COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Επίδαυρος μπορεί να κατέχει τα πρωτεία ως το σημαντικότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο χάρη στην ακουστική του- Το αρχαιότερο διασωζώμενο όμως θέατρο στον κόσμο βρίσκεται στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο Θορικό!

Με “ακατέργαστο διαμάντι” μοιάζει η περιοχή της Λαυρεωτικής. Ενας τόπος με σημαντική ιστορία και σπουδαία αξιοθέατα, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, γι’ αυτό και είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ανάμεσα στους “κρυμμένους θησαυρούς” ξεχωρίζει το αρχαίο θέατρο Θορικού.

Το θέατρο Θορικού χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής (μεταξύ 525- 480 π.Χ.) και θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε πλαγιά, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου και έχει εύκολη πρόσβαση.

Λαύριο αρχαίο θέατρο Θορικού

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι το αρχαίο θέατρο του Θορικού  δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αρχαία θέατρα, αλλά ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα.

Λαύριο αρχαίο θέατρο Θορικό

Εκτός από το σχήμα εντυπωσιάζει και η θέση του. Όποιος καθίσει στις κερκίδες του έχει αφοπλιστική θέα σε όλη την περιοχή. Στα ανατολικά φαίνεται η θάλασσα και όλη η ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και τις αμμουδερές παραλίες.

Πρόσφατες ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στην περιοχή του αναλήμματος της ορχήστρας αποκάλυψαν το παλαιότερο ανάλημμα σε όλο το μήκος του. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως λατομείο για τον προσπορισμό ασβεστολίθου, όπως και η περιοχή στα ΝΔ του θεάτρου. Φαίνεται λοιπόν, ότι είχε διαμορφωθεί ένας ανοικτός χώρος με ακανόνιστες βαθμίδες, αποτέλεσμα της λατομεύσεως, ο οποίος προσφερόταν για συναθροίσεις. Ο χώρος διαμορφώθηκε σταδιακά με διαδοχικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις αυξημένες ανάγκες για τη συγκέντρωση των δημοτών μετά την πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένους το 507 π.Χ. με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αρχαίο θέατρο Θορικού | Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

 

Στο βάθος η Μακρόνησος υψώνει τα βράχια της  οριοθετώντας το Αιγαίο πέλαγος. ‘Ενα γκαζάδικο-πλοίο με την πρύμνη στο βορά διασχίζει αργά το στενό πέρασμα μεταξύ Λαυρίου-Μακρονήσου. Στα δυτικά απλώνεται η ενδοχώρα της Λαυρεωτικής γης και ο κάμπος με τις πανάρχαιες ελιές…
Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο Θορικού είναι ελεύθερη. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες αρχαίες δεξαμενές και μεταλλευτικά πλυντήρια.

 

Back to top button