Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και σε διάφορα διεθνή ζητήματα.
Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν: Ενίσχυση της συνεργασίας τους
Μία τέτοια συνεργασία εγείρει μεγάλη ανησυχία πάνω από το κεφάλι Ασίας και Ευρώπης καθώς και οι δύο αρχηγοί χαρακτηρίζονται για τις επεκτατικές τάσεις τους και για τις θερμόαιμες αποφάσεις τους. Ενδιαφέρον είναι μάλιστα το γεγονός ότι μόλις πριν ένα μήνα η Ινδία άσκησε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στο δίκτυο BRICS, στη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν δεν ξεχώρισε ούτε για τη διάρκειά της, που ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, αλλά ούτε και για τη θέρμη της, που ήταν ψυχρότερη του αναμενόμενου.
Αναλυτές μάλιστα έβλεπαν σύννεφα στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν τα οποία συνδέουν με τις εξελίξεις στο μέτωπο Δύσης-Τουρκίας-Ουκρανίας: τις κυρώσεις που αρχίζει να επιβάλλει η Αγκυρα στη Ρωσία υπό την πίεση της Δύσης, τις συμφωνίες που έχει συνάψει η τουρκική BOTAŞ με δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς (ExxonMobil, Shell, Total) και τη μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι Τούρκοι στην Ουκρανία.
Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν: Ενίσχυση της συνεργασίας τους
Από την πλευρά της Τουρκίας, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στην «επέκταση» των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία καταδίκασε αρχικά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια υιοθέτησε στάση «ουδετερότητας», αποφεύγοντας να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν δικαιολόγησε αυτή τη στάση της Τουρκίας, επικαλούμενος την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία με τη Ρωσία στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Το 2023, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες που κατηγορούνται για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες του αμυντικού τομέα. Παράλληλα, σε επιστολή του τον Αύγουστο 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις τουρκικές εταιρείες ότι συμμετέχοντας στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις, αναλαμβάνουν υψηλό οικονομικό ρίσκο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα