Οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και αποκαλύπτουν μια συνθήκη αδιαφορίας και αδυναμίας των αρμόδιων αρχών να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών. Ενώ οι πολίτες της χώρας αγωνίζονται να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγειονομική τους φροντίδα, οι εξαγωγές για κέρδος και η στρεβλή φαρμακευτική πολιτική έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Τα φάρμακα είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης και η απουσία τους από την ελληνική αγορά καθιστά σαφές ότι τα συμφέροντα υπερισχύουν της ανθρώπινης ανάγκης για φροντίδα και περίθαλψη.
ΕΟΦ: Πάνω από 200 φάρμακα σε έλλειψη στην ελληνική αγορά
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 214 φάρμακα, εκ των οποίων τα 33 ήταν νοσοκομειακά, τα 7 σκιαγραφικά, τα 2 Μη Συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), ένα εμβόλιο και ένα ραδιοφάρμακο. Επιπλέον, υπάρχουν 23 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων τα δύο είναι νοσοκομειακά.
Οι λόγοι αυτών των ελλείψεων είναι πολλοί, σύμφωνα με ειδικούς. Περιλαμβάνουν τα προβλήματα της διεθνούς φαρμακευτικής αγοράς, την αυξημένη ζήτηση λόγω της χειμερινής περιόδου, την πρακτική εισαγωγής φαρμάκων και την εξαγωγή τους για μεγαλύτερο κέρδος, καθώς και τη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές για τη δαπάνη στον τομέα της υγείας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων η φαρμακευτική δαπάνη είχε περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ, με την πολιτική αυτή να παραμένει αμετάβλητη.
Αναφορικά με το φαινόμενο των “παράλληλων εξαγωγών”, οι ειδικοί τονίζουν ότι η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα καθορίζεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη. Έτσι, πολλές εταιρείες προτιμούν να προμηθεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες και εξασφαλίζουν μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην έχει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων, καθώς οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες για μεγαλύτερο κέρδος.
ΕΟΦ: Πάνω από 200 φάρμακα σε έλλειψη στην ελληνική αγορά
Παράλληλα, από τις 9 Φεβρουαρίου 2025, ενεργοποιούνται νέες απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στις συσκευασίες φαρμάκων, με την αντικατάσταση της υδατογραφημένης ταινίας γνησιότητας του ΕΟΦ με νέους δυσδιάστατους κωδικούς QR. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αρχίσουν να τοποθετούν αυτούς τους κωδικούς στις συσκευασίες, ενώ οι ταινίες γνησιότητας θα αποσύρονται όταν εξαντληθούν τα αποθέματα τους.
Για τα φάρμακα που θα φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (ΕΟΦ και QR), η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ θα ακυρώνεται και ο QR κωδικός θα απενεργοποιείται. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθούν οι συσκευασίες με τα ΕΟΦόσημα. Τα φάρμακα χωρίς την υδατογραφημένη ταινία θα έχουν μόνο τον μοναδικό QR κωδικό για την αποζημίωση από τον ασφαλιστικό φορέα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα