από τον εμβολιασμό του.

Σημειώνεται ότι ούτε προηγούμενη λοίμωξη ούτε ο εμβολιασμός έναντι κοκκύτη δεν προσφέρει ισόβια ανοσία. Συνεπώς, όλοι όσοι τυχόν εκτεθούν σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη θα πρέπει να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή με στόχο τη προστασία τους αλλά και τη διακοπή της διασποράς σε άλλα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος.

Ο ΕΟΔΥ εκδίδει κάθε εβδομάδα επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των οδηγιών αντιμετώπισης των επιδημικών εξάρσεων.

Back to top button