COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Επικίνδυνα παιχνίδια με το «Turkaegean»: Η αδιανόητη αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι προσφυγές και το εφιαλτικό σενάριο δικαίωσης της Τουρκίας!

Η διάταση που παίρνει διεθνώς η προσπάθεια της Τουρκίας να κατοχυρώσει ως δικό της (διαφημιστικά και μη…) το Αιγαίο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, με την Άγκυρα να κινείται μεθοδικά και στοχευμένα ώστε να «κλείσει» υπέρ της το θέμα με την ονομασία «Turkaegean» και ήδη μετρά αρκετές νίκες.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία έκανε τις κινήσεις της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορούσε πλήρως, χάνοντας ακόμα και τις προθεσμίες για να καταθέσει ένσταση, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης (σ.σ. ο οποίος έριξε το μπαλάκι των ευθυνών της αδράνειας του Υπουργείου του σε… λάθος υπαλλήλου) ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το σήμα έχει μπλοκαριστεί στις ΗΠΑ, με το CNN ωστόσο να προβάλει τουρκική καταχώρηση που διαφημίζει το Αιγαίο ως τουρκικό!

Όπως υπενθυμίζει το exomatiakaivlepo για το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με έγγραφο της EUTM, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ο όρος «Turkaegan» έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης του σήματος ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031. Επίσης, στις 7 Δεκεμβρίου 2021 έληγε η περίοδος υποβολής ενστάσεων διάρκειας 3 μηνών, με την Ελλάδα να μην έχει υποβάλλει σε εκείνο το διάστημα καμία ένσταση!

Η ελληνική Κυβέρνηση, 15 μήνες μετά την προβλεπόμενη περίοδο των ενστάσεων, αποφάσισε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία την υπόθεση και στις 16 Φεβρουαρίου 2023 υποβλήθηκε στην EUTM αίτηση ακυρότητας του σήματος «Turkaegean».

Αυτά είναι τα κύρια σημεία της υποβληθείσας ένστασης των 185 σελίδων, όπως τα παρουσίασε το exomatiakaivlepo, με την ελληνική στόχευση να γίνεται και στη χρήση του όρου «Turkaegean», που παρουσιάζει ως τουρκικό το Αιγαίο, αλλά και στην προσπάθεια της Άγκυρας να πολιτικοποιήσει τον όρο, στο πλαίσιο της επεκτατικής της πολιτικής μέσω της «γαλάζιας πατρίδας»:

Η τελική απόφαση ακυρότητας ή όχι του Turkaegean, θα ληφθεί από την EUTM μετά την εξέταση της υπόθεσης και την υποβολή και των απόψεων του «ιδιοκτήτη» του σήματος, που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει από τρία, έως και πέντε χρόνια!

Back to top button