COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη διατήρησης “ηρεμίας” μεταξύ των δύο χωρών

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να παγιωθεί η ηρεμία, αλλά και να καταστεί εφικτό η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με σειρά συμφωνιών στη βάση της θετικής ατζέντας και οι οποίες θα είναι «προς όφελος των δύο χωρών».

Στην ίδια γραμμή είναι και οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου ο οποίος δίνει -προς το παρόν- γραμμή ενταφιασμού της πολεμικής ρητορικής και ανάδειξης μίας σχέσεις αμοιβαία επωφελούμενης «καζάν – καζάν».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας επαναλαμβάνεται μετά από διάστημα επτά ετών. Ενώ τουλάχιστον τα τρία από αυτά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης.

Τι θέλει η ελληνική πλευρά

Επιδίωξη όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις, τονίζοντας ότι η νούμερο ένα επιδίωξη είναι η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας.

Υπενθυμίζοντας ότι το μηδέν υπερπτήσεις και μηδέν παραβιάσεις δεν αποτελεί κάτι που μπορεί να παραβλεφθεί ούτε κάτι που είναι δεδομένο.

Ωστόσο τα τέσσερα χρόνια της έντασης η ρητορική που ακολούθησε ο Ερντογάν στο διάστημα αυτό, αλλά και η ρητορική με την οποία απαντούσε και η Αθήνα προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και του δικού της ακροατηρίου έχουν καλλιεργήσει ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα.

Με πρόσωπα της πολιτικής αλλά και μερίδα των ΜΜΕ να δηλώνουν ανοιχτά κατά της συνάντησης και του διαλόγου με την Τουρκία.

Οι διπλωμάτες από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να συζητά με την Άγκυρα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο δεν μπορεί να επικαλείται ενώ αρνείται το διάλογο.

Ενώ οι υπέρμαχοι του διαλόγου καταλογίζουν στους αρνητές προσπάθεια για προβολή μέσω εθνικιστικών θέσεων. Και μία εύκολη αντιπολίτευση από τα δεξιά.

Έστω και αν το κλίμα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και οι κυβερνητικές τοποθετήσεις σε ένα βαθμό θα μπορούσε να πει κανείς ότι έδωσαν βάση έκφρασης στους αρνητές σήμερα.

Το ζητούμενο στη συνάντηση πάντως είναι Ελλάδα και Τουρκία να αλλάξουν σελίδα. Με τις δύο πλευρές να παραδέχονται ότι οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά δεν πρέπει οι δύο χώρες να είναι σε διαρκή ένταση με τα ρίσκα που μπορεί αυτή να ελλοχεύει.

Η στάση του Ερντογάν

Ερωτηματικό παραμένει πώς θα προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος και αν θα καταλήξει σε λύσεις, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί δίνουν έμφαση στις δηλώσεις του Ερντογάν και τι θα επιλέξει να πει κατά τη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη. Ερωτήσεις πάντως μάλλον δεν θα δοθούν.

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν παρουσία των ΥΠΕΞ τους και των διπλωματικών τους συμβούλων, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και οκτώ από την τουρκική που φέρουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες από ελληνικής πλευράς αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι οι εξής:

Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Δένδιας

Υπουργός Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Οικονόμου

Υπουργός Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης

Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Στυλιανίδης

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια: Κώστας Φρακογιάννης

Απέναντι τους θα έχουν τα αντίστοιχα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ενώ όπως έχει προγραμματιστεί η ολομέλεια του ΑΣΣ θα συνεδριάσει σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για μία κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας.

Back to top button